Artistul de la fileu. Voleibalistul Dan Borota şi-a transformat pasiunea pentru tatuaje într-un al doilea job

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Borota (foto în albastru cu numărul 12) a evoluat pentru Tomis Constanţa în meciul cu Fenerbahce. Foto: Arhivă personală
Dan Borota (foto în albastru cu numărul 12) a evoluat pentru Tomis Constanţa în meciul cu Fenerbahce. Foto: Arhivă personală

Component al naţionalei de volei a României şi căpitan de echipă la „U” Cluj, Dan Borota este pasionat de tatuaje, iar de un an şi jumătate are propriul salon de profil. Printre clienţii săi se numără şi mulţi sportivi, inclusiv străini.

Dan Borota (31 de ani) a semnat cu „U” Cluj în 2016, iar de curând şi-a prelungit contractul până în 2020. Voleibalistul originar din Baia Mare se împarte între cele două mari pasiuni, sportul şi arta tatuajelor. Dacă voleiul îl practică încă din copilărie, pasiunea pentru desenele aplicate pe piele l-a prins în urmă cu doar câţiva ani.

„Încă din copilărie tata m-a îndreptat spre sport şi spre desen. Atunci, am avut de ales între volei şi fotbal, am ales voleiul. Apoi, am ajuns la Liceul de Artă din Baia Mare şi m-am gândit să urmez şi o facultate de profil. N-am făcut asta, fiindcă a trebuit să fac o alegere dificilă între volei şi studiile în domeniul artei. N-aş fi avut cum să le fac în paralel, mi-ar fi fost imposibil să mă împart în două din cauza timpului”, a rememorat „Boris”.

A început cu fructe

Totuşi, pasiunea pentru desen l-a urmărit pretutindeni, iar în timp s-a transformat în pasiune pentru tatuaje. În 2011 şi-a luat primul kit pentru tatuaje, iar asemenea altor începători, a exersat într-o primă fază pe fructe. A urmat apoi studii de specialitate şi este absolvent al şcolii de tatuaje din Bucureşti şi membru al Uniunii Tatuatorilor Români. „Lucram pe portocale şi pe grapefruit, coaja lor are o textură specială care îţi permite să-ţi exersezi tatuajele pe ele tatuajele, chiar e recomandabil pentru începători”, a explicat el. 

dan borota volei u cluj tatuaje foto ahiva personala

Primii săi clienţi au fost colegii de la echipa naţională de volei. „Parcă nu mi-a venit să cred că au avut atâta curaj, eram totuşi un începător. M-a mirat că s-au luat după mine şi au devenit „cobai”, dar se pare că mi-am făcut bine treaba”, s-a amuzat Borota.

A tatuat sportivi de top

Primul care s-a lăsat pe mâinile sale a fost fostul maseur al echipei naţionale, după care a venit rândul colegilor săi. Andrei Spânu, de la Arcada Galaţi şi Cristi Barta, de la Tricolorul Ploieşti, sunt doar doi dintre foştii săi coechipieri pe care i-a tatuat. Apoi, în perioada petrecută în Franţa, la Nice Volleyball şi Nancy Volleyball, a venit rândul americanului Dustin Watten şi a maghiarului Nemeth Szabi, amândoi componenţi ai naţionalelor SUA, respectiv Ungariei. Totuşi, Dan Borota nu s-a limitat la sportivi şi a trecut la următorul nivel.

„În 2016 mi-am deschis propriul salon, la Cluj, B12ink. Nu fac asta pentru bani, o fac din pasiune, dar poate că după ce mă voi retrage din sport va deveni o meserie. Clienţii mei sunt de acum şi persoane obişnuite, oameni care vin la cabinet şi vor să-i tatuez. Eu fac cam orice fel de tatuaje, în funcţie de ceea ce-mi cere clientul. Totuşi, se întâmplă să vină la mine şi unii care nu au deloc simţul artistic şi au idei kitschoase sau pur şi simplu sunt neinspiraţi. În astfel de cazuri, îmi fac datoria şi le explic de ce nu e bună ideea respectivă sau de ce desenul e greşit. Uneori sunt lucruri care ţin de geometria descriptivă, dar nu toată lumea are astfel de cunoştinţe”, susţine Dan.

De altfel, el este convins că unul dintre „secretele” succesului unui bun artist de tatuaje ţine şi de felul în care ştie să comunice cu clienţii, pe lângă talent şi pasiune.

A jucat în Franţa şi la naţionala României

Dan Borota a evoluat până acum pentru zece echipe de club, fără a pune la socoteală CSS Baia Mare, formaţia de juniori la care s-a lansat în volei. Astfel, între 2003 şi 2004 a jucat la Forex Braşov, iar ulterior a revenit acasă, la Baia Mare, unde îmbrăcat tricoul celor de la Ştiinţa Explorări Baia Mare, până în 2009.

dan borota volei u cluj tatuaje foto ahiva personala

Apoi, au urmat trei ani la Remat Zalău, între 2009 şi 2011 şi alţi doi la Tomis Constanţa, 2001-2012, după care s-a transferat la  SCMU Craiova, unde a evoluat un singur sezon. În 2013 a plecat pentru prima dată în străinătate şi a jucat la Nice Volleyball, în Franţa (2013-2014)şi a revenit în ţară, la Volei Banatul Caransebeş (2014-2015). În sfârşit, a urmat o jumătate de an petrecută la Nancy Volleyball, tot în Franţa, în 2016, pentru ca în acelaşi an să se întoarcă în ţară şi să semneze cu Universitatea Cluj. În 2006 a fost convocat pentru prima dată şi la echipa naţională de volei a României. 

„Am petrecut ani frumoşi în volei, dar cel mai bine a fost, cel puţin pe plan financiar, în Franţa. Mi-a plăcut în special perioada pe care am petrecut-o la Nice, într-un oraş superb pe Coasta de Azur. Am locuit într-un resort aflat chiar lângă celebra Promenade des Anglais, era o zonă minunată, plină de turişti. Condiţiile salariale erau excelente, francezii şi-au respectat 100% contractul şi niciodată nu au existat întârzieri, aşa cum se întâmplă, din păcate, în România. În sfârşit, acolo e o altă lume, un alt nivel”, a încheiat Dan Borota.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite