Cum faci cele mai pufoase gogoşi. Secretul celui mai ieftin desert, din ce pregăteşti aluatul şi cât se lasă la dospit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gogoşile, un desert simplu şi delicios FOTO Adevărul
Gogoşile, un desert simplu şi delicios FOTO Adevărul

Clasicele gogoşi, cel mai gustos şi ieftin desert de pe vremea bunicilor, se pregătesc din câteva ingrediente. Pufoase şi rapid de preparat, gogoşile sunt cea mai bună opţiune pentru un desert simplu.


Radu Anton Roman, maestrul gastronomiei româneşti, jurnalist şi scriitor, dezvăluie într-una din cărţile sale de bucate reţeta deliciosului preparat, nelipsit de pe mesele româneşti.

Ingrediente:

o jumătate de kilogram de făină
3 ouă
3 linguri de zahăr
2 linguri de unt
sare
lapte, cât cuprinde
1 lingură de drojdie

Mod preparare:

Se face o dospeală dintr-o ceaşcă de lapte călduţ, drojdie, o linguriţă de zahăr şi ceva făină şi se lasă la cald, să învie şi să crească.
După ce s-a făcut mare, maiaua se amestecă cu toate cele rămase, cât să iasă o cocă potrivită - se lasă la cald un ceas, să se-nfoaie.
Se întinde foaie groasă de-un deget, se mai uită de ea un pic, câteva minute, să se odihnească, apoi se taie bucăţi rotunde (înmuiaţi gura unui pahar subţire în făină) şi iar se lasă să sporească.
Se încinge ulei destul şi se pun gogoşile la prăjit, pe ambele părţi.

“Gogoşile muntenesti bat drumul între rustrele scovergi din Ardeal şi preanobilul cozonac de Moldova, fără să-şi găsească loc potrivit. Se dau la masă ninse cu o avalanşă de zahăr pudră”, scrie autorul.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Vă recomandăm şi:

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite