Imagini document din Bărăganul interbelic. Fotografii splendide din colecţia Costică Axinte, expuse la Olteniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia de fotografie se deschide vineri, 25 noiembrie FOTO Muzeul Gumelniţa
Expoziţia de fotografie se deschide vineri, 25 noiembrie FOTO Muzeul Gumelniţa

O expoziţie cu fotografii spectaculoase din Bărăganul interbelic va fi deschisă la Olteniţa pe 25 noiembrie. Imagini realizate de celebrul fotograf Costică Axinte va face deliciul publicului până pe 31 ianuarie. Expoziţia, „Viaţa cotidiană interbelică în sudul României - Colecţia Costică Acsinte”, poate fi vizitată la Turnul de apă de pe malul Dunării.


Constantin C. Axinte( născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieţi, judeţul Ialomiţa, s-a stins din viaţă la 7 ianuarie 1984 la Slobozia) a devenit celebru sub pseudonimul Costică Acsinte, acesta regăsindu-se pe reversul multora dintre fotografiile sale. Termină clasa a V-a în Perieţi, fiind un elev mediocru. La vârsta de 18 ani a absolvit Şcoala de Pilotaj de la Cotroceni, Bucureşti, dar fără a obţine licenţa de pilot (la data de 1 aprilie 1913 România avea doar 20 de piloţi licenţiaţi).

Fotograf de război

Odată cu începerea Primului Război Mondial, se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale cât şi pe cele ale piloţilor şi observatorilor aerieni români, francezi sau în unele cazuri, ruşi din grupurile 1 şi 3 Aviaţie. A făcut parte din Secţia foto a Escadrilei 1 Aviaţie. Experienţele trăite în această perioadă sunt redate de albumul fotografic personal ce conţine 84 de pagini şi 327 de fotografii, marea majoritate fiind însoţite de o scurtă descriere dactilografiată (albumul mai include desene/schiţe, tăieturi din ziare). El a realizat fotografii cu Regele Ferdinand, Regina Maria, Prinţul Carol, Generalul Berthelot sau Generalul Eremia Grigorescu.

5.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă

În 1930 deschide un studio foto în centrul oraşului Slobozia, numit „Foto Splendid Acsinte“, până în 1950 folosind plăci de sticlă (cu precădere Agfa) pentru ca ulterior să treacă pe planfilm şi film de 35mm şi 120mm. Anul 1960 este anul pensionării, studioul fiind demolat la scurt timp după acest eveniment.
Costică Acsinte a lăsat în urma sa un număr de aproximativ 5.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, un număr mult mai mic de planfilme şi un număr necunoscut de printuri fotografice - multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate de către Acsinte. Majoritatea printurilor poartă pe verso ştampila studio-ului „Foto Splendid Acsinte“.

În circuitul cultural internaţional

Deşi mai bine de 4 decenii, Costică Acsinte a intrat într-un con de umbră şi nimeni nu şi-a mai amintit de el, în 2014 a fost relansat. Redate circuitului cultural internaţional, graţie internetului şi muncii asidue a echipei care se ocupă de plăcile fotografice donate Muzeului Judeţean Ialomiţa, fotografiile célèbre acum celebre. Multe au fost preluate de Times şi Daily Mail. Dincolo de unicitatea celor peste 5.000 de plăcuţe foto, fotograful Costică Acsinte a lăsat posterităţii şi albumul său foto cu imagini surprinse în decursul anilor 1916-1919, perioadă în care a activat ca sergent fotograf în cadrul Grupului 3 Aviaţie.

Document istoric unic

Albumul foto este un document istoric unic. Pentru a nu se pierde în negura vremurilor, în urmă cu 8 ani a fost achiziţionat de către directorul Muzeului Judeţean Ialomiţa, Florin Vlad. Preţul lui a fost de 4.300 de lei şi, spune Ioan Cernău, muzeograful care s-a ocupat de studierea şi digitalizarea lui, a meritat fiecare leu. «Este un album unic în România. Multe dintre fotografii sunt fotografii aeriene făcute de către Acsinte în perioada cât a fost sergent fotograf. Nu au fost realizate de el, dar ştim cu siguranţă că el a fost cel care le-a developat. Ulterior, a păstrat aceste fotografii şi le-a reunit în acest album!».
Cele 363 de fotografii selectate pentru album sunt, potrivit experţilor Muzeului Naţional din România şi celor de la Muzeul Aviaţiei Române, unice în România şi documentează în imagini o perioadă istorică din care s-au păstrat extrem de puţine imagini. Deşi aflat într-o stare precară, albumul foto cu fotografiile aeriene selectate de Costică Acsinte a participat la cinci expoziţii naţionale de-a lungul ultimilor ani şi a fost catalogat drept «document istoric unic».

Vă recomandăm şi:

Cine e Costică Acsinte, fotograful devenit subiect de documentar după ce a fost uitat 30 de ani

Regizorul Radu Jude va spune povestea fotografului de război Costică Acsinte

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite