FOTO Porcul de Crăciun se dă online. Carne eco, dusă la client pe tavă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătirile pentru sărbători sunt în toi, iar cele mai bune oferte la carne sunt online. Ţăranii care cresc în gospodării animale eco s-au reorientat şi ei. Ca să nu rămână cu porcii nevânduţi, postează anunţuri pe internet.

Cu un singur click, apare şi cumpărătorul. Cei care doresc achiziţionarea unui porc pentru Crăciun o pot face stând în faţa calculatorului. „Porcii mei sunt eco şi au certificate medico-sanitare şi de provenienţă eliberate de  Ministerul Agriculturii“, ne spune, entuziasmat, Mihai, un comerciant din comuna Perişoru.

Atunci când a postat anunţul, bărbatul avea la vânzare 14 porci. Patru dintre ei i-a vândut la preţul de 10 lei kilogramul în viu.

image

„Datorită acestei metode am reuşit să vând patru porci. Am mai lăsat la preţ, că altfel nu îi dădeam aşa de uşor. Dacă vine cineva şi îi vrea pe ultimii zece, îi dau cu 8 lei kilogramul“, a mai spus vânzătorul. Mai mult decât atât, vânzătorii se oferă chiar să taie porcul în propria ogradă, să-l pârlească şi, de ce nu, să-l transporte la domiciliul clientului. „Încercăm toate variantele. Ştim că orăşenii sunt ocupaţi, aşa că ne oferim să ducem porcul pe tavă”, spune un comerciant din Dor Mărunt.

Hrăniţi cu porumb şi lucernă

Un bărbat din Călăraşi are la vânzare trei porci, rasă de carne, cu greutatea cuprinsă între 90 şi 120 kg, crescuţi natural şi vaccinaţi. Bărbatul spune că i-a hrănit cu doar cu porumb, urluială şi lucernă. Până acum nimeni nu s-a arătat interesat să cumpere, deşi preţul pe kilogram e de 9 lei.

image

„În câteva zile, or să fie clienţi şi nu mai am marfă”, spune Nelu Andrei, pensionarul care are animalele la vânzare. Spune că ideea de a pune anunţul pe internet a fost a nepotului său. I s-a părut simplu şi comod, decât să meargă cu animalele la obor. „Au sunat mai multe persoane, să testeze piaţa. Vreo doi clienţi vin în zilele următoare, sigur vând măcar unul dintre purcei”, spune comerciantul. Şi el, la fel ca şi alţi vânzători, se oferă să taie animalul în propria gospodărie, dacă aşa doreşte clientul. „Anul trecut, de exemplu, am tăiat doi porci pentru nişte bucureşteni. Ei sunt ocupaţi, ce, au timp de tranşat... Le-am dus marfa direct la uşă şi au fost foarte mulţumiţi”, spune bărbatul. Şi nea Marin, 71 de ani, din comuna Dichiseni, are porci la vânzare. Cine nu are timp să-l taie, îl ia gata porţionat. "La noi, la ţară, merge mai repede treaba. Şi-aşa tăiem pentru noi, unul, doi în plus, ce mai contează..", spune bărbatul.

image

Vânzări slabe în magazine

În magazine, nici atât nu se înghesuie lumea să cumpere carne. Vânzările sunt slabe şi dau peste cap profitul comercianţilor. Deşi pregătirile pentru Crăciun au intrat în linie dreaptă, clienţii se lasă aşteptaţi la cumpărături. Vânzările la carnea de porc au scăzut în magazine cu 10 % faţă de anul trecut. Comercianţii sunt optimişti şi speră ca situaţia să iasă din amorţeală în această săptămână. Producătorii din judeţul Călăraşi spun că vânzările sunt pe linia de plutire. „Deocamdată e confuză situaţia. Se simte sărăcia. Oamenii vin în magazine şi doar testează piaţa. În alţi ani, febra cumpărăturilor a început cu doar câteva zile înainte de Crăciun. Sperăm să fie aşa şi acum“, spune un fermier în unitatea căruia se procesează 110 porci zilnic.  Un kilogram de pulpă de porc fără os se vinde în magazine cu 18,5 lei, la fel ca şi cotletul cu os.
 

Vă recomandăm şi:

De sărbători, carnea de porc, inamicul nr.1. Ce trebuie să ştim despre trichineloză

Inspectorii DSV, cu ochii pe carnea de porc. Examenul trichineloscopic este obligatoriu

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite