Modernizare. Centrul vechi, inclus într-un proiect de regenerare urbană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul vechi va fi transformat într-o zonă atractivă FOTO CJ
Centrul vechi va fi transformat într-o zonă atractivă FOTO CJ

Un amplu proiect de regenerare urbană va schimba radical faţa actualului centru vechi, o zonă plină de istorie, dar care a rămas neamenajată în ultimii ani.



Executivul Consiliului Judeţean(CJ) Călăraşi s-a întâlnit, joi, 2 martie, cu cel al Primăriei Municipiului într-o şedinţă de lucru privind asocierea celor două instituţii administrative în vederea derulării unui amplu proiect de regenerare urbană. Este vorba despre zona centrului vechi, esplanada din faţa CJ şi modernizarea segmentului de drum Progresul-Eroilor, situat între sspital şi sediul Arhivelor Statului.  De asemenea, la discuţii s-a abordat şi problema locaţiei pe care va fi amenajat heliportul ce va deservi Spitalul Judeţean.  “Cel mai probabil acesta va fi ridicat pe terenul parcării unităţii spitaliceşti, după o reamenajare a întregii zone”, spun autorităţile locale.

Oraşul de altădată

Pe vremuri, în jurul centrului vechi pulsa toată viaţa Călăraşiului. În perioada interbelică, urbea de pe malul Borcei avea un aer aristocratic, iar oamenii socializau pe cea mai circulată arteră. În centrul vechi găseai toţi negustorii oraşului, care puneau la cale ce stofe fine să mai aducă de la Paris ori ce reţete sofisticate să le prezinte clienţilor din restaurante. Oraşul avea chiar şi un cazinou, situat pe locul unde se află astăzi societatea Baden, unde îşi încercu norocul cei înstăriţi sau zăboveau la un pahar de „vorbă”, punându-se la curent cu ultimele noutăţi din ţară. Odinioară, centrul oraşului era însufleţit de la un capăt la celălalt. Astăzi, zona este una aproape pustie. Pentru că tinerii s-au mutat în alte cartiere ale oraşului, aici au rămas doar pensionarii.

Negustori de toate felurile

Oamenii stăteau la taclale şi încercau să-şi îmbie clienţii cu mărfurile din prăvălii. Pe strada Sfântul Nicolae, care începe exact de la parcarea Consiliului Judeţean, negustorii de toate felurile erau la datorie. Croitorii, ateliere de mobilă, stofe, librării, papetării, ceaprăzărie, cafenele, restaurante, cofetării, tutun, ziare, timbre. Acesta era peisajul care-l întâmpina pe călărăşean la tot pasul. Nimic nu mai aminteşte astăzi de comerţul de odinioară. La 26 septembrie 1910, marele istoric Nicolae Iorga, venit pentru prima dată la Călăraşi nota: „Strada Mare se desfăşură largă, cu case dintre care multe au două rânduri şi o înfăţişare plăcută. Aici şi în alte părţi ale orăşelului zâmbesc trecătorului vile gospodăreşti, despărţite de stradă prin cochete grădini de flori“.

Vă recomandăm şi:

FOTO Călăraşiul de altădată. Imagini inedite din oraşul aristocratic, locul unde se mutase comerţul bucureştean

FOTO În pas cu marile oraşe. Dezvoltarea uimitoare a Călăraşiului

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite