Tradiţii de Sfânta Varvara, sora sfântului Nicolae. Sfârşitul tragic al muceniţei care apără copiii de pojar. Ce păţesc cei care muncesc pe 4 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că Varvara îi apără pe copii de pojar şi nu întâmplător această zi mai este numită şi Cea de-a doua zi a Bubatului. Se crede că cine munceşte, spală, toarce sau mănâncă fasole pe 4 decembrie riscă să fie umplut de bube sau chiar să îi moară copiii.

Despre Sfânta Muceniţă Varvara se spune că este una dintre cele 14 ajutătoare ale creştinilor. Ziua de 4 decembrie în care este prăznuită este considerată deosebit de periculoasă şi este respectată cu sfinţenie de credincioşi.

 Sfânta este foarte populară şi datorită faptului că este protectoarea tunarilor, inginerilor militari, minerilor şi tuturor celor ce lucrează cu explozibil, deoarece viaţa sa vorbeşte despre un fulger care l-a ucis pe tatăl ei, se arată în scrierile teologice.

Sfânta Varvara este şi ocrotitoarea matematicienilor. O versiune franceză a vieţii sale vorbeşte despre 13 minuni pe care le-a săvârşit oamenilor care au primit Taina Sfântului Maslu, ajutându-i să se pocăiască sincer.

În credinţa populară se crede că Sfânta Varvara este şi protectoarea copiilor, pe care îi apără de boli, în special de pojar, dacă ziua sa este cinstită cum se cuvine. În folclorul bulgar, Sfânta Varvara este sora Sfântului Sava, care este cinstit a doua zi, pe 5 decembrie şi a Sfântului Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie. Sfinţii Varvara şi Sava pregătesc aşadar ziua fratelui lor, Sfântul Nicolae. Un proverb bulgar spune că Sfânta Varvara găteşte mâncare, Sfântul Sava coace pâine, iar Sfântul Nicolae îi serveşte pe oameni cu bunătăţi.

Sechestrată într-un turn de tatăl păgân

Sfânta Varvara a trăit în timpul împăratului Maximian (284-305), la Heliopolis. Din cauza frumuseţii sale trupeşti, spun scrierile bisericeşti, este închisă într-un turn, de tatăl său, Dioscor. Acest tată păgân consideră că poporul nu este vrednic să vadă frumuseţea fiicei sale.

Aici, Varvara le vesteşte păzitoarelor ei adevărul despre zei: "Zeii pe care îi cinsteşte tatăl meu sunt făcuţi de mâini omeneşti. Pe cei de aur şi de argint i-au făcut zlătarul (argintarul) şi pe cei de piatră i-a făcut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Deci, cum acei zei făcuţi au putut zidi această luminată înălţime cerească şi o frumuseţe ca aceasta pământească, neputand ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mâinile?".

Ucisă cu sabia de propriul părinte

Din Sinaxar aflăm că într-una din zile, tatăl sau a poruncit ca la o baie din palatul său să se facă două ferestre. Sfânta Varvara i-a rugat pe lucrători să facă trei, în numele Sfintei Treimi. În momentul în care a fost nevoită să-i răspunda tatălui de ce a poruncit lucrătorilor să se facă trei ferestre a mărturisit:

"Mai bine este să fie trei decât două, căci tu, părintele meu ai poruncit să se facă două ferestre în chipul precum mi se pare - a doi luminători cereşti, al soarelui şi al lunii, ca să lumineze baia, iar eu am poruncit ca să se facă şi a treia în chipul luminii celei întreite, pentru că trei sunt ferestrele luminii celei neapropiate, celei negrăite, celei neapuse şi celei neînserate, care luminează pe tot omul ce vine în lume". Pentru că nu s-a închinat idolilor şi a mărturisit pe Hristos, a fost ucisă cu sabia chiar de tatăl ei.

Vă recomandăm şi:

Obiceiuri de Lăsatul Secului, sărbătoarea care vesteşte intrarea în marele post al Paştelui. De ce se fac plăcinte pentru soacre şi cum se alungă duhurile rele

Superstiţii de Sfântul Dumitru. Ziua când se usucă plantele şi căldura intră în pământ. Ce să faci ca să fii sănătos

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite