FOTO Vă mai amintiţi Călăraşiul de altădată? Imagini inedite cu oraşul de pe malul Borcei

FOTO Vă mai amintiţi Călăraşiul de altădată? Imagini inedite cu oraşul de pe malul Borcei

Cazinoul oraşului, doua clădire din stânga. Prima este actualul sediu al Primăriei Foto: Colecţie Marius Popescu

Câţi dintre călărăşeni îşi mai amintesc oraşul de altădată? Câţi mai păstrează în albume de familie imagini cu vechiul târg liniştit de pe malul Borcei? Pasionaţii de fotografie sau cei în vârstă, poate. O întoarcere în timp în Călăraşiul de odinioară ne îndeamnă la nostalgie şi la contemplare. Imaginile par ireale.

Urbea avea un aer aristocratic, iar oamenii se întâlneau şi socializau cu bucurie pe cea mai circulată arteră. Se numea locul de promenadă. Aici găseai toţi negustorii oraşului, care puneau la cale ce stofe fine să mai aducă de la Paris ori ce reţete sofisticate să le prezinte clienţilor din restaurante. Oraşul avea chiar şi un cazinou unde îşi încercu norocul cei înstăriţi sau zăboveau la un pahar de „vorbă”, punându-se la curent cu ultimele noutăţi din ţară. Clădirile aveau un farmec aparte. Astăzi, aproape nimic nu mai aminteşte de acele vremuri. Liniştea s-a transformat într-o agitaţie de nedescris, iar locurile pline de istorie au fost date uitării. Pentru că şi uitarea este omenească... Fotografiile-document despre oraş au fost publicate pe site-ul www.dandragulin.ro, candidatul USL la Primăria Călăraşiului şi fac partea din arhiva personală a lui Marius Popescu.

VEZI AICI IMAGINI CU ORAŞUL VECHI

Plimbări în zi de sărbătoare

Ioana Niţu(85 de ani), pensionară, povesteşte cu emoţie în glas cum în zilele de sărbătoare, copil fiind, bunicul său o aducea în oraş. Femeia îşi aminteşte că bărbatul, croitor în sat, venea să se aprovizioneze cu stofe de la Călăraşi. " Ştiu că avea un singur magazin în centrul oraşul de unde cumpăra. Proprietarul era evreu. Întotdeauna aducea cele mai bune materiale. Ştiu că bunicul era foarte mulţumit de afacerile pe care le încheiau. Cât se tocmeau ei, eu mergeam la magazinul de dulciuri şi aveam voie să umplu coşul cu toate bunătăţile. Că doar era zi de sărbătoare", îşi aminteşte bătrâna.


CĂLĂRAŞIUL DE ASTĂZI


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările