Cluj: Dona Săsărman a redat clujenilor farmecul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra specialistă în relaţii publice a organizat în această săptămână un eveniment estival pe străzile oraşului.

„Am avut mare noroc să fie un proiect drăguţ, pentru Cluj şi pentru clujeni, dar în special pentru tineri. Vrem să contribuim la dezvoltarea culturală a oraşului”, povesteşte Dona. E vorba de evenimentul intitulat „Clujul are farmec - puls şi identitate”, ce a fost pus la punct în acest sfârşit de săptămână pe străzile oraşului de ea, alături de alte şapte persoane din cadrul asociaţiei din care face parte.

A venit la Cluj-Napoca din Bistriţa în urmă cu cinci ani. „Sunt îndrăgostită de Cluj”, a spus Dona fără să ezite. A început viaţa în oraşul din inima Transilvaniei ca studentă la secţia de Jurnalism din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. După cei patru ani de facultate, a ales să o ia pe altă cale şi anume relaţii publice. „Presa nu e pentru mine”, a spus, hotărâtă, tânăra.

Dona, împreună cu echipa sa din cadrul Asociaţiei pentru Performanţă şi Cultură, au adus pe străzile din centrul oraşului tineri artişti, muzicieni dar şi doi voluntari pe picioroange. Motivul este simplu, spune aceasta. „Am demarat acest proiect deoarece se încearcă o culturalizare a identităţii oraşului. Clujenii ştiu că oraşul este un centru cultural important, dar nu se exteriorizează, nu se iese în stradă ca în marile oraşe din Europa”, ne-a povestit Dona. Astfel, s-a creat o adevărată zi estivală.

În ceea ce priveşte oamenii de aici, Dona consideră că clujenii, crescând aici, nu au termen de comparaţie şi sunt saturaţi, nu mai apreciază farmecul oraşului. „Atunci când ai parte prea mult de un lucru, nu îl mai apreciezi atât de mult”, a adăugat aceasta.

Întrebată de ce a organizat un eveniment în centrul oraşului, tânăra a spus că ideea a venit în urma unei discuţii. „Toată lumea se întreba de ce nu se fac mai multe evenimente în Cluj, mai ales stradale. De aici am pornit”, a completat ea.

Atrasă de legende

Cunoscând oraşul şi tot ce mişcă în jur, tânăra are şi legende preferate. Printre acestea se numără cea care spune că există multe tuneluri subterane în oraş, care leagă clădiri importante. „Mă atrage această poveste a Clujului subteran”, povesteşte Dona.

Ea ne-a mai povestit şi de legenda de la Biserica Sfântul Mihail. „Se spune că aici există cripte, morminte ale oamenilor de acum câteva secole. Erau nişte morminte ce puteau fi rezervate numai de oamenii înstăriţi ai oraşului”, ne-a spus clujeanca.

De ce ai vrut să scoţi oamenii în stradă, care a fost scopul proiectului?
D.S.: Pentru a le reaminti clujenilor că oraşul nu însemnă numai distracţie, înseamnă şi cultură şi istorie. Farmecul lor este neglijat, mergi pe stradă pe lângă Palatul Banffy şi nu ştii că e Palatul Banffy. Noi am vrut să resuscităm toate acestea.

Veţi mai organiza astfel de evenimente?
D.S.: Dacă acum ne-am axat pe istorie, data viitoare vom vrea să scoatem în evidenţă Clujul cosmopolit. Asta în cazul în care vom reuşi să mai organizăm astfel de evenimente. Clujul are multe caracteristici care ar merita scoase în evidenţă şi sărbătorite.

Profil
Născută: În 1985, la Bistriţa
Studii: A absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca şi are master în Relaţii Publice
Profesie: Expert în relaţii publice
Familie: necăsătorită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite