Florica, românca devenită Lady: teribila poveste a unei foste sclave care a explorat lumea, după ce un general s-a îndrăgostit nebuneşte de ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O româncă, vândută în piaţa de sclavi pentru haremul unui paşă, a devenit cea mai cunoscută femeie din lume în secolul XIX. Povestea Floricăi Sas, originară din Aiud, a fost una cu final fericit. Tânăra a ajuns dintr-o sărmană, lady în societatea engleză din timpul Reginei Victoria şi soţie de general.

Florica Sas, devenită Lady Florence Baker, are o poveste care bate orice film. Norocul fetei a fost dragostea. Înamorat până peste cap de tânăra care tocmai fusese vândută unui paşă, un aventurier britanic, Samuel Baker, deci s-o salveze şi să-I devină soţie. Alături de acesta, Florica se transformâ într-o adevărată doamnă şi împreună decoperă lacul Albert din Africa şi iau parte la expediţii în Japonia, America, India şi China. Despre Florica Sas, născută la 6 august 1841 în oraşul Aiud, nu se cunosc prea multe amănunte.

Se presupune, conform modernism.ro, că ar fi fost fiica unui funcţionar maghiar, pe nume Szasz. Istoricii vorbesc şi despre faptul că ar fi fiica nelegitimă a unui nobil austriac von Saas. Frumoasă, cultivată, vorbind încă din copilărie limba maghiară, română, turcă şi germană, Florica avea să trăiască drama vieţii sale în timpul Revoluţiei de la 1848. Atunci, pe când avea doar 7 ani, părinţii şi fraţii sunt ucişi sub ochii ei. Se spune că după această nenorocire, fetiţa a fost adoptată de o familie de negustori armeni, iar la vârsta de 17 ani fata este vândută de către tatăl adoptiv în piaţa de sclavi din oraşul Vidin, în Imperiul Otoman. Alte surse spun ca ar fi fost rapită şi vândută unui negustor armean de sclavi.

În expediţii, alături de iubit

Peripeţiile se ţin lanţ de adolescenta prinsă în vârtejul vieţii. Norocul avea să-i surâdă însă după ce a fost remarcată de Samuel Baker. Acesta o vede în piaţa de sclavi, se îndrăgosteşte nebuneşte de ea şi-l mituieşte pe eunucul paşei pentru a-i da fata, reuşind astfel să fugă cu ea la Bucureşti.

După ce o scurtă perioadă Samuel lucrează la firma engleză ce a construit primul tronson al căii ferate spre litoralul Mării Negre, între Constanţa şi Cernavodă, cei doi pleacă spre Anglia.

În martie 1861, Florica participă la prima expediţie a iubitului său, în Africa Centrală. După 3 ani de călătorii dificile şi periculoase, în 1864, Samuel Baker, însoţit de Florica, descoperă Lacul Albert, numit astfel de exploratorul britanic în memoria Prinţului Consort Albert, soţul Reginei Victoria.

Cei doi se întorc în Anglia, unde se căsătoresc în anul 1865. Samuel Baker primeşte medalia de aur, din partea Societaţii Regale de Geografie, ca recunoştere a realizărilor sale din timpul expediţiei din Africa. În anul 1866, Regina Victoria l-a înnobilat pe Baker, devenind cavaler, iar Florica Sas devine astfel Lady Florence Baker. Cu toate acestea, ea nu a fost niciodată primită la Curtea Regală din cauza faptului că a fost vândută ca şi sclavă.

Cariera lui Samuel Baker Paşa

În anul 1869, Sir Samuel Baker şi Lady Baker călătoresc în Egipt, împreună cu fiul Reginei Victoria, Prinţul Eduard de Wales (viitorul Rege al Angliei Eduard al-VII-lea). La Cairo, Hedivul Egiptului (vicerege), Ismail Paşa (1830-1895) îi cere lui Samuel Baker să conducă o expediţie militară spre regiunea ecuatorială a Nilului pentru a deschide un nou drum comercial şi a suprima comerţul cu sclavi. Florica îşi însoţeşte şi de această dată soţul în expediţie.

Dupa întoarcerea în Cairo, viceregele îl numeşte pe Sir Samuel guvernator al provinciilor ecuatoriale din Egipt, fiind succedat în anul 1874 de nu mai puţinul celebru Gordon Paşa (1833-1885). Samuel primeşte din partea lui Ismail Paşa si titlul de paşă şi gradul de general în armata Imperiului Otoman, având în subordine 1.700 de ostaşi egipteni.

Apreciată de nobilimea londoneză, refuzată de Regina Victoria

În noiembrie 1874 Samuel si Florica se întorc în Anglia, unde cumpară conacul Sandford Orleigh din oraşul Newton Abbot. Pe această proprietate moare, în urma unui atac de cord, la vârsta de 71 de ani, pe data de 30 decembrie 1893, celebrul explorator englez Sir Samuel Baker. Florica Maria Sas se stinge din viaţă la 11 martie 1916.

Apreciată de nobilimea londoneză, chiar şi de Prinţesa Alexandra de Wales, devenită în anul 1901 Regina Angliei, Florica Sas nu a fost însă în graţiile Reginei Victoria. Acesta nu a primit-o la Curtea Regală, motivând că cei doi soţi au avut relaţii intime înaintea căsătoriei.

Iată ce scria, la moartea Floricăi, în 1916, ziarul britanic „The Times”:

„Lumea n-a băgat de seamă. Ştirea morţii doamnei Baker a trecut pe locul doi, pentru că, în ziua în care Lady Baker a trecut în nefiinţă, 8 oameni au fost ucişi la Verdun. Din păcate, povestea unei foste sclave, care a scăpat din harem şi a explorat Africa, a călătorit în lumea largă alături de iubirea ei, a părut un lucru mai puţin important”.

Vă recomandăm şi:

Povestea fabuloasă a româncei Nadia Gray. Diva care a înnebunit bărbaţii cu scena de striptease din „La Dolce Vita“ şi care a îngenuncheat Hollywood-ul

Femeia-spion. Românca Vera Atkins, cel mai important agent secret din cel de-Al Doilea Război Mondial

Regina zborului. Cum a doborât Smaranda Brăescu recordul mondial feminin la saltul cu paraşuta, în Bărăgan

Prima feministă a României. O femeie genială din secolul XIX, cu doctorat în medicină luat în Franţa, a demolat atunci toate ideile preconcepute ale bărbaţilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite