Cluj: Şcoală pe jumătate în grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Şcoală pe jumătate în grevă
Cluj: Şcoală pe jumătate în grevă

O parte din bugetarii clujeni din învăţământ şi administraţie nu au intrat în grevă. Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca s-a scindat în două: la clasele I-IV s-au ţinut ore, iar la celelalte, elevii au fost liberi.

Patru şcoli din Cluj-Napoca nu s-au alăturat grevei generale declanşate la nivel naţional. În toate celelalte şcoli care s-au alăturat mişcării de protest au existat „spărgători” de grevă.

Din majoritatea însă, au lipsit elevii, în special cei mari, de la clasa a V-a în sus, care au ales să rămână acasă. O situaţie specială a fost în Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, unde o singură învăţătoare a suspendat lecţiile, celelalte refuzând să se alăture protestului de o zi.

Învăţătorii şi profesorii de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” s-au împărţit şi ei în două, circa 60 la sută din cadrele didactice semnând pentru grevă. Dintre cele 17 învăţătoare, doar 8 au semnat pentru grevă. Toţi profesorii au fost însă la şcoală, majoritatea elevilor din clasele I – IV fiind supravegheaţi.

O singură grevistă

Singura clasă din învăţământul primar de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” care a fost astăzi în grevă a fost clasa I A, unde este institutoare Cristina Buda. „Nu mă interesează de ce nu fac colegele mele grevă. Eu sunt de 20 de ani în sistem şi cred că merităm mai mult respect”, a spus Cristina Buda. La ea în clasă au fost astăzi nouă elevi, pe care a avut grijă să-i supravegheze. Bobocii şi-au umplut ziua cu desene şi diverse jocuri prin clasă.

Două clase mai încolo, la invăţătoarea Lenuţa Popovici, elevii de clasa a doua erau în mijlocul orei de matematică. „Lipsesc doar trei elevi, care au fraţi mai mari în grevă şi nu au veniti nici ei”, a spus Lenuţa Popovici.

Ea s-a declarat dezamăgită de protestul de trei săptămâni din urmă cu câţiva ani, pe care nu vrea să-l repete în niciun caz. La neîncrederea în sindicat şi în guvern se adaugă şi respectul pentru elevi şi părinţi, al căror program este dat peste cap de grevă, spune Lenuţa Popovici.

Elevii mai mari, liberi

De la clasa a cincea până la liceu, doar şase elevi au mai rămas în şcoală după ora 10.00. Aceştia au fost supravegheaţi iar în pauze s-au distrat la un joc de baschet. Două eleve de clasa a XII-a de la Colegiul „Emil Racoviţă” au venit la şcoală la câteva minute după ora 10 la bibliotecă şi pentru a-şi lua lua caietele din dulap. Biblioteca au găsit-o însă închisă.

Profesorii din Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” şi Liceul Sportiv din Cluj-Napoca nu au aderat la protestele Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean. Profesorii de la Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania” din Cluj-Napoca au ales pentru astăzi greva japoneză şi au purtat banderole la ore.

Fiecare bugetar în felul lui

Sindicaliştii din Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj au decis, în urma votului, să nu intre în grevă astăzi, potrivit liderului de sindicat David Şomlea. În administraţie, câte un reprezentant al fiecărui serviciu din Primăria Cluj-Napoca şi de la fiecare primărie de comună din judeţ au pichetat astăzi în faţa Prefecturii Cluj. În total, aici au protestat circa 100 de membri ai Sindicatului Civitas.

O parte din poliţiştii clujeni s-au alăturat protestului, purtând banderole albe pe parcursul zilei. Toate spitalele din oraş au decis să intre în grevă, situaţia fiind neplăcută pentru pacienţi, mai ales pentru cei bolnavi cronic sau pentru cei care nu puteau suferi amânarea internării.

Dimineaţă, la uşile cabinetelor de la Institutului Inimii, bolnavii au aşteptat până după ora 11.00 pentru a fi internaţi ori pentru a fi primiţi la investigaţii. „Nu am ştiut de grevă. Am venit din Satu Mare, să mă internez, şi stau aici de la opt dimineaţa”, spune Lieb Iuliana, în vârstă de 59 de ani. În tot acest timp, personalul medical se afla în faţa spitalului, cu banderole albe pe mână, în semn de protest.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite