Liceenii de ieri, şomerii de azi. Ce paşi trebuie să urmeze un proaspăt absolvent ca să ia bani de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii, sprijiniţi de stat Foto:Arhivă Adevărul
Tinerii, sprijiniţi de stat Foto:Arhivă Adevărul

Proaspeţii absolvenţi care nu-şi găsesc un loc de muncă pot deveni şomeri cu acte în regulă. Totodată, ei pot beneficia de numeroase facilităţi oferite de stat.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) din Călăraşi le dă o mână de ajutor absolvenţilor care se înregistrează în baza de date a instituţiei, în termen de 60 de zile de la absolvire.

Pentru înregistrare ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, aceştia vor depune următoarele documente:  actul de identitate, în original şi copie ; adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale; actele de studii şi calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ, în original şi copie. După ce sunt luaţi în evidenţă ei pot beneficia de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională şi indemnizaţie de şomaj -  se acordă pe o perioadă de şase luni şi reprezintă o sumă lunară de 250 lei.

Angajarea, 500 de lei

De asemenea, absolvenţii, înregistraţi la AJOFM Călăraşi, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei.

Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării. „De asemenea, absolvenţii, care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării”,  aprecizat Simona Donciu,  purtător de cuvânt al AJOFM Călăraşi.

Prime de mobilitate

Şirul facilităţilor nu se încheie aici. Tinerii pot obţine şi o primă de încadrare dacă, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu. Aceasta este egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.

Prima de instalare se acordă absolvenţilor şomeri care încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul. Ei primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

Atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.

Detalii cu privire la serviciile oferite se pot obţine de la sediul AJOFM Călăraşi,  strada 13 Decembrie nr.12, telefon: 0242/316.542; 0242/318.376, e-mail: ajofm@cl.anofm.ro  sau de pe site-ul instituţei www.calarasi.accesibilitateajofm.ro

Vă recomandăm şi:

O promoţie de şomeri. Aproximativ 900 de tineri absolvenţi caută un loc de muncă

STUDIU Peste 78% dintre tinerii care muncesc în România iau în calcul posibilitatea de pleca peste hotare

720.000 de români sunt şomeri, un sfert dintre ei sunt tineri

Ministrul Muncii: Firmele mici sunt speranţa de angajare a tinerilor şomeri. Multinaţionalele angajează doar vârfurile

             

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite