Prognoza meteo: Şocuri termice în România. Ce urmează după temperaturi de 30 de grade, unde lovesc furtunile

Prognoza meteo: Şocuri termice în România. Ce urmează după temperaturi de 30 de grade, unde lovesc furtunile

După căldura neobişnuită vin furtunile FOTO Shutterstock

Vreme deosebit de caldă anunţă meteorologii pentru ziua de luni, 11 mai, urmată de episoade cu fenomene extreme. Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM) a vorbit într-o intervenţie la RTV despre o încălzire accentuată a vremii, urmată de o răcire bruscă, ceea ce va duce la fenomene extreme.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
"Vorbim de o vreme în încălzire în toată ţara(...) chiar o vreme mai caldă pentru perioada din calendar pentru că în Câmpia de Vest şi în Câmpia Română temperaturile vor ajunge chiar şi la 28 de grade Celsius. Cele mai călduroase zile ar putea fi însă luni şi marţi, cu temperaturi maxime ce pot să se apropie de 30 de grade Celsius în bună parte din ţară, dar mai ales în zona partea de sud şi vest a ţării. O vreme deosebit de caldă. Această evoluţie aduce însă şi apariţia fenomenelor meteo extreme.
 
Este posibil să vorbim local, mai ales pe parcursul zilei de marţi, când vremea va deveni instabilă, se va putea răci în partea de vest, centru şi nord a ţării, acolo unde vorbim de temperaturi care nu depăşesc 17 grade la nivelul maxim. Acest lucru determină apariţia fenomenelor extreme, ploi sub formă de aversă cu caracter torenţial, izolat căderi de grindină, intensificări ale vântului. Până în jurul datei de 15-16 mai vorbim de o alternanţă de zile călduroase întrerupte brusc de răciri. (...) În ultimii ani observăm o mai mare frecvenţă şi intensitate a acestor fenomene”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, în direct la RTV. 
 
Conform meteorologiloe, luni, 11 mai, vremea va deveni deosebit de caldă în toată ţara, local călduroasă la amiază în sudul şi sud-vestul extrem. Temperaturile maxime se vor situa între 24 şi 30 de grade, mai scăzute pe litoral, spre 17...19 grade. Cerul, variabil ziua, va avea înnorări spre seară şi noaptea în vestul, centrul şi nordul teritoriului, unde local vor fi averse, ce pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, izolat, condiţii de grindină. Ploi slabe, de scurtă durată, se mai pot semnala şi după-amiaza, pe arii restrânse, în zonele montane. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, în special la altitudini mari, cu rafale în general de 70...90 km/h, precum şi, temporar, în regiunile estice, vestice şi centrale, cu viteze de 40...50 km/h. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 7 şi 16 grade.
În Bucureşti, temperatura maximă va fi de 29...30 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimă va fi de 13...15 grade.
 
 
Marţi, 12 mai, vremea va fi în general instabilă şi se va răci accentuat în vestul, centrul şi nordul ţării, dar se va menţine caldă în sud-est. Mai ales în cursul zilei, cerul va avea înnorări temporar accentuate şi se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, la început în vestul, centrul şi nordul ţării, iar după-amiaza şi la începutul nopţii mai ales în est, sud-est şi la munte. Conform ANM, pPe arii restrânse vor fi căderi de grindină şi cantităţi de apă însemnate. Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, ce pot lua trecător aspect de vijelie, cu viteze mai mari pe crestele montane, în sudul, estul şi centrul teritoriului. În zona montană înaltă, îndeosebi a Carpaţilor Orientali, în a doua parte a zilei şi seara precipitaţiile vor fi mixte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12 grade în Maramureş şi nordul Moldovei şi 28 de grade în Muntenia, iar cele minime se vor situa între -1 şi 9 grade.
În capitală, vremea se va menţine caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai accentuate spre seară şi la începutul nopţii, când vor fi condiţii pentru averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat, temporar cu intensificări pe parcursul zilei. Temperatura maximă va fi de 27...28 de grade, iar cea minimă de 7...9 grade.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările