Prognoza meteo: Canicula se întoarce în România. Când scăpăm de ploile torenţiale

Prognoza meteo: Canicula se întoarce în România. Când scăpăm de ploile torenţiale

Vreme deosebit de caldă în următoarele zile FOTO Shutterstock

Canicula se întoarce în majoritatea regiunilor, începând de marţi,iar temperaturile sufocante sunt aduse de un val de aer tropical. Nu scăpăm nici de fenomenele meteo extreme  care devin tot mai frecvente în ţara noastră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Meteorologii atrag atenţia că sezonul cald aduce şi pericolul tornadelor, iar sud-estul ţării este zona propice manifestări unor astfel de fenomene. În România, multe fenomene turbionare de mai mic intensitate sunt catalogate drept tornade, chiar dacă unele nu ajung să se manifeste ca atare şi nu ajung la sol.
 
Marţi, conform Admininistraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vremea va fi călduroasă în regiunile vestice, sudice şi pe arii restrânse în centru, iar în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, disconfortul termic va creşte şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge local pragul critic de 80 de unităţi. În restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice specifice datei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse şi descărcări electrice, mai ales după-amiaza şi seara, în Moldova, Dobrogea, local în Muntenia, Transilvania, la munte şi doar izolat posibil în restul teritoriului.
 
Aversele vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp şi pe arii restrânse se vor acumula cantităţi de apă însemnate. Vor fi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat cu unele intensificări la munte, precum şi în regiunile sud-estice şi estice, dar de scurtă durată şi asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 35 de grade, cu cele mai ridicate valori în vestul Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 şi 21 de grade.
 
Şi la Bucureşti, marţi, vremea se va menţine călduroasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza şi noaptea, când vor fi condiţii pentru averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 30…31 de grade, iar cea minimă de 18…20 de grade.
 
Miercuri, vremea va deveni călduroasă în cea mai mare parte a ţării, chiar caniculară în Banat şi local în Oltenia. Disconfortul termic se va amplifica, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi pe arii relativ extinse în regiunile vestice, sudice şi pe alocuri în restul teritoriului. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, averse şi descărcări electrice, local în jumătatea de est a teritoriului şi la munte şi doar izolat posibil în rest. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări, ziua, în Dobrogea, Bărăgan, sudul Moldovei şi de scurtă durată asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 de grade pe litoral şi 37 de grade în sud-vestul Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 şi 22 de grade.
 
Şi la Bucureşti, miercuri, vremea se va încălzi, disconfortul termic va creşte, iar indicele temperatură- umezeală va depãşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza şi seara când probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va fi ridicată. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 32…33 de grade, iar cea minimă de 18…20 de grade.
 
Vă mai recomandăm şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările