Dunărea ameninţă Bărăganul, chiar dacă apele umflate încep să se retragă. Autorităţile se tem de codul portocaliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apele Dunării au crescut alarmant în ultimele săptămâni FOTO Adevărul
Apele Dunării au crescut alarmant în ultimele săptămâni FOTO Adevărul

Pericolul pe Dunăre nu a dispărut, deşi cotele alarmante ale fluviului sunt în scădere uşoară. Cu toate acestea, autorităţile se tem de ce este mai rău: codul portocaliu sau chiar roşu. De două zile, apele Dunării au început să se retragă încet, fiind înregistrate scăderi de 2 sau 3 cm. La Olteniţa, duminică, Dunărea a scăzut cu 19 cm.


De aproape două săptămâni, Călăraşiul se află sub cod galben de inundaţii pe Dunăre, fiind depăşită cota de atenţie de 550 cm. În localităţile de pe malul Borcei, afluentul fluviului, se fac inspecţii permanente la diguri. “Este foarte mult pentru această perioadă(n.r: 576 cm), suntem cu ochii în 4, monitorizăm permament şi sperăm că nu vor fi probleme. Avem în prezent un debit de 11.640 mc/s, faţă de 6.700 mc/s cât ar fi fost normal în această perioadă. Deci, e de aproape 2 ori mai mult.

La Călăraşi suntem în faza I de apărare în 4 incinte indiguite: Greaca-Argeş, Chirnogi-Olteniţa, Sorla-Dorobanţu, Boianu-Sticleanu şi Borcea de Sus, cu sectoarele 1 şi 4.  În faza a II-a de apărare au intrat incintele Unirea-Jegălia-Gâldău, Călăraşi-Răul şi Borcea de Sus, cu 2 sectoare ", a explicat ing. Viorel Roman, şef Apele Române-Filiala Călăraşi. Specialiştii spun că, deşi ne aflăm încă sub avertizare de cod galben, nivelul apei va staţiona ori va începe să scadă puţin câte puţin.
În faza a doua de apărare, autorităţile din Călăraşi monitorizează în continuare ca nu cumva să apară grifoane, adică o şiroire la diguri ce poate conduce la crearea de breşe.

500 de saci cu nisip, pregătiţi

Şi Primăria Municipiului Călăraşi, prin Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă a luat mai multe măsuri. Astfel, s-a instituit serviciul de permanenţă la sediul primăriei, s-au monitorizat permanent cotelor fluviului Dunărea, s-a verificat zilnic pe teren starea digului din cartierul Măgureni şi a falezei din Parcul central.
De asemenea, s-a verificat existenţa stării utilajului şi a materialelor necesare pentru intervenţii la inundaţii, existente la serviciile publice subordonate Consiliului local.

Au fost umpluţi 500 de saci de rafie cu nisip, pentru situaţia în care apa va crea probleme. În cursul anului 2015, în ceea ce priveşte digul din cartierul Măgureni, care mereu crea probleme când apele se umflau, a fost consolidat pe o lungime de aproximativ 500 de m, de supraînălţare cu aproximativ 80-100 cm, fiind create, totodată, rampe de acces şi două subtraversări pentru evacuarea apelor în exces.
 

Vă recomandăm şi:

Cod portocaliu pe Dunăre, până vineri. Sute de hectare de păşune şi pădure sunt inundate, apa a pătruns, la Corabia, şi într-un siloz

Avertizare. Codul galben de inundaţii pe Dunăre a fost prelungit până pe 21 martie

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite