Percheziţii pentru anihilare unei grupări de evazionişti cu importuri din China. Trei suspecţi, puşi sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice au efectuat, în ultima săptămână, 165 de percheziţii, în cadrul unor dosare penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracţiuni economice.

Conform IGPR, în perioada 12 - 18 mai, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, poliţiştii au efectuat 165 de percheziţii domiciliare şi au pus în aplicare 41 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracţiuni economice. 

În cauzele penale instrumentate, faţă de 141 de persoane s-a dispus începerea urmăririi penale, fiind luate măsuri preventive faţă de 36 dintre acestea (9 persoane reţinute, 18 puse sub control judiciar, 3 arestate la domiciliu şi 6 arestate preventiv). 

De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor bunuri, în valoare de peste aproape 3.000.000 de lei, dintre care peste 316.000 de lei în numerar sau în cont bancar şi au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de peste 1.480.000 de lei. Au fost ridicate, în vederea confiscării, peste 580.000 de ţigarete, 1.684 kg. de tutun. şi aproape 1.400 de litri de alcool.

Evaziune fiscală

La data de 17 mai, oamenii legii au efectuat 30 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Arad, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Dolj şi Ilfov, într-un dosar penal, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.  Au fost vizate locuinţele unor persoane bănuite că ar coordona o activitate infracţională, precum şi sediile sau punctele de lucru ale 13 societăţi comerciale. Poliţiştii au efectuat verificări financiar - contabile, împreună cu specialiştii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Din investigaţii a reieşit că, în perioada 2015-2017, persoanele vizate ar fi săvârşit infracţiuni de evaziune fiscală, în urma valorificării, pe teritoriul României, a unor mărfuri importate din China (electronice şi accesorii gsm, produse de uz casnic şi accesorii, jucării, îmbrăcăminte). Acestea ar fi folosit, pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, facturi ce nu au la bază operaţiuni reale, care ar fi fost derulate cu mai multe societăţi comerciale de tip fantomă. 

Firme fantomă prinse în circuitul ilegal

Conturile bancare ale acestor firme fantomă ar fi fost utilizate pentru efectuarea de operaţiuni de schimb valutar a banilor obţinuţi din vânzări şi pentru transferul acestora către societăţi din China, cu care, în realitate, nu erau derulate operaţiuni de import pentru mărfurile comercializate. Prin activitatea infracţională, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat de peste 20.000.000 de lei. În acţiune au fost angrenaţi poliţişti cu atribuţii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi din judeţele Arad, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Dolj şi Ilfov, precum şi luptători S.I.A.S.. Trei persoane sunt cercetate sub control judiciar.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite