Ce conţine contractul care a dus la arestarea primarului Sorin Apostu - asigurarea parcului auto RATUC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Apostu într-un tramvai RATUC
Sorin Apostu într-un tramvai RATUC

Aproximativ 600.000 de euro a plătit RATUC pentru asigurarea celor 342 de vehicule de transport în comun, din 2009 până în 2011. Vezi care a fost partea Aspaziei Droniuc şi a lui Sorin Apostu din afacere.

Contractul de asigurare a parcului RATUC este cel mai vânat şi cel mai secret act care se află, acum, în posesia administraţiei clujene. Aceasta după ce afirmaţia Aspaziei Droniuc conform căreia  i-a dat primarului, prin intermediul cabinetului de avocatură la care lucrează nevasta acestuia, 49.000 de euro a fost făcută publică. Informaţia coroborată cu cea făcută publică de procurori, care arăta că Apostu a primit mită pentru a „rezolva“ contracte de asigurări la unele regii subordonate Consiliului Local, a făcut din contractul de asigurare a parcului RATUC probabil principala probă a acuzării împotriva lui Apostu. În timp ce reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţin că nu sunt în posesia actului, directorul RATUC nu vrea să remită actul presei.  

CITEŞTE şi Rosal a dat carduri de carburanţi şi la Poliţie şi Pompieri

Citeşte integral motivarea Curţii de Apel la arestarea primarului Sorin Apostu

Aspazia Droniuc a asigurat parcul RATUC la suprapreţ

Vezi cum evita Sorin Apostu să-i fie ascultat telefonul

Monica Apostu se folosea de avocata Elena Popa pentru a evita contactul cu învinuiţii din dosarul lui Bica

Sorin Apostu lua mită de la societăţi comerciale care lucrează cu Primăria Cluj-Napoca

Poliţia îl contrazice pe avocatul firmei Rosal: „Nu s-au primit carduri de carburant de la societăţi!“

Dosarul Apostu ajunge până la Guvern. Călin Stoia a promis contracte de infrastructură din fonduri guvernamentale


Ce conţine asigurarea RATUC

Aspazia Droniuc - principalul denunţător în cazul primarului Clujului, care este arestat preventiv pentru luare de mită - a intermediat contracte de asigurări pentru parcul auto al Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC) în anii 2009, 2010 şi 2011, au susţinut surse oficiale pentru „Adevărul“. Valoarea totală a acestor contracte se ridică la circa 2,4 milioane de lei (585.000 de euro), adică circa 800.000 de lei (195.000 de euro) pe an, arată aceleaşi surse. Firma Aspaziei Droniuc, SC Groupe Frarom Agent de Asigurare - fiind doar un agent de asigurări care a intermediat încheierea contractelor - a încasat circa 15% din aceste sume, adică circa 120.000 de lei (29.000 de euro) pe an, susţin sursele amintite. Astfel, în total, în cei trei ani în care s-au derulat contractele, SC Groupe Frarom a încasat circa 360.000 de lei (87.000 de euro). Sursele oficiale citate mai sus arată că în cadrul înţelegerii făcute între primar şi  femeia de afaceri se practica regula fifty/fifty, adică sumele obţinute în urma încheierii contractelor se împărţeau: 50% pentru Droniuc şi 50% pentru Apostu. Astfel, primarului i-ar fi revenit în aceşti trei ani circa 180.000 de lei (43.000 de euro). Suma este apropiată de cea vehiculată de avocatul lui Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, care arăta că Aspazia Droniuc a declarat pentru procurori că i-a plătit primarului circa 49.000 de euro, prin intermediul unui contract de consultanţă încheiat cu soţia lui.

CITEŞTE ŞI DNA: Stoia i-a dat 45.000 de euro mită lui Sorin Apostu

Directorul RATUC tace

Parcul auto al  RATUC are 342 de vehicule. La un contract de 800.000 de lei pe an, asigurarea pentru un tramvai, de exemplu, a costat 2.300 de lei. „Prima de asigurare pentru un mijloc de transport în comun variază, în acest an, între 2.000 şi 2.500 de lei, în funcţie de compania de asigurări. În 2009 şi 2010, preţurile erau cu aproximativ 20% mai mari“, a declarat Aurelia Cristea, managing partner la brokerul de asigurări AsiCons. Surse din piaţa asigurărilor arată însă că asigurarea unui tramvai poate ajunge şi la 1.000 de lei, în urma oferirii unor reduceri. Directorul RATUC, Liviu Neag, nu a comentat despre existenţa unor contracte de asigurare pe mijloacele de transport în comun intermediate de firma Aspaziei Droniuc: „Contractele noastre sunt cu ARDAF şi Uniqa, alergaţi după lucruri mărunte“.  Reprezentanţii celorlalte două regii autonome din subordinea Consiliului Local Cluj au susţinut că nu au încheiat niciun contract de asigurare intermediat de firma Aspaziei Droniuc.

CITEŞTE ŞI Apostu, arestat în baza declaraţiei Aspaziei Droniuc. Vezi aici ce spune avocatul primarului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite