Căldură sufocantă până pe 24 iunie. Bărăganul, sub cod galben de caniculă

Căldură sufocantă până pe 24 iunie. Bărăganul, sub cod galben de caniculă

Mai multe puncte de prim-ajutor au fost deschise în oraş FOTO Adevărul

Căldura sufocantă cuprinde şi sud-estul ţării, meteorologii avertizând asupra pericolului la care suntem expuşi din cauza temperaturilor ridicate. De miercuri şi până vineri inclusiv, Muntenia, Dobrogea, jumătatea sudică a Olteniei şi a Moldovei se află sub avertizare de cod galben de caniculă persistentă şi disconfort termic accentuat.

Ştiri pe aceeaşi temă


“În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei, în jumătatea sudică a Olteniei şi a Moldovei şi pe arii restrânse în celelalte regiuni, vremea va fi caniculară. Se vor înregistra temperaturi maxime frecvent în jur de 35 de grade, iar în cursul zilei de miercuri 22 iunie vor fi şi valori de 36...37 de grade. Nopţile vor fi tropicale, cu minime ce nu vor scădea sub 20 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură - umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie.
În zonele montane instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi mai ales în timpul după-amiezelor vor fi averse posibil torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

Punct de prim-ajutor

La Călăraşi, autorităţile au luat măsuri anti-caniculă, ca în fiecare an. În perioada 22-24 iunie, potrivit avertizării meteorologice de cod galben de caniculă, va fi deschis, în intervalul orar 11.00-16.00,  punctul de prim ajutor climatizat pentru acordarea asistenţei medicale, Piaţa Big. Punctul de prim ajutor este dotat cu aparat de aer condiţionat şi dozator de apă, călărăşenii putând beneficia şi de asistenţă medicală oferită de voluntari ai Crucii Roşii Române-Filiala Călăraşi.

Ca şi în anii anteriori, Primăria pune la dispoziţia cetăţenilor şi sediul din str.Bucureşti, sediul Direcţiei de Asistenţă Socială (Evidenţa persoanelor), precum şi Muzeul Municipal, puncte ce sunt dotate cu aparate de aer condiţionat şi dozatoare de apa.

Totodată, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Municipiului Călăraşi distribuie, în această perioadă şi pliante cu recomandările cele mai importante pentru protecţia populaţiei în perioada caniculară, cele mai importante dintre acestea fiind: evitarea aglomeraţiilor, expunerii la soare şi a efortului fizic intens între orele 11.00 şi 18.00, consumul a 1,5-2 litri de lichide pe zi şi evitarea consumului de băuturi alcoolice, a celor cu cafeină sau zahăr şi evitarea consumului de alimente cu conţinut ridicat de grăsimi.
 

Vă recomandăm şi:

Ponturi pe caniculă. De ce sunt interzise cafeaua şi ceaiul la 40 de grade Celsius, ce alimente aduc apă în organism

Cum se anunţă vremea până la sfârşitul verii. Ce regiuni vor fi pârjolite de secetă, unde şi când va ploua cel mai mult

Ce vreme se anunţă în următoarea perioadă. Cât ţin ploile şi unde lovesc furtunile, de când se încălzeşte

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările