Cluj: Victime ale comunismului, deshumate la Poieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România organizează poimâine, în comuna Poieni, o acţiune de căutare şi deshumare a osemintelor fraţilor Şuşman. Toader şi Avisalon Şusman au fost ucişi în februarie 1958, în urma unei acţiuni a Securităţii. Familia lor a fost una dintre cele mai înstărite şi influente din zona Huedinului.

Arheologi din Transilvania participă poimâine, în satul Tranişu din comuna clujeană Poieni, la o acţiune de căutare şi deshumare a fraţilor Toader şi Avisalon Şuşman, alte două victime ale comunismului. Acţiunea este organizată de Centrul de Investigare ale Crimelor Comunismului din România (CICCR). Specialiştii au reperat locul unde se presupune că ar fi îngropaţi cei doi după mărturiile unei femei din localitatea Săcuieu. „Doamna a avut o verişoară căsătorită cu unul dintre soldaţii care au luat parte la operaţiune şi ne-a arătat locul unde au fost îngropaţi fraţii Şuşman. Spusele ei sunt confirmate şi de alţi oameni din zonă", spune Gheorghe Petrov, expert arheolog de la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj. Acesta l-a deshumat, anul trecut, şi pe tatăl celor doi fraţi, Teodor Şuşman.

Echipa de arheologi va fi compusă din Gheorghe Petrov, Paul Scrobotă, director al Muzeului de Istorie din Aiud, Horaţiu Groza de la Muzeul de Istorie din Turda şi Marius Oprea, preşedintele Asociaţiei pentru Memoria Victimelor Comunismului şi coordonator CICCR.

„A fost dorinţa tatălui meu"

Săpăturile se fac ca urmare a unei solicitări primite la CICCR, pe 3 iunie 2010, din partea lui Constantin Teodor Şuşman, căruia Toader şi Avisalon Şuşman i-au fost unchi, iar Teodor Şuşman, bunic. "Am depus acea sesizare pentru că este o chestiune de morală. Tatăl meu, Emilian Şuşman, unul dintre cei cinci fii ai lui Teodor Şuşman, a fost expulzat din Ardeal, a ajuns prin Dobrogea şi a murit neîmpăcat. A fost dorinţa tatălui meu să fie găsiţi în îngropaţi", mărturiseşte Constantin Şuşman, care acum locuieşte la Cernavodă.

Familia Şuşman a fost una dintre cele mai înstărite şi influente familii din zona Huedinului, ceea ce o făcea indezirabilă în ochii comuniştilor. În august 1948, securiştii au încercat să-i aresteze pe Teodor Şuşman şi apropiaţii săi, însă aceştia au fugit. Şuşman a condus grupul de rezistenţă anticomunistă care a activat în zona Munţilor Vlădeasa din Apuseni. Din grup făceau parte şi fiii acestuia, Toader şi Avisalon Şuşman.

Teodor Şuşman a fost ucis de Securitate în 15 decembrie 1951, iar ultimii rezistenţi din cadrul grupului au fost cei doi fii ai săi, care au fost suprimaţi abia în anul 1958. Cei doi fraţi au murit arşi pe 2 februarie 1958.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite