Prognoza meteo: Cât mai ţine iarna. Ce se anunţă în weekend, unde se încălzeşte

Prognoza meteo: Cât mai ţine iarna. Ce se anunţă în weekend, unde se încălzeşte

Vremea de iarnă ţine pânâ în weekend FOTO Adevărul

Vremea de iarnă din mijlocul primăverii este pusă de specialişti pe seama schimbărilor climatice. În următoarele zile avem parte tot de frig accentuat, ninsori şi vânt puternic. În weekend se încălzeşte.

Expertul climatolog Roxana Bojariu a vorbit la DIGI 24 despre faptul că aceste fluctuaţii ale fenomenelor meteo sunt normale pentru primăvară, ca anotimp de tranziţie.
În această perioadă se rearanjează tipurile de circulaţie a aerului dinspre iarnă spre sezonul cald.
 
"Apar tranziţii mai bruşte decât în alte anotimpuri. Aceste fluctuaţii sunt puse pe fondul schimbării climatice şi amplitudinea lor creşte.
 
În mod special, pe Oceanul Atlantic avem un blocaj de circulaţie care face ca aerul mai cald dinspre vest să fie oprit şi avem acum circulaţia dinspre nord-est care ne aduce vremea această mai rece", a spus Bojariu.
Până se aranjează curenţii de aer mai durează câteva zile. 
 
Săptămâna viitoare vremea va fi mai caldă, încălzirea începe din week-endul acesta, dar trebuie să urmărim toate actualizările tocmai pentru că primăvară e atât de dinamică şi pot apărea schimbări în ce se întâmplă în emisfera nordică foarte rapid. Va veni şi vremea mai caldă din weekend, dar e bine să urmărim actualizările care ne dau informaţii despre fenomenele extreme care pot fi actualizate şi localizate cu intensitate mai înainte", a explicat Roxana Bojariu.
 
Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), miercuri, 24 martie, în cea mai mare parte a ţării, vremea va fi în continuare deosebit de rece, cu precădere dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi mai noros în regiunile estice şi doar temporar noros în restul ţării, chiar mai mult senin noaptea în vest. Pe arii extinse în estul şi sud-estul ţării, iar local ziua şi în centru şi sud-vest, precum şi în zona montană vor fi precipitaţii, predominant ninsori, în general slabe cantitativ, iar noaptea va ninge slab, pe arii tot mai restrânse, în est şi la munte. În regiunile sudice, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi mai ales averse, posibil însoţite şi de descărcări electrice. 
 
Vântul va continua să prezinte intensificări susţinute, viscolind sau spulberând zăpada în zona montană, cu rafale de peste 80…90 km/h pe creste, dar şi în regiunile estice şi sud-estice, în general cu 50…60 km/h; unele intensificări vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse şi cu viteze mai reduse. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 şi 9 grade, cu cele mai ridicate valori în vest, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -10 şi 0 grade. Pe alocuri va fi ceaţă, iar noaptea se va produce frecvent brumă, în special în jumătatea de vest a ţării.
 
În Bucureşti, vremea va fi deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii martie. Astfel, temperatura maximă va fi de 4…5 grade, iar cea minimă de -3…-2 grade. Cerul va fi mai mult noros şi temporar vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ninsoare. Vântul va sufla moderat, trecător cu rafale în jurul a 40 km/h.
 
Joi, conform ANM, vremea se va menţine rece în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi noros în Dobrogea şi estul Munteniei şi pe arii extinse vor fi precipitaţii, posibil moderate cantitativ, mai ales ninsori şi lapoviţă. Înnorări vor fi şi în restul Munteniei, sudul Moldovei şi al Transilvaniei şi zona montană aferentă unde, local, în special în prima parte a zilei, va mai ninge. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, pe arii restrânse va fi ceaţă, iar spre sfârşitul nopţii, local, se va produce brumă.
 
Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări mai ales la începutul intervalului în regiunile estice, în zona Carpaţilor de Curbură şi în estul Carpaţilor Meridionali. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 grade în estul Transilvaniei şi 10 grade în sud-vestul extrem, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -10 şi 0 grade.
 
În Capitală, cerul va avea înnorări şi, mai ales spre seară, vor fi posibile averse slabe de lapoviţă sau ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 5…7 grade, iar cea minimă de -3…-1 grad.
 
Vineri, vremea se va încălzi uşor, dar va fi tot frig, îndeosebi dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai persistente în sud-estul şi nord-vestul ţării, unde, mai ales ziua, vor mai fi precipitaţii slabe, predominant ploi şi lapoviţă. Vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu unele intensificări în regiunile estice.
 
Temperaturile maxime se vor încadra între 4 şi 12 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -8 şi 4 grade. Dimineaţa şi noaptea, local se va semnala brumă şi izolat va fi ceaţă.
În Bucureşti, temperatura maximă va fi de 10…11 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 0 grade. În cursul nopţii vor fi condiţii de ceaţă.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările