Avertismentul unui expert după ridicarea restricţiilor şi pentru cei nevaccinaţi. „Riscăm să avem morţi altfel evitabile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
razvan chereches foto facebook

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş consideră că autorităţile au greşit când au decis să ridice restricţiile inclusiv pentru cei care nu se vaccinează. Din această cauză numărul celor care imunizează va continua să scadă, iar un eventul val patru ar putea să lovească din nou.

Profesor universitar în SUA la Iowa University şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Răzvan Cherecheş analizează, într-un interviu pentru „Adevărul”, situaţia ivită după suspendarea unor restricţii. 

În opinia sa, restricţiile ar fi trebuit ridicate doar pentru cei care s-au vaccinat şi vaccinează, pentru a le valida astfel comportamentul şi pentru a-i tenta şi pe cei încă nehotărâţi să se imunizeze.

- Adevărul: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat încă de săptămâna trecută ridicarea unor restricţii, iar de acest lucru se pot bucura inclusiv cei care refuză să se vaccineze. În ce măsură a fost inspirată această decizie?

- Răzvan Cherecheş: Noi suntem la 18% vaccinaţi. Diferenţa se vede abia de la 30-40%. Ei tot laudă vaccinurile, dar în momentul în care au anunţat măsuri de relaxare generale pentru toată lumea, ce au făcut este că au creat o situaţie în care nu au validat comportamentul responsabil al celor care s-au vaccinat, ci i-au pus pe toţi în aceeaşi oală.

E ca şi cum la facultate studenţilor le-ai da la primul test la toţi nota 10, indiferent că au muncit sau că nu au muncit. Păi, la al doilea test nu mai munceşte nimeni. La fel şi aici. Când a ieşit Iohannis să anunţe relaxare, nu a anunţat şi pentru cei vaccinaţi: astea vor fi condiţiile. De exemplu, pentru un eveniment în care ar fi mers doar persoane vaccinate era destul să fie restricţii de spaţiu…

Unde s-a greşit

- Şi cum ar fi trebuit să se procedeze?

- Ar fi trebuit să ofere nişte facilităţi pentru cei vaccinaţi ca să-i stimuleze şi pe ceilalţi. Problema e că, să poată face asta, ar trebui să ajusteze legislaţia. Asta e complicat de făcut. Plus, politicienii ştiu că un procent mare din populaţia noastră, undeva peste 40%, sunt analfabeţi din perspectiva sănătăţii sau au un nivel de cunoaştere generală foarte redus. Şi atunci, ca să nu-şi supere electoratul, au dat nişte măsuri din astea generale gen „apă călduţă” şi „să sperăm că va fi ok”. 

- Şi care ar putea fi urmările?

- Măsurile astea de relaxare sigur vor duce la scăderea ratingului de vaccinare. Deja avem o încetinire a ritmului de vaccinare dacă ne uităm la cei care primesc prima doză. Ei raportează doar doze total administrate. Dar prima doză e cea care contează, pentru că e cea care îţi arată momentul mişcării de vaccinare. Cei cu a două doză vin oricum să se vaccineze.  

Cei care s-au vaccinat nu se protejează doar pe ei, ci şi pe cei din jur prin faptul că nu mai transmit infecţia. Şi asta e ceva ce ar trebui să se ia în calcul. Ideea e că nu vor să se bage pe topicul asta, vedeţi că evită.Vedeţi că în America s-a decis că persoanele vaccinare pot să stea în interior fără mască, pot să stea oriunde fără mască, în vreme ce persoanele nevaccinate trebuie să poarte masca în continuare. Şi asta mi se pare că are foarte mult sens. E drept că la noi nu s-au oferit prea multe facilităţi oamenilor, ci mai degrabă e o glumă asta cu ridicarea retricţiilor, adică prima etapă.

La care restricţii vă referiţi?

De exemplu, premierul spune că nu va mai fi obligatorie purtarea măştii în drumeţiile la munte şi pe plajă. Păi nu a fost niciodată obligatorie şi nu ai cum să aplici aşa ceva. Cum să umble oamenii în slipi şi cu mască pe plajă? Restricţiile cu purtarea măştii au fost introduse când deja vremea era rece. Plus că în drumeţiile pe munte, singur pe potecă, oricum nu poartă nimeni masca. Astea sunt glume când zice că v-am dat o facilitate când restricţiile respective oricum nu le-a respectat nimeni şi niciodată. 

Ne aşteaptă şi al patrulea val

Dar renunţarea la mască în spaţiile deschise, în exterior, poate avea repercusiuni?

Nu, asta e ok, avem rate mici de transmitere a virusului, nu cred că vor creşte infectarile chiar cu nepurtarea măştilor în spaţiile publice. Aceste restricţii ar fi trebuit oricum ridicate, dar nu pentru toată lumea.. În felul acesta statul nu va mai avea argumente să-i convingă pe oameni să se vacicneze, iar asta se poate întoarce împotriva noastră, a tuturor.

Peste vară vom fi protejaţi prin faptul că stăm afară. Problema e, şi asta trebuie să fie prioritatea guvernului, valul patru din toamnă şi cum să evităm restricţiile din toamnă.

Vă aşteptaţi la un val puternic în toamnă, care să umple secţiile de ATI sau va fi mai puţin violent decât ultimele două?

Nu va fi la fel de mare ca valul 3, dar în momentul în care vor începe să crească numerele în secţiile de terapie intensivă, sunt costuri mari. Plus că inevitabil va duce la morţi care pot fi evitate. Şi astea pot fi evitate toate dacă peste vară tragem tare pe partea de vaccinare şi ne punem naibii odată la punct sistemul de testare că să putem identifica cazurile din timp. Pentru că nu va dispărea epidemia azi-mâine, în condiţiile în care oamenii nu se vaccinează.

Şi s-a ratat o şansă bună de a obţine mai repede imunitatea de grup, dar şi de a ajunge în situaţia de a reveni la viaţa normală şi de a renunţa la absolut toate restricţiile. Pentru că acum nu cred că va fi posibil să atingem acest obiectiv mai repede de prima jumătate a anului viitor. Şi am fi putut să o facem deja de anul acesta, din toamnă chiar. Cumva toţi vom suferi din cauza asta.

 

Vă mai recomandăm şi:

EXCLUSIV Când scăpăm de pandemie: prognozele a patru experţi de talie mondială

Specialiştii, despre cât de corecte şi eficiente sunt noile restricţii adoptate de autorităţi: „Oamenii plătesc acum incompetenţa statului”

Iohannis: Din 15 mai se elimină purtarea măştii în exterior, cu unele excepţii, şi se elimină restricţiile de circulaţie noaptea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite