Cine a fost profesoara găsită moartă în Cluj-Napoca la cinci zile după ce a sunat la 112. Prietenii: „Era un monument de bunătate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Bernat a fost unul dintre experţii de top în educaţie din România. FOTO: Arhivă personală
Simona Bernat a fost unul dintre experţii de top în educaţie din România. FOTO: Arhivă personală

Simona Bernat, profesoara găsită decedată la cinci zile dupa ce a sunat la 112, a fost mentor pentru sute de clujeni care au participat la cursurile sale de formare profesională. Era unul dintre experţii de top în educaţie ai României, ea derulând proiecte în parteneriat cu instituţii precum UNESCO, Universitatea Complutense din Madrid sau Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti.

Trupul neînsufleţit al Simonei Bernat (41 de ani), expertă în educaţie şi fost cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai, a fost găsit în apartamentul în care locuia la cinci zile după ce femeia apelase la serviciul de urgenţă 112 pentru că i se făcuse rău. S-a întâmplat duminică, 9 august, în jurul orei 10.00 dimineaţa. La câteva minute după ce telefonul Simonei a fost înregistrat la Serviciul de Ambulanţă Cluj, o echipă specializată în urgenţe bătea la uşa locuinţei cadrului didactic, însă nimeni nu a răspuns. După o aşteptare de circa 15 minute şi două apeluri date pe numărul de telefon al femeii, medicul de pe ambulanţă a decis să plece la altă urgenţă. 

Raportul de la Medicină Legală, în 30 de zile

La circa cinci zile de la incident, un vecin de-al Simonei Bernat a sunat la Poliţie. „În noaptea de joi spre vineri, 14 august, în jurul orei 1.00, am fost solicitaţi de Poliţie să intrăm în forţă în apartamentul doamnei Bernat. Un vecin a anunţat că a simţit un miros greu venind dinspre locuinţă. Echipa de descarcerare a spart uşa în prezenţa vecinilor şi a rudelor (sora victimeri-nr). În apartament a fost găsită persoana decedată”, a explicat Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj (ISU). Surse din cadrul anchetei susţin că femeia făcuse infarct şi a fost găsită căzută la podea cu telefonul lângă ea. Rezultatul oficial de la Institutul de Medicină Legală va fi disponibil peste circa 30 de zile, a declarat directorul instituţiei, Ion Vartic. Dacă decizia spargerii uşii ar fi fost luată cu cinci zile înainte, Simona Bernat ar putea fi încă în viaţă. Aceasta este premisa de la care Ambulanţa Cluj şi Poliţia au demarat anchete în acest caz.

cluj
„Pentru mine învăţarea este un mod viaţă. Îmi place ca ştiinţa să răspundă la probleme din viaţă şi să aibă aplicaţii pe care le putem folosi şi înţelege. Îmi întemeiez atelierele, trainingurile, consultanţa, cărţile şi orice activitate de expertiză pe respectul faţă de felul în care învaţă cei cu care lucrez”

Simona Bernat, formator/profesor

Cine a fost Simona Bernat 

Simona Bernat a fost unul dintre experţii de top în educaţie din România. În urmă cu 10 ani, ea a părăsit postul de lector în cadrul Departamentului de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, din cadrul Universităţii "Babes-Bolyai"  Cluj-Napoca. Simona era originară din Haţeg, dar s-a mutat de mai mulţi ani la Cluj-Napoca. Nu era căsătorită şi locuia singură într-un apartament din oraş. Ea a înfiinţat în 2006 firma de cercetare în educaţie SC Learn&Vision SR, care are un portofoliu impresionant de 5 proiecte finanţate din fonduri euroepene. Printre partenerii pe care i-a avut în aceste proiecte sunt instituţii precum UNESCO Institute for Lifelong Learning, Universitatea „Complutense” din Madrid, Universitatea Babeş-Bolyai, Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, Universitatea „Alexandru I. Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara etc. Avea o experienţă de 9 ani în formarea de resurse umane şi dezvoltarea de programe de formare. 

„Ţin cursuri pentru adulţi mai ales, însă lucrez uneori şi cu grupuri de copii sau tineri ori cu grupuri mixte: două sau trei generaţii simultan. (...) Pentru că învăţarea este continuă şi se desfăşoară în orice timp şi spaţiu îmi place să ofer mentorat, consultanţă sau coaching celor care doresc să înveţe cu mine şi să sprijin transferul celor învăţate la locul de muncă sau în viaţa cotidiană”,

Simona Bernat

cluj

S-a specializat în SUA, Olanda, Franţa

Simona era dublu licenţiată în pedagogie şi limbă şi literatură română, absolventă de master în 1999. S-a specializat participând la cursuri în Olanda, SUA, Malta, Cehia, Ungaria, Franţa, Irlanda, Marea Britanie, Bulgaria şi România. Este autoare de articole, ghiduri, manuale şcolare, cărţi – dintre care cea mai importantă este Tehnica învăţării eficiente. „Ţin cursuri pentru adulţi mai ales, însă lucrez uneori şi cu grupuri de copii sau tineri ori cu grupuri mixte: două sau trei generaţii simultan. (...)Pentru că învăţarea este continuă şi se desfăşoară în orice timp şi spaţiu îmi place să ofer mentorat, consultanţă sau coaching celor care doresc să înveţe cu mine şi să sprijin transferul celor învăţate la locul de muncă sau în viaţa cotidiană”, a scris Simona pe blogul ei. 

Firma avea datorii la stat 

În descrierea de pe siteul firmei, Simona arată că domeniile în care a dobândit expertiză ţin de soft skills: a învăţa cum să înveţi, gândire de ordin superior (creativă, critică) şi formare de formatori. Începând cu 2007 şi-a dezvoltat competenţe în dezvoltarea personală: gestionarea stresului cauzat de pierderi, mandala, scrisul ca exprimare de sine. 
 

Conform siteului Ministerului de Finante, firma ei a încheiat anul 2014 cu o datorii de 389.000 de lei şi cu o pierdere de 13.279 de lei. Şi în 2013, SC Leanr & Vision a avut o pierdere de circa 35.000 de lei, în schimb în 2012, firma a fost pe profit - 13.500 de lei. 

„Cum să pleci cu zile??? Cum să pleci din cauza incompetenţei ambulanţei pe care ai chemat-o...când tu ai fost un monument de bunavoinţă, integritate şi bunătate? ????? Offff Doamne cât de nedrept!”  

Andreea Caraian, colaboratoare

cluj

„Ne vom aminti cu mare drag de mentorul nostru”

„Ne vom aminti cu mare drag de mentorul nostru, dascălul nostru, dar mai ales de prietena noastră, Simona, care a lăsat în urma ei o comoară mare: oameni care au lucrat cu ea, care au fost îndrumaţi de către ea, care au învăţat de la ea, care şi-au găsit misiunea datorită ei, care au împărtăşit viziunea ei despre învăţare şi despre educaţie. Noi toţi suntem mai bogaţi datorită ei”, scrie Carmen Mureşan, o colaboratoarea de-a Simonei Bernat. Zeci de astfel de mesaje pot fi citite pe pagina de Facebook a Simonei din momentul în care s-a aflat despre decesul ei.

„Regret pierderea acestui Om Mare din domeniul educaţiei, fulgerătoare, dureroasă pentru toţi cei cărora Simona le-a fost mentor, profesor, prieten... Condoleanţe familiei îndurerate! Dumnezeu sa te odihneasca in pace, spirit minunat!”, scrie Georgiana Epureanu. 

„Pare ireal. Simona a trăit valorile în care a crezut şi i-a invăţat şi pe alţii să şi le trăiască. Îmi voi aminti întotdeauna cu emoţie şi seninatate zâmbetul ei cald şi lumina ei. Cu recunostinţă că am facut parte din calea ei, condoleanţe...”, scrie şi Ligia Cremene. 

. „Medicii de pe Ambulanţă nu au dreptul să spargă uşa, ei trebuie să ceară pentru aceasta intervenţia pompierilor. În acest caz nu s-a cerut. Un apel de urgenţă la care nu se deschide uşa nu este în sine un motiv de a sparge uşa locuinţei.

Horia Simu, directorul Ambulanţei Cluj

De ce nu a fost spartă uşa?

Poliţia şi Ambulanţa fac anchete cu privire la intervenţia medicilor în cazul Simonei Bernat. „Medicii de pe Ambulanţă nu au dreptul să spargă uşa, ei trebuie să ceară pentru aceasta intervenţia pompierilor. În acest caz nu s-a cerut. Un apel de urgenţă la care nu se deschide uşa nu este în sine un motiv de a sparge uşa locuinţei. Medicul de la dispecerat cu cel de pe teren trebuie să analizeze situaţia şi să ia o decizie. În cazul acesta nu a fost miros de gaz sau alte mirosuri care să indice pericolul”, a explicat Horia Simu, directorul Ambulanţei Cluj. Singurii abilitaţi să intre în forţă într-o locuinţă sunt angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).  „Echipajele noastre  pot sparge uşa unei locuinţe sau pot intra pe geam când sunt solicitate de Ambulanţă, Poliţie sau alte instituţii care efectuează misiuni de acordare de asistenţă de urgenţă. De asemenea, pentru a intra în forţă într-o locuinţă trebuie să existe informaţii clare care să ateste faptul că o persoană are viaţa pusă în pericol şi e necesară intrarea în forţă”, a susţinut Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj. Simu susţine că o soluţie pentru această problemă este ca dispecerul care preia apelurile să întrebe pacienţii dacă sunt singuri acasă şi să-i întrebe numărul unei cunoştinţe apropiate. 

Citeşte şi

Profesoară din Cluj, găsită moartă în casă la cinci zile după ce a sunat la 112. Medicul de pe ambulanţă nu a intrat pentru că nu i-a deschis nimeni uşa

Raed Arafat a cerut anchetă la Cluj: Ambulanţa, acuzată că a intervenit după 50 de minute la un accident mortal

Un bărbat a murit pentru că timp de 30 de minute nu a fost niciun echipaj liber la Ambulanţă sau SMURD. Raed Arafat: „Analizăm cazul!”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite