FOTO-VIDEO Cadoul lui Sam, americanul îndrăgostit de România, de 1  Decembrie: Balada supravieţuitorului, „antidotul“ pentru Mioriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sam (în dreapta) spune că gândeşte ca un american, dar trăieşte ca un român. FOTO: Florina Pop
Sam (în dreapta) spune că gândeşte ca un american, dar trăieşte ca un român. FOTO: Florina Pop

Sam cel Român, americanul care locuieşte de 10 ani la Cluj, face, în fiecare an, de 1 Decembrie, un cadou României. Astăzi, el a lansat „Balada supravieţuitorului“, o carte prin care a dorit să trasmită un mesaj pozitiv românilor: „dacă ai o problemă, insişti până o rezolvi, nu mergi acasă şi plângi“.

Sam (35 de de ani), americanul îndrăgostit de România, care locuieşte de 10 ani la Cluj-Napoca, s-a obişnuit ca de 1 Decembrie să facă un cadou ţării în care a ales să trăiască. „Astăzi este Ziua cea mai importantă pentru români, eu în fiecare an le fac un cadou. Acum doi ani am lansat ghidul turistic despre România. În 2011, am făcut un reportaj <<De ce iubim România>>. Am făcut acestea din suflet“, a spus Sam.

Regele României

În fiecare zi, el scrie pe blogul său „kingofromania.com“ despre farmecul vieţii în România, farmec uitat de cei mai mulţi dintre cei născuţi aici. Atât de tare iubeşte această ţară, încât dacă vrei să-i afli numele de familie, tot ceea ce vei auzi de la el, în ciuda insisteţelor, este doar atât: mă numesc Sam cel Român. 

Motto-ul pagini sale de facebook este: „Sunt mai român decât tine“, şi dacă îl asculţi cu câtă pasiune îţi vorbeşte despre frumuseţile ţării şi despre istoria acesteia, mai mai că-ţi vine să-i dai dreptate. De asemenea, data naşterii trecută pe profiul de facebook este 1 Decembrie. „Este data când s-a născut Sam cel Român“, explică el, zâmbind. 

Balada supravieţuitorului, „atidotul“ Mioriţei


Anul acesta, cadoul este o carte – „Balada supravieţuitorului – 27 de poveşti ale unui american naufragiat în România“. Cartea a fost lansată chiar de Ziua Naţională.

El a explicat pentru „Adevărul“ care este mesajul pe care a vrut să-l transmită prin carte: „Cartea ne spune poveştile unui străin care are o viaţă foarte frumoasă în România şi ne explică de ce este această viaţă frumoasă. Eu am făcut o grămadă de lucruri în România şi am avut aici o grămadă de aventuri, am fost peste tot, am stat la sat, am fost în oraşe, am mers cu trenul foamei, am făcut de toate. Poate că această carte va fi o ocazie pentru români de a citi,  pentru prima oară, 27 de poveşti pozitive despre România. În niciuna din ele nu găseşti o chestie negativă. Şi tot ce scriu este adevărat, nu e fantezie. Dacă te duci în bibliotecă, o să găseşti foarte multe cărţi triste despre România, începând cu Mioriţa, cu ciobanul care este ucis. El ştie că va fi omorât, dar nu face nimic.Prin cartea aceasta am vrut să transmit un mesaj pozitiv.“ 


Visul american


Întrebat care este acum, în secolul XXI, visul american şi dacă poate acesta să fie adaptat la realităţile româneşti, Sam a explicat: „Visul american este foarte simplu, să trăieşti atât de bine cât poţi. Adică, nu e vorba numai despre bani, maşină , casă, ci şi despre a avea o familie bună, copii sănătoşi şi despre şansa fiecăruia de a avea ceea ce îşi doreşte şi de a face ceea ce doreşte. În SUA este o vorbă: oricine poate deveni preşedinte. Şi este adevărat. În urmă cu 50 de ani, nimeni n-ar fi crezut că un om de culoare, cu tatăl din Africa şi mama din SUA, va putea deveni preşedinte. Acest lucru e realitate acum. Dacă eu am un copil în SUA,mă gândesc că poate deveni orice. Poate un artist, inginer, chiar preşedinte nu contează. Şi un român trebuie să viseze acelaşi lucru. Important pentru mine este nu doar ceea ce ai în buzunar, ce maşină conduci sau cât de mare e casa ta. Sunt lucruri mai importante“. 


Visul românesc


De peste 10 ani de când trăieşte în România, Sam a reuşit să afle  care este visul după care tânjesc românii: „De fapt sunt două visuri româneşti –unul, aparţine celor de la sate şi este să fi primit în cer, în rai, şi pentru aceasta trebuie să respecţi  ceea ce zice Biserica Ortodoxă, să fii credincios. Visul celor de la oraş este altul: să ai palat şi maşină de lux şi să poţi face cumpărături scumpe. Mai importante este, după părerea mea, să ai speranţă, să ai încredere că va fi bine şi să simţi că se poate face ceva. Mulţi români spun că n-au nicio putere aici, simt că sunt ca sclavii, prinşi între partide, între România şi UE , între America şi România, se simt fără putere.“  


Cum transformăm visul românesc


Sam s-a gândit şi la ceea ce trebuie să facă românii, pentru a adapta visul american la viaţa în România.


„Românii au un viitor mai bun şi trebuie să aibe speranţă că vor trăi mai bine cu adevărat. Pentru asta în primul rând, e foarte important să nu se oprească până când nu termină ceea ce au început. Am înţels că nu toate sunt ok acum, am înţeles că sunt probleme, dar nu te opreşti şi stai acasa şi plângi. Dacă am problemă, nu cedez până nu am reuşit s-o rezolv. E vorba de viaţa mea, avem o singură viaţă, nu trăim 500 de ani. Altfel, nu merită să trăiesc. Dacă stau acasă, într-adevăr nu fac niciun efort, dar nimic nu se schimbă. E ca şi cu un om bolnav care merge la medic, dar apoi face tratamentul până redevine sănătos. Acesta e mesajul meu“. 

Discursul lui Vasile Dâncu la lansarea cărţii lui Sam cel Român


Trebuie schimbată mentalitatea 


Americanul este de asemenea nemulţumit de pasivitatea românilor: „Am vorbit cu o grămadă de oameni. Sunt probleme, înţeleg, dar hai să facem ceva, hai să încercăm, poate nu reuşeşte, dar ce faci, să stai acasă şi să mori. Problema e că foarte mulţi români au devenit foarte pasivi. De mulţi ani, partidul a decis totul pentru oameni, inclusiv şi câtă carne şi cât ulei au voie să mănânce. După mult timp, oamenii nu au mai înţeles ce e să iei o decizie simplă. După Revoluţia a existat democraţie, liberate, oamenii nu ştiau ce să facă cu ea. N-a existat un ghid de folosire a democraţiei. Eu m-am născut în SUA cu altă mentalitate, acolo dacă am o problemă, cu politicienii de exemplu, facm ceva, scriu o scrisoare sau măd duc şi îi bat la uşă şi-i spun ce mă nemulţumeşte. În România trebuie schimbată metalitatea, eu fac asta pentru că am o altă metalitate şi pot să mă exprim bine în română. Am un alt punct de vedere, mi-l exprim şi lumea începe să gândească altfel.“ 

„De ce sunteţi aşa de fricoşi“
 

„În România sunt mulţi oameni la care le este fircă, de şef, de politiceni, de poliţişti, de judecători. Acum un an, când a fost arestat primarul Apostu, eram în audienţă. Erau la primărie poate 30 de ziarişti şi 3 oameni de rând. Numai 3 oameni. De ce? Le e frică. Din 300.000 de oameni numai 3. Data viitoare, să fiţi zeci de mii de oameni. Nu trebuie să stai acasă să fii înfricat. Pas cu pas se face asta. Eu sunt jumate american şi jumate român. Gândesc ca un american, trăiesc ca un român. Mănânc româneşte, îmi place să fac ceea ce fac românii, să stau la masa cu preitenii, să stau la cafea, dar gândesc ca un american. Într-o noapte, pe la orele 2, mergeam pe jos spre casă  şi m-a oprit poliţia. Un agent a coborât geamul, fără să zică bună seara şi să se prezinte şi a zis: << buletin, buletin!>>. Eu i-am răspuns la fel: <<buletin, buletin>>. <<Dacă tu vrei buletinul meu şi eu îl vreau pe al tău. Eu nu accept să nu fiu respectat. L-am întrebat de ce vorbeşte aşa cu mine, dacă are o întrebare, e ok, înţeleg. Dar poate sunt om cinstit şi sunt. Trebuie să mă saluţi, să te prezinţi, să zici de ce îmi ceri buletinul. Trebuie să fii politicos şi apoi totul ok. Şi-au dat seama că eu vreau repspect şi dau respect. Dacă toţi românii vor gândi aşa, lucrurile se vor schimba”, povesteşte Sam.  


Cum să avem o Românie frumoasă

Într-unul dintre capitolele cărţii, intitulat „Visul românesc“, Sam concentrează mesajul pe care-l are pentru români: „În fiecare zi, aud: <<Situaţia în România este groaznică.>> Sunt probleme aici? Cu siguranţă. Însă, dacă este o problemă, ce putem face în această privinţă? Pentru ca românii să trăiască la un moment dat în ţara pe care şi-o doresc, este nevoie de fapte. Dacă va fi un fel de revoluţie pentru un trai mai bun, va fi nevoie de multă muncă. Nu pledez pentru vărsarea de sânge, nu mă înţelegeţi greşit. Mă refer la actele revoluţionare tăcute, zilnice: acelea de a face ce trebuie. Situaţia în România depinde numai de voi.

Eu nu sunt cetăţean român, dar pot spune că este o ţară superbă şi trebuie să ne amintim să o facem minunată. O ţară devine minunată nu prin amintirile zilnice despre cât de bine era în trecut, ci prin încercările de a face să fie cât mai bine în fiecare zi. O ROMÂNIE FRUMOASĂ E SARCINA TUTUROR!“

Discursul directorului Asociaţiei Cluj - Capitală Culturală Europeană, Florin Moroşanu, a lansarea cărţii lui Sam

Cine este Sam 


De zece ani, în Cluj-Napoca locuieşte un american care îşi spune Sam cel Român. Vorbeşte româneşte şi e îndrăgostit nebuneşte de România. Blogul său e dovadă clară, mai ales că motto-ul ales este: „Sunt mai român decât tine".  Ca profesie spune că e scriitor şi a scris o carte pentru potenţialii turişti care ar putea vizita ţara noastră. Este un mare fan al lui Ştefan cel Mare, iar acest lucru este dovedit şi de imaginea de pe pagina sa de Facebook. Dar asta nu înseamnă că e dinamovist. Nici CFR-ist, deşi se plimbă prin oraş cu un tricou roşu cu însemnele echipei de fotbal ale CFR-ului. O confirmă chiar el.

Sam cel Român este mereu pus pe glume. Asta se vede lejer dintr-o simplă discuţie cu americanul care trăieşte visul românesc la Cluj-Napoca. Blogul său se numeşte „Regele României" („King of Romania"), iar la ziua de naştere, pe Facebook, Sam a trecut Ziua Naţională a României.

A venit în România în 2002, după ce a lucrat cu o româncă într-o tabără de vară în State. „Eram bucătar într-o tabără de vară pentru copii. Această colegă mi-a arătat poze cu România şi am văzut că e o ţară frumoasă", povesteşte Sam cel Român. Americanul, care nu vrea să-şi dezvăluie numele real, spune că nu îi place atitudinea plângăcioasă a românilor. „Oamenii se tot plâng că le lipsesc lucruri, dar nu fac ceva în acest sens. Asta mă enervează la ei!", afirmă Sam.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite