Reţeaua care s-a îmbogăţit cu 1,7 milioane de euro a fost anihilată. Cum au fost obţinute în fals indemnizaţii pentru creşterea copilului

Reţeaua care s-a îmbogăţit cu 1,7 milioane de euro a fost anihilată. Cum au fost obţinute în fals indemnizaţii pentru creşterea copilului

Poliţia a descins în 3 judeţe FOTO Adevărul

Poliţiştii din Călăraşi şi procurorii D.I.I.C.O.T au efectuat 50 de percheziţii domiciliare la o grupare care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 8.200.000 de lei, prin întocmirea, în fals, a documentaţiei necesare pentru obţinerea de indemnizaţii de creştere a copilului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţiştii din Călăraşi şi procurorii D.I.I.C.O.T au efectuat 50 de percheziţii domiciliare la o grupare care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 8.200.000 de lei, prin întocmirea, în fals, a documentaţiei necesare pentru obţinerea de indemnizaţii de creştere a copilului.  
Conform anchetatorilor, pe 3 noiembrie au fost efectuate 50 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi şi Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii.
 
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2017 - 2020, s-ar fi constituit  şi acţionat un grup infracţional organizat care, prin întocmirea, în fals, a documentaţiei necesare, ar fi obţinut sume consistente de bani, cu titlu de indemnizaţie de creştere a copilului cu vârsta de până la 2 ani. 
 
În scopul obţinerii banilor, membrii grupului ar fi identificat potenţiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând părinţi sau care urmau să devină părinţi în perioada imediat următoare. 
 
Beneficiarii recrutaţi în acest scop de către membrii grupului ar fi fost persoane fără venituri sau cu o situaţie materială precară, care ar fi acceptat să utilizeze documente false puse la dispoziţie de către membrii grupului, pe baza cărora să obţină indemnizaţii generoase de creştere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor 2 ani, împreună cu membrii grupului.
 

Firme-fantomă, introduse în circuit

 
În acest scop, gruparea infracţională ar fi deţinut, de facto, mai multe societăţi comerciale fantomă, pe care ar fi făcut angajări fictive, retroactive, documentaţia întocmită atestând, în fals, că beneficiarii ar fi fost angajaţi în aceste societăţi comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii ar fi primit salarii consistente.
 
Pentru că aceste societăţi comerciale ar fi fost înregistrate pe numele unor persoane interpuse, nu s-ar fi achitat, pentru perioada precizată, nici un fel de impozit pe salariu, astfel că acestea ar fi ajuns să figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat. 
 
Au existat şi situaţii în care unii beneficiari ar fi refuzat să achite, ulterior virării banilor, partea stabilită din indemnizaţie membrilor grupării organizate. 
 
În aceste cazuri, membrii grupului infracţional organizat ar fi apelat la recuperatori sau ar fi făcut demersuri pentru încetarea acordării dreptului. 
 
Pentru a evita astfel de situaţii, în cazul unor beneficiari, membrii grupului infracţional organizat ar fi reţinut cardurile beneficiarilor şi ar fi retras din bancomate indemnizaţia, de această dată, ei fiind cei care, lunar, ar fi înmânat beneficiarilor, jumătate din cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului. 
 
Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de peste 8.200.000 de lei (aproape 1.700.000 de euro). La sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi vor fi conduse, în vederea audierii, 37 de persoane. 
 
Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Călăraşi, al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Călăraşi şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
 
Vă mai recomandăm şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările