Condamnarea exemplară primită de mama din Cluj care şi-a omorât în bătaie fiul de 9 ani cu ajutorul fraţilor lui

Condamnarea exemplară primită de mama din Cluj care şi-a omorât în bătaie fiul de 9 ani cu ajutorul fraţilor lui

Sorina Maria Alb a fost arestată preventiv   din iulie 2019.

Sonia Maria Alb, femeia din Cluj care şi-a omorât copilul de 9 ani în bătaie, va sta în puşcărie 23 de ani şi 3 luni, conform deciziei Tribunalului. Mama l-a bătut pe băiat cu o coadă de mătură şi i-a pus pe fraţii lui să-l bată cu pumnii şi cu picioarele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Cluj a condamnat-o pe Sonia Maria Alb la 23 de ani şi trei luni de închisoare pentru violenţă în familie sub forma omorului calificat, violenţă în familie sub forma lovirii, în modalitatea participaţiei improprii şi relele tratamente aplicate minorului. 
 
Hotărârea instanţei, publicată ieri, poate fi atacată cu recurs. 
 
Femeia este în arest preventiv de mai bine de un an, din 7 iulie 2019, acest interval fiindu-i scăzut din pedeapsa finală. Judecătorii au mai decis confiscarea bucăţilor din coada de mătură folosite de Sonia Alb în bătaia aplicată copilului. Inculpata va trebui să plătească 8.000 de euro Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj respectiv 8.000 de euro Spitaluluil Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca. 

 

Şi-a ucis fiul în bătaie cu ajutorul fraţilor acestuia 

Sonia Maria Alb a fost arestată preventiv încă din luna iulie 2019, când poliţiştii au constatat că fiul ei de 9 ani, Luca, a fost bătut până la moarte în locuinţa socială în care aceasta locuia cu concubinul şi cu cei trei copii. Copilaşul a fost găsit fără suflare, în 6 iulie, iar necropsia a arătat că moartea micuţului a survenit din cauza loviturilor primite pe 80% din corp.
Cearta a început în după-masa zilei de 6 iulie, între Luca, băieţelul omorât, şi fratele lui mai mare. „În loc să intervină între aceştia, din cauza unor probleme invocate de inculpată cu privire la situaţia lui Luca, respectiv că începuse să fure, i-a indicat fiului ei cel mare, C, să îl bată pe L.”, se artă în document. Fiul cel mare i-a dat o palmă fratelui său, dar „deoarece acesta a început să mintă, inculpata s-a simţit provocată, astfel că a luat o o coadă de mătură şi l-a lovit pe fiul ei, Luca, de două ori în zona capului. În urma celei de-a doua lovituri, aceasta fiind extrem de puternică, coada măturii s-a rupt, iar cu bucata rămasă i-a mai aplicat fiului ei o lovitură în zona umărului.”
 
 

Şi-a luat ghetele cu crampoane
 

   
Calvarul copilului nu s-a terminat aici, astfel că mama i-a pus pe cei doi fraţi să-l pedepsească pe Luca. Unul l-a ţinut cu mâinile la spate, iar celălalt a început să-l lovească cu „o bucată de lemn, cu mâinile şi picioarele asupra întregului corp al victimei, la nimereală”. În acest moment, în bucătărie a intrat concubinul inculpatei, care, la rugăminţile lui Luca şi văzând că acesta este lovit cu pumnul în cap, le-a cerut fraţilor să înceteze bătaia. A intervenit însă mama copiilor, care i-a îndemnat să continue. „Potrivit inculpatei, agresiunea din bucătărie a durat 10 minute, iar apoi C. a întrebat-o pe inculpată dacă poate să încalţe ghetele de fotbal din hol, cu crampoane, să continue loviturile pentru că îl dureau picioarele să îl tot lovească pe fratele său. Inculpata i-a permis, spunându-i să dea în fratele său deoarece nu moare, astfel că în timp ce acesta a ajuns pe hol, cu intenţia de a merge la baie, s-au reluat agresiunile, de data asta şi mai violente ale fratelui său.”
 
 

L-a încurajat pe fiul cel mare să-şi „calce în picioare fratele”

 
Judecătorul notează că „suspecta a asistat la toată agresiunea fiului celui mare asupra fiului mai mic, mergând în dormitor şi acordându-i în permanenţă susţinerea morală şi permisiunea agresorului de a-şi agresa victima, uşa fiind deschisă. A observat ferocitatea cu care agresorul îşi lovea victima, pe fratele său, acte de violenţă asupra capului, trunchiului şi membrelor, ba chiar l-a şi călcat şi apăsat cu tărie cu picioarele pe tot corpul în timp ce victima era la pământ, rămânând urme de crampoane ale ghetelor de fotbal. Singura acţiune a inculpatei a fost de a-i spune fiului ei agresor să nu îl mai lovească la cap, dar în concret nu a făcut nimic pentru stoparea agresiunii, a rămas pasivă”
 


Îşi punea copiii să se bată între ei fiindcă ea a fost bătută la casa de copii


 
În motivare se arată că Sonia Maria Alb, care a crescut la orfelinat, şi-a obişnuit copiii cu un asemenea comportament barbar: „De altfel, acest comportament al inculpatei era unul obişnuit, potrivit declaraţiei sale, îi mai lovea pe copiii săi, dar de cele mai multe ori îşi punea copiii să se bată între ei, îi încuraja în acest sens, motivând că şi ea, la rândul ei, a fost bătută crescând la casa de copii”.
 
Concubinul a rămas şi acesta pasiv în bucătărie deoarece îi spusese să „îşi vadă de treabă deoarece sunt copiii ei”. Acesta a coborât să ducă punga de gunoi, după care să îşi ia o bere fără alcool şi a lipsit astfel de acasă cel mult jumătate de oră. Când agresiunea a încetat, deoarece victima era grav rănită, inculpata a ajutat-o să se ridice de jos, de-abia putea să meargă, şi au mers în baie unde a udat-o cu apă rece şi i-a pus gheaţă. „Apoi l-a dus pe fiul agresat, ajutându-l să se deplaseze în camera mare, unde l-a aşezat pe jos, pe parchet în faţa uşii. A observat cum începe să devină tot mai rece, dar nu a anunţat echipajele medicale, ba chiar s-a opus la iniţiativa martorului de a apela 112, astfel că martorul a întrerupt primul apel. Martorul a mers şi l-a ridicat de pe podea pe L şi l-a aşezat în pat, observând că devine tot mai rece, după care a apelat 112”, se arată în documentul citat.
La faţa locului au sosit echipajele medicale şi cele de poliţie, constatându-se decesul minorului. Cei doi copii ai inculpatei au fost duşi la UPU, unde pe corpul unuia dintre ei s-au descoperit multiple leziuni traumatice.

 

„Singurul aspect favorabil, cum a fost crescută la casa copilului”

 
Necropsia a constatat că moartea băiatului „a fost violentă, fiind cauzată de şocul postraumatic consecutiv leziunilor produse prin lovire cu corpuri dure şi comprimare, pe o suprafaţă de 80% din corp. Leziunile s-au putut produce prin lovire repetată cu corpuri dure, contondente (de ex.: pumn, picior, bâtă), precum şi prin comprimare la nivelul gâtului şi toracelui.”
 
Judecătorii au mai menţionat că „inculpata obişnuieşte să exercite acte de violenţă asupra minorilor, pentru ea fiind ceva normal, deoarece şi ea a fost bătută când se afla în casa de copii, aspecte ce rezultă din declaraţiile acesteia date în faţa orgamului de urmărire penală. Mai mult chiar, inculpata îi instigă pe minori să se bată între ei, leziunile existente pe corpul celor doi copii, L si D , putând fi greu de privit şi lăsând să se înţeleagă suferinţele puternice prin care au trecut, atât fizice cât şi psihice.”
 
Avocatul femeii a susţinut că „singurul aspect care este favorabil în acest moment inculpatei este modul în care a fost crescută şi educată, la casa copilului şi nu a considerat la momentul respectiv că educaţia aceasta poate să prejudicieze copiilor.” 
 
Inculpata şi-a recunoascut fapta, şi-a asumat ceea ce a făcut şi a susţinut că doreşte să meargă în penitenciar.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările