Cum a ajuns fostul adjunct al SRI Florian Coldea să predea la Universitatea „Babeş-Bolyai“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Coldea este cadru didactic asociat la UBB. FOTO: Mediafax
Florian Coldea este cadru didactic asociat la UBB. FOTO: Mediafax

Şeful Departamentului „Studii de Securitate” din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Universitatea „Babeş-Bolyai“, Claudiu Marian, a explicat pentru „Adevărul” cum a început colaborarea cu fostul adjunct al SRI, Florian Coldea. Care este motivul pentru care a acceptat să predea la UBB, în condiţiile în care primeşte 17 lei pe oră, bani cu care nu-şi plăteşte nici hotelul de 5 stele unde este cazat la Cluj.

Generalul Florian Coldea este, din toamna trecută, cadru didactic asociat la Universitatea Babeş-Bolyai. Fostul adjunct al SRI, care este conferenţiar la Academia Naţională de Informaţii, predă din noiembrie 2017, materia „Intelligence şi decizie politică” la programul de master al Departamentului „Studii de Securitate” din cadrul Facultăţii de Istorie şi de Filosofie a UBB.

„Adevărul” a vorbit cu şeful Departamentului, Claudiu Marian, despre activitatea lui Coldea la Cluj şi despre departamentul pe care îl conduce, la care predă, spune el, „crema profesorilor de intelligence” din România: Marian Sebe, Cristian Barna (decanul Facultăţii de Informaţii), Irena Chiru sau Niculaie Iancu.

Venirea lui Coldea la UBB a fost pregătită de fostul şef al Departamentului „Studii de Securitate”, Adrian Ivan, care în toamnă a devenit rector al Academiei Naţionale de Informaţii. Tot din toamnă, Departamentul a încheiat un protocol de colaborare cu Academia Naţională de Informaţii prin care UBB este sprijinită în ceea ce priveşte programa şi resursele umane. 

Ce predă 

Coldea predă din toamna anului trecut la masteratul de „Managementul Securităţii în Societatea Contemporană” un curs care se  „Intelligence şi decizie politică”. „Noi această disciplină o aveam neacoperită în planul de învăţământ şi având deschiderea domniei sale ne-am bucurat să i-o putem încredinţa. Ne-am bucurat să putem profita de experienţa şi expertiza pe care domnul Coldea le pot aduce masteranzilor noşti. Este prima dată când îl avem ca şi cadru didactic asociat în programele noastre”, precizează Marian. 

Coldea face orele în sistem modular şi are un seminarist care este din cadrul UBB. „Colaborarea a mers foarte bine -  din ce informaţii am eu – masteranzii sunt foarte mulţumiţi, atractivitatea este mare, deşi cursurile s-au ţinut mai mult vinerea şi sâmbăta, şi nu întotdeauna ai deschiderea masteranzilor spre a veni la ore în astfel de zile. Spre surprinderea noastră atractivitatea a fost f mare şi participarea a fost semnificativă la cursurile domnului Coldea”, mai spune şeful de departament. 

„Demersul a început în urmă cu mai mulţi ani”

„Demersul e început în urmă cu mai mulţi ani, adică s-a încercat în permanenţă atragerea unor profesori titulari sau experţi în domeniul lor de activitate care să vină şi să aducă un plus prin aportul lor la programele de studiu pe care departamentul nostru le derulează. Mai exact, noi avem programe în domeniile Relaţii internaţionale şi Ştiinţe Politice, iar programul cu care ne mândrim cel mai mult sau care are cea mai mare atractivitate pe piaţă este programul de Studii de Securitate în domeniul Ştiinţe Politice”, a explicat pentru „Adevărul”, Claudiu Marian, şeful Departamentului. 

Având în vedere că specializarea este relativ nouă în peisajul academic românesc, Departamentul fiind înfiinţat de profesorul Adrian Ivan în urmă cu circa 10 ani, „ca orice program nou are nevoie de resursă umană care să poată aduce beneficii celor care optează să devină studenţi”, spune Marian. 

De ce a venit Coldea la UBB

Întrebat despre motivul care l-a făcut pe Coldea să accepte să predea la UBB, Marian spune: „Cred că prestigiul de care UBB se bucură la nivel naţional şi internaţional. Este realmente un  motiv de mândrie pentru orice profesor sau orice doctor, pentru că trebuie să fii doctor ca să poţi preda în învăţământul superior, să aibă acest statut de profesor asociat la UBB. Cred că acesta e şi motorul care îi propulsează pe astfel de specialişti în acest angajament pe care şi l-au luat faţă de departamentul nostru şi faţă de programele de studiu  pe care le derulăm. Nu poate fi vorba de remuneraţia pe care ei o primesc, având  în vedere statutul de cadre didactice asociate pe care îl au şi fiind plătiţi în regim de plata cu ora, unde nu neapărat putem vorbi de o motivaţie semnificativă”. 

Câştigă 17 lei pe oră

În cazul celor care fac naveta, UBB poate asigura cazare în hotelul Universităţii, plus decontarea transportului în anumite limite, a precizat Marian. Generalul Florian Coldea călătoreşte la Cluj cu avionul, fiind văzut de mai multe ori la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. În ceea ce priveşte cazarea, sursele Adevărul au susţinut că fostul general SRI  stă la un hotel de 5 stele din oraş. O mare parte dintre aceste cheltuieli se pare că Florian Coldea le plăteşte din propriul buzunar, având în vedere că este remunerat la plata cu ora – la fel ca celelalte cadre didactice de la Facultatea de Istorie din cadrul UBB, adică 17 lei pe ora – 25 de lei brut, el fiind încadrat cu 2 ore pe săptămână. 

Ce specialişti de la Academia de Informaţii mai predau la UBB

Pe fondul colaborării cu Academia Naţională de Informaţii, la Departamentul de Studii de Securitate mai predau în calitate de profesori asociaţi: „Domnul profesor Marian Sebe (a proiectat primul master de cercetare în domeniul intelligence-ului competitiv din România, pe care îl coordonează în prezent în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii-nr), doamna profesoară Irena Chiru (Directorul Institutului Naţional de Studii de Intelligence din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii-nr), Cristian Barna (decanul Facultăţii de Informaţi din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii-nr) şi cred Niculaie Iancu (fost rector al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”). Tot aceştia sunt parte din ceea ce eu aş numi avangarda intelligence-ului din România. În România dacă îţi propui să introduci discipline care au legătură cu zona de intelligence, nu pot să atragi profesori mai buni decât cei pe care ne bucurăm să-i avem parteneri în derularea programelor noastre”, a precizat Claudiu Marian

„Şcoala” de Securitate de la Cluj

Departamentul „Studii de securitate” ,înfiinţat în urmă cu circa 10 ani în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie - UBB,  oferă un program de licenţă şi două de masterat. La licenţă sunt 50 de locuri bugetate şi circa 100 de locuri cu taxă. La masteratul „Managementul Securităţii în Societatea Contemporană” sunt 30 de locuri bugetate şi circa 100 de locuri cu taxă. Celălalt program de masterat - „Securitate, Intelligence şi Competitivitate în Organizaţii” oferă 50 de locuri doar în regim cu taxă. „Acest din urmă program este construit în baza unui protocol pe care-l avem încheiat cu Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul. Fiind vorba de o puternică componentă de intelligence şi noi având foarte puţini specialişti în această zonă, ne bucurăm să avem partener în acest program Academia Naţională de Informaţii. Academia sprijină Departamentul pe partea de resurse umane şi la know-how în ceea ce înseamnă un program de studiu de nivel master”, spune Marian. 

L-am întrebat pe Marian dacă acest Departament de Securitate nu este o mică fabrică de şomeri, având în vedere că există deja instituţii de învăţământ precum Academia Naţională de Informaţii sau Academia de Poliţie, care furnizează resurse umane în structurile de siguranţă ale Statului. „Dacă discutăm de Securitate ca domeniu, aceasta e interes şi pentru un actor care poate să fie statal, securitatea e importantă pentru o ţară, dar e importantă şi pentru o comunitate, securitatea e importantă şi pentru un aeroport, precum e importantă pentru o bancă, pentru un spital sau pentru o companie care depăşeşte o anumită anvergură”, spune şeful de Departamentului. Marian nu a precizat cât la sută dintre absolvenţi se angajează în domeniu dar a dat câteva exemple de instituţii unde şi-au găsit aceştia locuri de muncă: Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, companii de securitate, zone care ţin de Ministerul de Interne, departamente de securitate de la diverse instituţii financiar-bancare, companii private. 

Citeşte şi

Florian Coldea, despre declaraţiile lui Daniel Dragomir: „Nu sunt nici dezvăluiri, nici informaţii, ci dezinformări şi minciuni ordinare”

Cu ce se ocupă Florian Coldea după ce a fost pensionat forţat

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite