Cel mai frumos palat al Călăraşiului, piesa de rezistenţă a centrului civic. Clădirea de patrimoniu, aflată în ruină, va fi preluată de Consiliul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai preţioase clădiri de patrimoniu din Călăraşi va intra într-un amplu proiect de modernizare urbană a centrului civic. Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, a anunţat că demersurile pentru preluarea Palatului Prefecturii sunt în grafic.


“De la Ministerul Administraţie şi Internelor (MAI) s-a deplasat o echipă pentru a face o evaluare concretă a terenului, întrucât în documentele aflate la MAI există un hectar în plus în ceea ce priveşte suprafaţa aferentă Palatului Prefecturii, iar în documentele noastre acel hectar este în minus. CJ a realizat Cartea Funciară a clădirii şi urmează să identificăm toate soluţiile viabile  pentru preluarea acestei clădiri de patrimoniu a judeţului Călăraşi, în vederea integării acesteia într-un amplu proiect de modernizare  urbană a centrului civic al municipiului”, a spus Vasile Iliuţă.

Proiect de 2 milioane de euro

După ce în urmă cu mulţi ani a fost modernizată parţial, iar apoi a fost lăsată de izbelişte, clădirea va fi salvată de la ruină. Consiliul Judeţean a început, la sfârşitul anului trecut, demersurile pentru a o lua în administrare ca să o reabiliteze. “Avem proiect să terminăm Palatul Administrativ care nu se mai termină şi la care în ultimii ani nu s-a bătut un cui, e vorba de un proiect de peste 2 milioane de euro”, anunţa Răducu Filipescu, fostul preşedinte al CJ Călăraşi.  Această reabilitare este inclusă într-un amplu program de investiţii care se derula în Călăraşi. “Acestea sunt proiecte care sunt avizate şi vor intra la plată odată cu deschiderea tuturor axelor pe Programul Operaţional Regional “, a explicat Filipescu.
 

Premierul Dacian Cioloş, rugat să se implice în salvarea clădirii

La începutul acestui an, povestea tristă a clădirii de patrimoniu a ajuns pe masa premierului Dacian Cioloş, după ce deputatul de Călăraşi, Maria Dragomir i-a scris celui de-al doilea om în stat.
“ Este păcat să ne batem joc de o astfel de clădire. Alţii şi-ar dori să aibă un astfel de palat şi noi ce facem? Ne uităm cum se duce de râpă? Este inadmisibil aşa ceva! Consider că autorităţile locale sunt vinovate de această degradare.  Este o lipsă de iniţiativă imensă, oare nu există un om gospodar în tot oraşul?, se întreabă parlamentarul.

Maria Dragomir spunea că a ales să-i scrie premierului şi vicepremierului ţării cu speranţa că se vor găsi bani pentru continuarea lucrărilor la Palatul Prefecturii. “Le-am atras atenţia prin această interpelare şi sper să se găsească o soluţie pentru a salva clădirea de la ruină. Să studieze problema şi să ne ajute cu fonduri pentru a demara lucrările de renovare. Măcar să se facă un prim pas”, spune politicianul.
Maria Dragomir arăta cu degetul şi spre prefectul judeţului, acuzând de nepăsare. “Un om gospodar se vede de la poartă. Bălării peste tot, chiar nu se puteau găsi 20 de oameni în fiecare lună să întreţină acest loc? Sunt destui asistaţi pe legea 416, se puteau găsi soluţii măcar pentru întreţinere, dacă bani de renovare nu au fost”, e de părere deputatul.

Fondurile europene, o soluţie

Consilierii judeţeni au votat, în noiembrie 2015, proiectul de hotărâre privind aprobarea solicitării de transmitere a Palatul Prefecturii, aflat în domeniul public al statului, din administrarea Ministerului Afacerilor Interne şi administrarea temporară a Consiliul Judeţean Călăraşi, în administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi.

Clădirea cu 58 de camere

Clădirea de patrimoniu, construită în 1895,  riscă să se deterioreze pentru că nu sunt bani pentru întreţinerea reparaţiilor făcute deja, iar aripa de nord se află într-o stare avansată de degradare. Aripa de sud, în care funcţionează Prefectura, a fost reabilitată în 2008 cu bani de la Banca Mondială.
Până acum au fost cheltuiţi banii de la Banca Mondială, 4.033.700 de lei, cu aceştia fiind efectuate lucrările de consolidare ale clădirii. În momentul realizării proiectului s-a estimat că 13.101.174 de lei este suma necesară pentru realizarea reabilitării Palatului Prefecturii.

Peste 12 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor

Ultima solicitare pentru  alocarea de fonduri a fost făcută în luna septembrie 2012. În  documentul semnat de Consiliul Judeţean şi de Prefectură era menţionat faptul că mai sunt necesari 12,6 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucţie. Autorităţile călărăşene au solicitat, la acea vreme, alocarea sumei de 6,3 milioane de lei din Fondul de  rezervă al  Guvernului, pentru finalizarea modernizării şi consolidării  clădirii, pentru a nu fi periclitate lucrări executate până la acel moment.

Dar de atunci şi până în prezent, Guvernul  nu a  dat niciun ban şi lucrările, deja executate, se degradează pe zi ce trece. Clădirea a fost construită de arhitectul italian G. D. Ciconi în anul 1895. Proiectul construcţiei a fost întocmit de inginerul Socolescu, iar lucrarea în care intră şi locuinţa prefectului, astăzi sediul Institutului FORDOC, a costat 488.825 de lei. Suprafaţa construită a clădirii este de 2.517,63 metri pătraţi şi avea la data recepţiei, 21 ianuarie 1989, 58 de camere.

Vă recomandăm şi:

Poşta Veche va fi salvată. 4 milioane de euro costă reabilitarea monumentului istoric de pe vremea lui Carol I

FOTO Construcţie bizantină din judeţul Călăraşi, în paragină. Biserica din satul Frunzăneşti a fost lăsată pradă degradării

FOTO Gara Slobozia, monument istoric lăsat în paragină

Parcul librarului Ioanid, în paragină

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite