Prognoza meteo: Se face tot mai frig. Unde se răceşte accentuat şi când se întorc ploile

Prognoza meteo: Se face tot mai frig. Unde se răceşte accentuat şi când se întorc ploile

Vreme de toamnă autentică:frig şi ploi FOTO pixabay.com

Vremea se răceşte în cea mai mare parte a ţării, dar în sud şi în sud-est temperaturile se vor menţine uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă.  Ploile se întorc în forţă.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vremea va fi răcoroasă luni, 20 septembrie, în vestul, centrul şi nordul ţării, iar în rest valorile termice se vor situa în jurul celor normale în această perioadă şi vor fi local chiar mai ridicate decât acestea îndeosebi în Câmpia Română şi Lunca Dunării. 
 
În regiunile din jumătatea de sud, cerul se va înnora treptat şi va ploua local; vor fi mai ales averse însoţite şi de descărcări electrice. În restul teritoriului, cerul va fi parţial noros, iar ploile pe spaţii mici. Vântul va sufla slab şi moderat, izolat cu intensificări la munte, în sud şi în sud-vest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14 şi 24 de grade, mai ridicate în sudul Munteniei şi al Olteniei; minimele termice vor fi cuprinse în general între 6 şi 16 grade. Izolat se va forma ceaţă.
 
În Bucureşti, vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an. Cerul se va înnora treptat, iar în orele serii vor fi posibile averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla moderat. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade, iar cea minimă de 12…14 grade.
 
Marţi se face şi mai frig. Conform meteorologilor, vremea va fi răcoroasă în cea mai mare parte a ţării, iar în nord şi centru local chiar rece pentru ultima decadă a lunii septembrie. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra în marea lor majoritate între 14 şi 23 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 şi 13 grade. Cerul va fi temporar noros şi pe arii restrânse va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte. Pe alocuri se va forma ceaţă.
 
Şi în Capitală, vremea se va răci, astfel că temperatura maximă va fi de 20…22 de grade, iar cea minimă de 11…13 grade. Cerul va avea înnorări şi trecător va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat.
 
Prognoza meteo pentru perioada 20 septembrie – 18 octombrie
 
ANM a dat publicităţii prognoza pentru următoarele patru săptămâni. Vremea în ţara noastră va respecta caracteristicile datei din calendar, fiind una capricioasă şi extrem de schimbătoare.
 
Săptămâna 20 septembrie – 27 septembrie
 
Valorile termice urmează a fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. Cel mai mult temperaturile vor coborî în regiunile nord-vestice şi nord-estice.
ANM anunţă că va ploua mai mult în regiunile sudice şi sud-estice, iar în restul ţării vor fi cantităţi normale pentru acest interval.
 
Săptămâna 27 septembrie – 4 octombrie
 
Finalul primei luni de toamnă vine cu o temperatura medie a aerului care va avea valori normale în toată ţara. Cantităţile de precipitaţii vor fi sub nivelul normal pentru această perioadă, în special în sud-vestul ţării.
 
Săptămâna 4-11 octombrie
 
Luna octombrie aduce vreme caldă. În intervalul 4 – 11 octombrie, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate de cele normale pentru acest interval, mai ales în regiunile sud-vestice. De asemenea, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.
 
Săptămâna 11 octombrie – 18 octombrie
 
În ultima săptămână din actuala prognoză valorile termice şi cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
Estimările meteorologice pentru aceste săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993-2016
 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările