FOTO Oana Ban, marea campioană olimpică la gimnastică, îi învaţă pe clujeni sport şi  preceptele Martorilor lui Iehova

FOTO Oana Ban, marea campioană olimpică la gimnastică, îi învaţă pe clujeni sport şi  preceptele Martorilor lui Iehova

Cu greu ar mai recunoaşte-o cineva pe gimnasta Oana Ban acum. FOTO: Adevărul

Oana Ban, sportiva din Cluj care a făcut parte din generaţia de aur a gimnasticii româneşti care a câştigat aurul la proba pe echipe la Olimpiada din Atena din 2004, îşi împarte timpul între slujba de la sala de fitess şi munca de volutariat în cadrul Martorilor lui Iehova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oana Ban (născută la 11 ianuarie 1986 în Cluj-Napoca), singura gimnastă clujeană medaliată cu aur la Olimpidă, are acum 27 de ani şi viaţa ei s-a schimbat radical faţă de momentul în care câştiga, în 2004, la Atena, medalia olimpică la proba pe echipe. “Lucrez la o sală de fitness din Cluj, Club Muving, ca instructor pe partea de fitness, la sala de forţă, predau ore de aerobic, tonifiere, cardio. Împreună cu soţul meu facem muncă de misionariat în cadrul Martorilor lui Iehova”, a explicat pentru “Adevărul” gimnasta. Ea susţine că nu intenţionează să lucreze în cadrul Federaţiei Române de Gimnastică întrucât “e prea mai responsabilitatea şi în plus, am probleme cu spatele şi nu poţi fii antrenor de gimnastică fără să le poţi ridica pe fete”. Ban, care s-a căsătorit în 2010 cu Sorin, un tânăr pe care l-a întâlnit în timp ce făcea misionariat pentru cultul Martorii lui Iehova, nu are copii şi spune că deocamdată nu şi-a planificat  să facă în viitorul apropiat. Ea a absolvit Institutul de Educatie Fizica si Sport din Cluj şi a lucrat ca antrenoare de fitness la mai multe săli din oraş. 

Cum s-a schimbat viaţa unei campioane

Viaţa Oanei s-a schimbat radical după Olimpiada de la Atena, pe când avea 18 ani. Atunci tânăra care ieşea în cluburi cu prietenii şi era „mare cheltuitoare de bani", după cum spune ea însăşi, a decis să trăiască în conformitate cu principiile biblice şi a intrat în rândurile Martorilor lui Iehova. Spre deosebire de majoritatea sportivilor care se retrag, ea nu şi-a dorit nicio secundă să continue activitatea în lumea gimnasticii. S-a retras definitiv şi a rămas doar cu medaliile, gloria şi celebritatea adunate până la 18 ani. Ea mearge, în timpul liber, din casă în casă pentru a le vorebi clujenilor despre “cuvântul Domnului”. 
Campioana de la Atena 
 
Oana Ban a făcut parte dintr-una dintre cele mai bune generaţii de gimnaste ale României, cucerind în 2004 la Atena aurul olimpic. Cu toţii o ţinem minte pe Oana, micuţa sportivă din Cluj care pleca atunci cu prima şansă la titlul suprem la individual compus. Dar nu a fost să fie atunci. Antrenorii Mariana Bitang şi Octavian Belu au retras-o din concurs din cauza unei accidentări la gleznă, survenite în timpul unui exerciţiu la sol. Totuşi, şansa i-a surâs la proba pe echipe, când Oana, alături de Cătălina Ponor, Silvia Stroescu, Daniela Sofronie, Monica Roşu şi Alexandra Irimia aduceau bucurie în casele a milioane de români obţinând medalia de aur. Pe lângă aurul de la Atena,Oana a mai obţinnut medalia de argint la Campionatul Mondial pe echipe de la Anaheim (2003) şi argint la barna la Campionatul Mondial de la Debrecen (2002).
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările