Descoperirea care alertează industria alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au primit semnale îngrijorătoare din ţări precum Danemarca, India sau China, unde ultimele studii au relevat că stimulentele de creştere folosite la animalele crescute pentru carne se află la originea unei noi probleme.

Concret, cercetătorii au ajuns la concluzia că bacteriile au început să dezvolte o genă care le permite să reziste la polimixină, un antibiotic de ultimă generaţie pentru diverse tipuri de infecţie. Bacteriile respective au fost găsite iniţial în Danemarca şi China, suficient ca să-i determine pe cercetători să demareze noi studii în acest sens la nivel mondial.

Potrivit New Scientist, descoperirea arată că bacteriile gram-negative, care provoacă infecţii intestinale, urinare şi sanguine la om, pot deveni acum „pan-rezistente” sau, altfel spus, rezistente la orice tratament existent în prezent. Problema este că aceste bacterii vor face ca unele infecţii să devină incurabile, asta dacă nu vor apărea noi tipuri de antibiotice, mai eficiente.

Chinezii au observat primii

Până de curând, Colistina, cea mai frecventă polimixină, era un tratament de ultimă generaţie pentru infecţii cu bacterii precum E Coli şi Klebsiella, care rezista la toate celelalte antibiotice.  

Primul semnal de alarmă a fost tras de o echipă de cercetători coordonată de doctorul Yi-Yun Liu, de la Universitatea Agricolă din China de Sud, din Guangzhou. Liu şi colegii săi au descoperit o genă rezistentă la colistină la animalele infectate, dar şi la oamenii. În plus, gena mcr-1 poate migra cu uşurinţă între bacterii, iar cercetatorii au prezis că acest lucru s-ar putea extinde, în scurt timp, la nivel mondial.

Anunţul făcut de Yi-Yun Liu i-a alertat pe experţii din întreaga lume. Ulterior, Frank Aarestrup, de la Universitatea Tehnică Daneză din Lyngbya, a demarat o serie de cercetări în urma cărora a găsit această genă la o singură persoană, care a avut o infecţie de sânge. Totodată, a mai fost găsită în cinci probe bacteriene din carnea de pasăre importată din Germania între anii 2012 şi 2014.

Sursa problemelor

Danezul a confirmat că genele găsite în Danemarca şi China sunt identice. Potrivit spuselor sale, gena mcr-1 ar fi apărut iniţial la animalele de la ferme hrănite cu colistină ca un stimulent de creştere antibiotic.

Deocamdată oamenii de ştiinţă nu au reuşit să identifice locul de unde provine această genă. Cercetătorii danezi încearcă să afle originile ei prin colectare informaţiilor, prin intermediul proiectelor de cercetare existente deja la nivel mondial. 

ferma vaci foto flickr.com

Antibioticele din hrana animalellor au devenit cu timpul ineficace în faţa bacteriilor. FOTO: Flickr.com

Una dintre ipoteze este că această genă ar fi originară din China, ţară în care antibioticele sunt folosite la scară largă în hrana animalelor pentru a le stimula creşterea. De altfel, Yi-Yun Liu a afirmat că cea mai mare parte din cele 12.000 de tone de colistină utilizate în fiecare an în hrana pentru animale este folosită în China.

În ultimii ani, stimularea creşterii animalelor pe bază de antibiotice a fost interzisă în Europa, iar tocmai Danemarca a fost printre primele ţări care au luat această decizie.

În 2012, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a numit colistina foarte importantă pentru sănătatea umană, ceea ce înseamnă că utilizarea sa în raport cu animelele ar trebui să fie limitată pentru a evita promovarea rezistenţei. Totuşi, în 2013, Agenţia Europeană pentru Medicamente a raportat că polimixina era al cincilea cel mai des folosit antibiotic, în efectivele europene de animale. 

Colistina este foarte des folosită şi în India, atât în cazul animalelor, cât şi în cazul oamenilor. „Colistina este folosită în India la oameni şi la animale. Am tratat infecţii rezistente la colistină, dar şi cercetătorii din India au de gând să testeze probele bacteriene pentru această genă. Dacă mcr-1 a ajuns în India, va fi un dezastru”, a spus Abdul Ghafur reprezentantul Spitalului Apollo din Chennai.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite