Sportiva de top care aleargă pe o pistă de zgură construită în anii `60: „Ne este greu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O călărăşeancă este în topul mondial al sportivilor. Adolescenta, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei“, a dus numele oraşului peste hotare. Alexandra Mihai, care face parte din lotul naţional, a reuşit performanţă de a se clasa pe locul 4 în topul mondial al juniorilor şi pe 3 în cel european.

Adolescenta din Bărăgan a cucerit recent titlul de vicecampioană şi medalia de argint în proba de triplusalt, cu o performanţă de 12.94 metri. La ultima competiţie de sală a acestui sezon, Campionatul Naţional de sală pentru juniori 2, desfăşurat la Bucureşti, în sala Lia Manoliu, la începutul lunii martie, atleta legitimată la Clubul Sportiv Şcolar Călăraşi a excelat la proba de triplusalt, cu o săritură ce a măsurat 13.21 m.

“Acest rezultat nu înseamnă decât o confirmare a muncii mele, a eforturilor pe care le-am depus alături de profesorul Marius Tătaru care mă antrenează la Călăraşi. Este o dovadă a seriozităţii, spun eu, a sacrificiilor făcute, dar şi a sutelor de ore de antrenament. Acest rezultat înseamnă baremul pentru participarea la Campionatul Mondial de juniori ce va avea loc în luna iulie, în Polonia”, spune adolescenta.

image

A bătut recordul la triplusalt

La începutul acestui an, la finala Campionatului Naţional de sală pentru juniori la atletism, Alexandra a adus prima medalie pentru Clubul Sportiv Şcolar în anul 2016. Ea a cucerit titlul de vicecampioană şi medalia de argint în proba de triplusalt, cu o performanţă de 12.94 metri, fiind surclasată doar de băcăuanca Georgiana Aniţei, campioana monidală de cadeţi din 2015, cu un rezultat de 13.18 m.

image

Seriozitatea şi dăruirea sa pentru atletism sunt confirmate şi de prof. Marius Tătaru, cel care i-a condus paşii spre succes.

Anul trecut, la campionatele europene de juniori, desfăşurate în Suedia la Eskilstuna, Alexandra Mihai, componentă a CSS Călăraşi s-a clasat pe locul 8, în proba de triplusalt. “Performanţa Alexandrei de la Eskilstuna, la Campionatele Europene de Juniori, este cea mai bună din istoria atletismului la Clubului Sportiv Şcolar Călăraşi. Este un produs călărăşean 100%. Se pregăteşte la CSS din clasa a VII-a”, a precizat Marius Tătaru.

image

Din 2014, în lotul naţional

În lotul naţional a ajuns pentru prima dată în 2014. Rezultatele excepţionale şi seriozitatea cu care munceşte au făcut din Alexandra un personaj demn de luat în seamă.

image

“Am fost selecţionată pentru prima data în lotul naţional al României în anul 2014, atunci în lotul de cadeţi, când am participat la Campionatul Balcanic, în Bulgaria şi la calificările pentru Jocurile Olimpice ale Tineretului, în Azerbadjan. În 2015 am fost inclusă în lotul naţional de juniori participând la Campionatul European din Suedia, unde am ocupat un foarte bun loc 8 în finala probei de triplusalt, eu fiind mai mică cu un an decât adversarele mele. Anul acesta am participat la sezonul de sală al Campionatelor Naţionale, unde am reuşit un record personal de 13.21 m, performanţă cu care am urcat în luna martie pe locul 4 în topul mondial şi pe locul 3 în topul european al probei de triplusalt junioare.

image

Cu această ocazie mi-am îndeplinit şi baremul pentru participare la Campionatul Mondial de juniori, ce va avea loc în Polonia în 19-24 iulie. Până atunci probabil voi mai participa şi la alte două competiţii internaţionale cu lotul României – în 7 mai în Cipru, la un meci internaţional interţări, iar în 2 iulie la Campionatul Balcanic, în Turcia”, spune tânăra.

image

6 antrenamente pe săptămână

Alexandra Mihai are 6 participări la competiţii internaţionale, dintre care 3 clasări pe podium şi 9 medalii obţinute la campionatele naţionale. Munca şi perseverenţa sunt însă secretele succesului său. “Atletismul, pentru mine, a devenit un stil de viaţă. Fac 6 antrenamente pe săptămână, duminica fiind ziua de odihnă. Niciun sport nu e uşor, aşa că şi în atletism este nevoie de foarte multă muncă, dorinţă şi la fel de multe sacrificii. Triplusaltistul Marian Oprea este modelul meu, deoarece are, în acelaţi timp, un caracter de invidiat şi rezultate excelente pe plan naţional şi internaţional”, povesteşte tânăra.

Nu există sală special pentru atletism

Chiar dacă la Călăraşi condiţiile sunt dificile pentru a face performanţă în atletism, Alexandra reuşeşte să-şi atingă scopul. “Mă antrenez pe Stadionul Municipal şi iarna prin sălile de sport, neavând o sală specială de atletism. Antrenamentele cu domnul Marius Tataru sunt pe cât de obositoare, pe atât de amuzante şi relaxante. Râdem, glumim şi muncim cu spor. Dânsul are un caracter de invidiat, este foarte calm şi, pentru mine, este cel mai bun antrenor de atletism. Se pliază pe caracterul sportivului, reuşind să scoată ce e mai bun din el, vorbindu-i frumos şi încercând să îi modeleze întâi psihicul şi apoi fizicul”, spune Alexandra Mihai.

Săriturile se fac în sala de forţă

Condiţiile de antrenament la Călăraşi sunt relativ modeste, din păcate stadionul nostru nu se apropie de standardele actuale nici măcar pentru antrenamentele de atletism, avem o pistă de zgură din anii ‘60. Cu toate acestea, cine doreşte să atingă succesul luptă din răsputeri.

calarasi atletism

„Din fericire domnul profesor a reuşit să modernizeze sectorul de sărituri şi putem face cât de cât nişte antrenamente mai bune de tehnică. Ne este foarte greu în perioada de toamnă-iarnă când nu avem unde să facem antrenamente de sărituri pentru că nu există o sală de atletism, cât de mică. În perioada asta ne pregătim mai mult prin sala de forţă a clubului care într-adevăr este dotată cu tot ce ne trebuie, chiar mai bine decât la lotul naţional sau, uneori, mergem în week-end la Bucureşti. Cred că Primăria ar trebui să facă un efort şi să modernizeze stadionul, să facă o pistă sintetică şi chiar o sală de atletism, pentru că sunt mulţi copii care practică atletismul”, e de părere adolescenta.

Munceşte din clasa a III-a

Pregătirile intense şi orele de curs nu-i prea mai dau timp Alexandrei să se şi relaxeze. “Eu înainte de atletism am practicat 4 ani de baschet. Antrenându-mă în fiecare zi încă din clasa a treia, a devenit o obişnuinţă să fiu mereu pe fugă, de la şcoală la antrenament, apoi acasă să mă pregătesc pentru a doua zi. Duminica este singura mea portiţă, atunci sunt libera şi reuşesc să ies puţin să mă relaxez.

În legătură cu şcoala, nu aş fi reuşit să excelez pe toate planurile dacă nu era doamna diriginta Corina Ionescu, cea care mă sprijină şi mă ajută ori de câte ori poate. Sunt elevă la Colegiul Naţional “Barbu Ştribei” în clasa a XII-a, profilul mate-info intensiv engleză, un profil destul de greu care necesită multă pregătire pentru a termina cu brio”, povesteşte atleta. Şi familia i-a fost mereu aproape, iar părinţii, aşa cum este firesc, sunt mândri de realizările ei: “Ei încearcă să mă ajute cu tot ce pot, îmi ridică moralul, iar în perioada competiţională ei sunt cei care au mai multe emoţii. Vreau, prin acest mod, să le mulţumesc, lor şi prietenului meu, pentru toată susţinerea pe care mi-au oferit-o mereu", spune asportiva.

Vă recomandăm şi:

FOTO Povestea tânărului din Olteniţa care face clădirile „să zâmbească”, după ce a renunţat la Politehnică pentru desen

Studenta la Arhitectură care cântă sâmbăta la nunţi. Reţeta de succes: „Ştiam că nu pot rata, indiferent care ar fi fost condiţiile“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite