Consumul a trei ceşti de cafea pe zi este asociat cu un risc mai mic de deces prematur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul a trei-patru ceşti de cafea pe zi este asociat cu un risc mai mic de deces prematur faţă de cei care nu consumă cafea, sugerează analizele care provin de la peste 200 de studii.

Consumul de cafea este mai probabil sa aibă beneficii pentru sănătate decât să-i dăuneze, spun cercetatorii de la BMJ, o revistă medicală britanică cu filiale în 8 ţări ale lumii.

Aceştia au analizat dovezi din peste 200 de studii şi au constat că consumul a trei-patru ceşti de cafea pe zi este asociat cu un risc mai scăzut de deces şi de a avea boli de inimă în comparaţie cu cei care nu consumă cafea, relatează Science Daily.

De asemenea, consumul de cafea este asociat cu un risc mai scăzut al unor forme de cancer, diabet, boli hepatice şi demenţă.

Cu toate acestea, se spune că aportul de cafea în timpul sarcinii poate fi asociat cu anumite efecte negative şi poate fi legat de un risc foarte mic de fracturi la femei.

Rezultatele a peste 200 de studii

Studiile incluse au utilizat în principal date observaţionale, care au furnizat dovezi de calitate inferioară, astfel încât nu se pot trage concluzii clare despre cauză şi efect, însă concluziile acestora susţin alte recenzii şi studii recente privind consumul de cafea. Ca atare, spun cercetătorii, excluzând sarcina şi femeile cu risc de fracturi, „consumul de cafea pare să fie sigur în cadrul modelelor de consum obişnuite”.

Cafeaua este una dintre cele mai frecvent consumate băuturi din întreaga lume şi ar putea avea beneficii pozitive pentru sănătate. Dar dovezile existente sunt de calitate inferioară, provin din cercetarea observaţională şi sunt necesare studii controlate pentru a consolida dovezile beneficiilor. Pentru a înţelege mai bine efectele consumului de cafea asupra sănătăţii, o echipă condusa de dr. Robin Poole, specialist în domeniul sănătăţii publice la Universitatea din Southampton, şi formată din  colaboratori de la Universitatea din Edinburgh, a realizat o „analiza umbrelă” a 201 studii care au agregat date din cercetarea observaţională şi 17 studii care au agregat date din studii clinice din toată lumea.

Studiul „umbrelă” analizează toate datele obţinute anterior de către cercetători şi oferă un sumar al acestora pe un anumit subiect. 

Efecte benefice

Consumul de cafea a fost asociat în mod constant cu un risc mai scăzut de deces din toate cauzele şi din cauza unor boli cardiace. Cea mai mare reducere a riscului relativ de deces s-a constatat în cazul celor care consumă trei ceşti pe zi, comparativ cu cei care nu consumă cafea deloc. Creşterea consumului la mai mult de trei ceşti pe zi nu a fost asociată cu rezultate negative, dar efectul benefic a fost mai puţin pronunţat.

Cafeaua a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai scăzut de cancer, inclusiv cancerul de prostată, endometrial, de piele şi de ficat, precum şi diabet de tip 2, probleme biliare şi gută. Cel mai mare beneficiu a fost observat pentru afecţiunile hepatice, cum ar fi ciroza hepatică.

În cele din urmă, se pare că există asocieri benefice între consumul de cafea şi boala Parkinson, depresia şi boala Alzheimer.

Au existat mai puţine dovezi ale efectelor benefice a consumului de cafea decafeinizată, dar pentru o serie de afecţiuni rezultatele au fost similare.

Autorii au concluzionat: consumul de cafea „pare să fie sigur pentru sănătate în cadrul modelelor obişnuite de consum, cu excepţia sarcinii şi a femeilor cu risc crescut de fracturi”. Pe de altă parte, ei cer studii robuste controlate pentru a se înţelege cauzalitatea între consumul de cafea şi beneficii. 

„Cafeaua poate fi inclusă într-un regim de viaţă sănătos”

Într-un editorial pe această temă, medicul Eliseo Guallar de la Şcoala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg spune că, deşi putem fi siguri că aportul de cafea este în general sigur, medicii nu ar trebui să recomande consumul de cafea pentru a preveni bolile - şi oamenii nu ar trebui să înceapă să bea cafea din motive medicale.

După cum arată acest studiu, unii oameni pot fi expuşi unui risc mai mare de efecte adverse, scrie el, şi există „o incertitudine substanţială” în ceea ce priveşte efectele unor niveluri mai ridicate ale consumului. În cele din urmă, cafeaua este adesea consumată cu produse bogate în zaharuri rafinate şi grăsimi nesănătoase, „iar acestea pot contribui independent la rezultatele negative privind sănătate”, adaugă el.

Cu toate acestea, chiar şi cu aceste avertismente, „consumul moderat de cafea pare remarcabil de sigur şi poate fi inclus ca parte a unei alimentaţii sănătoase de majoritatea populaţiei adulte", concluzionează medicul.

Citeşte şi

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Legătura între dietă şi cancer: rolul aminoacizilor în „înfometarea“ tumorilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite