Prognoza meteo: Canicula se întoarce. În ce zone loveşte valul de aer cald şi de când se răcoreşte, cât de mult va ploua

Prognoza meteo: Canicula se întoarce. În ce zone loveşte valul de aer cald şi de când se răcoreşte, cât de mult va ploua

Vreme deosebit de caldă duminică FOTO Shutterstock

Vremea se anunţă deosebit de caldă duminică, ajungând să fie chiar caniculară la orele amiezii în regiunile de câmpie. Disconfortul termic va fi şi el accentuat în mai multe zone din ţară. Nu scăpăm nici de furtuni care vor apărea seara, la început în vest, nord şi centru şi noaptea în restul teritoriului.

 
Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), duminică, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, local caniculară în sud şi sud-est, dar şi instabilă. Disconfortul termic va fi ridicat în orele amiezii, când indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie. Cerul va fi variabil, iar manifestări specifice instabilităţii atmosferice, respectiv înnorări temporar accentuate, averse, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ăşi vor face apariţia la început în vest, nord şi centru, iar seara şi noaptea în restul teritoriului.
 
Ploile vor avea şi caracte torenţial, în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate şi va cădea grindină. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 25 şi 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 13 şi 23 de grade.
 
Luni, în ţară, valorile termice diurne vor fi în scădere uşoară faţă de ziua precedentă şi doar în sudul şi sud-estul teritoriului vor mai caracteriza o vreme călduroasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales după-amiaza şi seara, când se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în zonele montane, local în centrul, estul şi sud-estul ţării şi izolat în rest. Pot fi cantităţi de apă mai însemnate şi condiţii de grindină. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 şi 32 de grade, iar cele minime între 9 şi 21 de grade, mai scazute în depresiuni.
 
ANM a actualizat prognoza meteo pentru luna iulie şi pentru începutul lunii august. Conform meteorologilor, în iulie valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice acestui interval la nivelul întregii ţări. Până la jumătatea lunii iulie, regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a ţării. August deputează cu temperaturi care se vor situa în jurul celor specifice acestei perioade.
     
Săptămâna 08.07.2019 – 15.07.2019
 
Valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice acestui interval la nivelul întregii ţări, dar mai ales în nord-estul teritoriului.

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sudice, estice şi sud-estice, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali.
 
Săptămâna 15.07.2019 – 22.07.2019
 
Temperatura aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice acestui interval.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, posibil uşor deficitare în regiunile intracarpatice dar şi uşor excedentare în extremitatea de sud-est a ţării.
 
Săptămâna 22.07.2019 – 29.07.2019
 
Temperatura aerului va avea valori ce se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general excedentare în regiunile centrale şi la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
 
Săptămâna 29.07.2019 – 05.08.2019
 
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice acestei perioade, la nivelul întregii ţări.
Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi apropiat de cele normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a teritoriului.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: