Ce semnale dă organismul când se instalează tromboza. La ce trebuie să fiţi atenţi, lista simptomelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În tromboză, cheaguri de sânge se formează în vene FOTO romedic.ro
În tromboză, cheaguri de sânge se formează în vene FOTO romedic.ro

Nu ignoraţi niciodată semnele care va avertizează că aţi putea suferi de tromboză venoasă profundă, afecţiune în care un cheag de sânge (tromb) se formează în una dintre venele mari ale corpului, de regulă la nivelul membrelor inferioare.

Conform Agenţiei Naţionale a Medicamentului, beneficiile vaccinării anti-COVI depăşesc riscurile, cu toate că o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine asociate cu număr scăzut de trombocite nu poate fi exclusă. 

După vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca a fost observată foarte rar o asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoţite de sângerare.  Profesioniştii din domeniul sănătăţii trebuie să fie atenţi la semnele şi simptomele tromboembolismului şi ale trombocitopeniei. 

Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite asistenţă medicală imediată în cazul în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăţi de respiraţie, dureri toracice, tumefiere la nivelul membrelor inferioare, dureri abdominale persistente.

 De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă sau vedere înceţoşată, sau care prezintă echimoze (peteşii) în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistenţă medicală. 

Netratată la timp, tromboza venoasă profundă poate cauza decesul, în urma blocării circulaţiei sângelui către plămâni şi inimă.

Întrucât afecţiunea poate fi uneori asimptomatică, embolismul pulmonar cauzat de obstrucţia exercitată de cheagul de sânge ajuns la nivelul plămânilor poate fi fatal in o treime din cazuri. Prin urmare, avertizează medicii, dacă observaţi că tălpile picioarelor sunt umflate şi calde la atingere, solicitaţi intervenţia medicală de urgenţă.

Semne care indica instalarea trombozei venoase profunde

În aproximativ 50% din cazuri, tromboza venoasă profundă nu prezintă simptome clare care să ajute la depistarea timpurie a bolii. În schimb, pot să apara anumite semne care indică formarea cheagurilor de sânge în venele mari, pe care oricine trebuie să le cunoască, mai ales dacă există o predispoziţie către coagularea sangelui şi tulburările cardiovasculare.

Semnele obişnuite ale apariţiei trombozei venoase profunde sunt tălpile umflate şi sensibile la atingere, însă ele apar în circa 30% din cazuri. Tocmai din acest motiv este crucială monitorizarea altor manifestări clinice suspecte, deseori asociate trombilor formaţi în vasele de sânge. Acestea pot fi:

- Porţiunile roşiatice pe suprafaţa piciorului;

- Umflăturile locale sau generalizate la nivelul membrelor inferioare;

- Senzaţii de durere sau sensibilitate accentuată la atingerea piciorului;

- Diferenţe sesizabile de temperatură între membrele inferioare (piciorul afectat de tromboză este mai cald);

Câteodată, tromboza venoasă profundă ajunge să fie diagnosticată prin prisma simptomelor embolismului pulmonar pe care îl poate produce. Întrucât embolismul presupune transferul unor cheaguri de sânge la nivelul plămânilor, simptomele au întotdeauna legătură cu funcţia respiratorie.

- Dificultăţi de respiraţie, senzaţii de sufocare;

- Dureri ascutiţe la nivelul sternului sau a părţii laterale a pieptului, junghiuri, arsuri sau apăsări;

- Dureri resimţite în timpul inspirării adânci, tusei sau aplecării trunchiului;

- Respiraţie accelerată;

- Rata cardiacă crescută;

- Tuse spontană şi inexplicabilă;

- Tuse cu secreţii sangvinolente sau spută cu urme de sânge;

Tromboflebita superficială este o afecţiune mai uşoară a cheagurilor de sânge formate în vasele sanguine, cu simptome asemănătoare trombozei venoase profunde. Semnul principal dat de tromboflebită este roşeaţa şi căldura zonei în care vena este obstrucţionată de tromb, localizată mai aproape de suprafaţa pielii.

Vă mai recomandăm şi:

România, fruntaşă sau codaşă la vaccinare? Toţi au dreptate! Depinde la ce te raportezi

 

Dr. Mihaela Bilic, despre alimentul care grăbeşte slăbirea: „Absoarbe grăsimea ca un burete“ 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite