Descoperire spectaculoasă în centrul Clujului. Vestigii romane vechi de două milenii, dezvăluite întâmplător de un grup de muncitori

Descoperire spectaculoasă în centrul Clujului. Vestigii romane vechi de două milenii, dezvăluite întâmplător de un grup de muncitori

Fragmentele de zid roman ar avea o vechime de aproape 2.000 de ani. FOTO: Facebook / Paul Cheptea

Descoperirea făcută de muncitori zilele trecute a fost raportată specialiştilor, care s-au deplasat imediat la faţa locului pentru a vedea despre ce este vorba.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fragmente dintr-un zid roman având o vechime de aproximativ 2.000 de ani au fost descoperite în timpul săpăturilor făcute pe strada Regele Ferdinand, în centrul Clujului. Se pare că ar fi vorba despre un fost temnplu roman construit aici după cucerirea Daciei de către romani.
 
Fondator al Asociaţiei de reconstituire istorică „Terra Dacica Aeterna” şi profesor la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, Paul Cheptea consideră că este vorba de un fragment vechi de acum aproximativ două milenii. 
 
 
„Fragment arhitectural antic roman de dimensiuni mari descoperit întămplător în sol de către muncitorii care lucreaza la modernizarea stradala langa magazinul Central. ( Cluj Napoca , martie 2020 ) ( dimensiuni aprox. 130 x 50 x 40 cm )”, a notat Cheptea pe Facebook.
 
De altfel, în apropiere, în Piaţa Unirii şi pe Bulevardul Eroilor au fost descoperite în urmă cu câţiva ani alte vestigii romane, precum şi urme ale unui vechi atelier de fibule. Totodată, în Piaţa Unirii s-au găsit fragmente de ziduri  care ajungeau până pe strada I. C. Brătianu. Asta după ce, pe timpul împăratului Hadrian, aşezarea Napoca, întemeiată de împăratul Traian a devenit municipiu şi a cunoscut o perioadă înfloritoare. 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările