Ce se întâmplă cu Soarele după ultima erupţie. Noua ipoteză lansată de NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească o explicaţie pentru ultima furtună detectată pe suprafaţa Soarelului, iar o primă ipoteză a fost deja emisă. Cercetătorii admit că deocamdată este prematur pentru a trage o concluzie.

Specialiştii au căzut de acord asupra faptului că steaua care a permis apariţia vieţii pe Pământ trece în ultimul timp printr-o fază de activitate minimă. Cu toate acestea, un eveniment care s-a produs recent la suprafaţa Soarelui i-a făcut pe astrofizicieni să-şi ridice numeroase semne de întrebare. Asta pentru că savanţii NASA au anunţat că cea mai mare erupţie solară din octombrie 2017 şi până în prezent a avut loc vineri dimineaţă, 29 mai. Erupţia a fost surprinsă de Observatorul Dinamicii Solare al NASA, scrie Live Science.

Potrivit sursei citate, erupţiile solare reprezintă o explozie de radiaţii care provin din petele solare, iar oamenii de ştiinţă le clasifică în trei categorii, anume C, M şi X. Practic, fiecare clasă este de 10 ori mai puternică decât cea de dinaintea sa. Astfel, erupţiile de categoria M sunt de 10 ori mai puternice faţă de cele din categoria C, dar şi de 10 ori mai slabe ca cele din categoria X.

Erupţia solară din 29 mai a fost de categoria M, aşadar nu a fost ceea ce experţii NASA ar numi un „monstru”. În plus, erupţia nu a fost aţintită asupra Pământului, astfel că nu au existat aurore supraîncărcate din cauza unei erupţii masive de plasmă solară.

Multe semne de întrebare, puţine răspunsuri

Şi totuşi, această erupţie ridică numeroase semne de întrebare. Oficialii NASA cred că ea ar putea fi un semn că Soarele intră într-o fază mai activă din ciclul său de 11 ani, au spus oficialii NASA. Asta pentru că, în mod normal, Soarele are cicluri regulate, de circa 11 ani, în care înregistrează vârfuri de activitate energetică, urmate de puncte de minimum. Doar că, după aceată erupţie, cercetătorii înclină să creadcă că cel mai recent astfel de ciclu, cunoscut drept Ciclul Solar 24, s-ar putea să fi ajuns deja la sfârşit.

Oamenii de ştiinţă spun că începutul noilor cicluri este la „minimul solar”, perioadă în care Soarele are cele mai puţine pete şi cea mai redusă activitate. Şi totuşi, în acest caz oficialii NASA nu se grăbesc să tragă concluzii.

„Este nevoie de cel puţin şase luni de observaţii solare şi de numărare a petelor solare după un minimum pentru a afla atunci când a avut loc”, au informat oficialii NASA. În plus, mai spun cei de la NASA: „Deoarece acest minim este determinat de cel mai scăzut număr de pete solare dintr-un ciclu, oamenii de ştiinţă trebuie să vadă acele cifre crescând considerabil înainte de a se putea stabili cu exactitate momentul în care erau în scădere”.  Asta înseamnă că minimul solar este un eveniment care poate fi recunoscut doar în retrospectivă: ar  putea dura de la şase până la 12 luni după eveniment pentru a confirma momentul în care minimul a avut de fapt loc”, au mai adăugat oficialii NASA.


Citeşte şi

Ce se întâmplă sub scoarţa lui Marte. Experţii NASA au făcut o descoperire care contrazice tot ce se ştia până acum

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite