A şaptea zi de marş de la Cluj spre Bucureşti. Iniţiatorul demersului, copleşit de ospitalitatea oamenilor: „E o atmosferă pe care nu ne-am închipuit-o“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestanţii care au plecat miercurea trecută din Cluj într-un marş spre Bucureşti ca să ia parte la protestul din 20 ianuarie au poposit, marţi seara, 16 ianuarie, la Predeal. Cel care a avut ideea acestei inedite forme de protest, Sorin Bobiş, un agricultor din judeţul Cluj, mărturiseşte că l-a impresionat căldura cu care a fost primit în localităţile prin care a trecut şi strădania semenilor ca grupul de protestatari să găsească cazare.

„A fost o zi mai uşoară“, povesteşte Sorin Bobiş pentru „Adevărul“. Grupul de manifestanţi, plecat miercurea trecută din Cluj, a ajuns la Predeal unde vor înopta. Acesta spune că pentru ziua de azi şi-au rezervat mai mult timp deoarece ştiau că aveau mult de urcat, însă a fost mult mai uşor decât au crezut. Temperaturi negative, dar plăcute pentru marş.

Până la ieşirea din Braşov au fost conduşi de protestatari din oraş care au ţinut să vină cu ei, iar pe traseu i-au însoţit şi echipaje ale poliţiei.

Sorin Bobiş spune că toţi din grup sunt într-o stare de spirit foarte bună şi că picioarele tuturor se simt „fantastic“. „Acum suntem în grafic“, mai zice el. Cea mai solicitantă porţiune de drum a fost cea de la Târgu-Mureş la Sighişoara. „Noi am numit-o ziua cea mai lungă“, adaugă acesta.

Ce l-a impresionat mult a fost că zilnic primeau mesaje de încurajare şi multă lume s-a străduit să-i ajute cu ceva. „Avem o ţară minunată. Francezului meu nu-i vine să creadă. În Franţa, aşa ceva probabil că nu s-ar întâmpla. Dacă s-ar fi întâmplat o dată, aş fi spus că e o situaţie ocazională, dar zi de zi, tot timpul apar mesaje, tot timpul căutam. Oameni pe care nu-i cunosc“, mărturiseşte Bobiş.

Un alt lucru deosebit, spune el, a fost că la Sighişoara şi Saschiz au avut cazări de la mai multe persoane.

„Am mers şi am mâncat într-o parte şi ne-am cazat în altă parte. (...) În Saschiz sunt nişte pensiuni ţărăneşti şi ca noi să putem dormi acolo, mi-a spus că a încălzit cinci zile camera ca să fie cald pentru când venim“, povesteşte clujeanul.

Acesta a explicat că manifestanţii ţin legătura cu cei de la acasă, din Cluj şi din Mureş, unde sunt două nuclee care îi ajută mereu cu cazare şi masa. Iar în ce priveşte cazarea, Bobiş explică faptul că nu există doar un grup ce se ocupă de partea asta, de aceea apar situaţii ca acelea din Sighişoara şi Saschiz. Acesta mărturiseşte că e copleşit de ospitalitatea oamenilor şi de ajutorul neaşteptat al acestora: „E o atmosferă pe care nu ne-am închipuit-o“.

Sorin Bobiş mai povesteşte că gestul unul bărbat din Turda, îmbrăcat modest într-o salopetă, l-a emoţionat şi l-a făcut să lăcrimeze: a scos 10 lei din buzunar. Un alt gest care le-a dat curaj a fost cel al oamenilor din maşini care trec maşini pe lângă ei, îi salută şi fac semnul victoriei.

Până acum au dormit fie la oameni acasă, fie la pensiuni pe care le-au plătit fie cei care i-au chemat, fie din sponsorizări. În seara asta vor sta la o pensiune din Predeal, iar pentru ziua de mâine nu au încă asigurată cazarea, dar au promisiuni.

Mâine vor porni spre Breaza, unde speră să găsească un loc unde să se poată odihni seara. Iar joi vor continua drumul de la Breaza spre Ploieşti, unde o doamnă s-a oferit să închirieze o pensiune ca să-i ajute. Vineri vor parcurge ultima porţiune a marşului, de la Ploieşti spre Bucureşti, unde vor înopta undeva la marginea lui ca sâmbătă să le rămână 20 de kilometri spre Piaţa Universităţii unde are loc protestul. 

Mai puteţi citi:

Marşul Speranţei Cluj-Bucureşti, ziua a şasea. Participant la protest: „Oamenii ne-au invitat la masă”

Clujenii care protestează mărşăluind spre Bucureşti, întâmpinaţi cu sandvişuri şi ceai. Au parcurs un sfert din traseu

Protest pe jos, de la Cluj la Bucureşti, pentru legile justiţiei. Grupului i se vor alătura patru nevăzători. Cine a avut ideea iniţiativei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite