Antreprenorul american care-şi începe ziua cu o omletă şi un „Hai să vedem cine a murit astăzi!“. Determinarea viitorului folosind indicatori din trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lux Narayan este un antreprenor american care-şi începe ziua cu o omletă şi citind presa. Primul lucru pe care-l lecturează sunt necroloagele.

Lux Narayan citeşte necroloage aproape zilnic. „Soţia mea, şi e de înţeles, crede că e morbid să îmi încep ziua cu o omletă şi un «Hai să vedem cine a murit astăzi!»“, povesteşte el celor adunaţi să-i asculte prelegerea la TEDx New York, în ianuarie 2017.

La începutul prelegerii sale aminteşte de Joseph Keller, un matematician de la Universitatea Standford de care nu au auzit mulţi. Acesta se întreba de ce se leagănă părul prins în coadă al femeilor care aleargă şi, fiind matematician, s-a apucat să calculeze ca să găsească o explicaţie. Cei din The New York Times i-au publicat necrologul pe o jumătate de pagină. „Ceea ce vă imaginaţi că e un spaţiu premium pentru un astfel de ziar“, adaugă antreprenorul american.

Lux are o companie care determină viitorul folosind indicatori din datele din trecut. „Am început să ne gândim: cum ar fi să avem o oglindă a necrologurilor din New York Times? Ar fi lecţii despre cum să îţi ajungă necrologul publicat, chiar dacă nu vei mai fi aici să te bucuri de el? Oare merge asta mai bine cu omletă? Aşa că ne-am uitat la date. 2.000 de editoriale, necrologuri neplătite într-o perioadă de 20 de luni, între 2015 şi 2016. Ce au aceste 2.000 de morţi, sau mai degrabă vieţi, să ne înveţe?“, adaugă el.

O primă analiză s-a oprit asupra cuvintelor folosite în necroloage, atât ale oamenilor faimoşi, precum Prince, Muhammad Ali, Zaha Hadid, cât şi a celor mai puţin celebri. Citind şi analizând necroloagele, a observat că vârsta medie la care oamenii au parte de reuşită în viaţă este 37 de ani.

„Te învaţă să ai răbdare. (...) Am descoperit foarte multe lecţii în vieţile trăite bine şi ce ne pot învăţa cei imortalizaţi în ziar. Exerciţiul a fost o mărturie fascinantă a acestui caleidoscop ce este viaţa, şi mai fascinant e faptul că majoritatea copleşitoare a necrologurilor erau ale unor oameni faimoşi şi necunoscuţi care se pare că au făcut lucruri extraordinare.  Au lăsat o urmă pozitivă în ţesătura vieţii. Au ajutat. Deci întrebaţi-vă, în viaţa de zi cu zi: Cum îmi folosesc eu talentul ca să ajut societatea? Pentru că lecţia cea mai importantă este că dacă mai mulţi oameni şi-ar trăi viaţa încercând să fie faimoşi prin moarte, lumea ar fi un loc mult mai bun“, a afirmat antreprenorul american la TEDxNew York.

Mai puteţi citi:

INTERVIU Paul Steiger, fost redactor-şef al publicaţiei „Wall Street Journal“: „Eram într-un autobuz cu geamurile deschise şi cineva dintr-o maşină a strigat: «Kennedy a fost împuşcat!»“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite