Călăraşi: Dezinsecţia a fost amânată de ploi; stârpirea ţânţarilor din oraş s-a dus pe apa sâmbetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploile torenţiale din ultimele zile au împiedicat autorităţile să continue dezinsecţia. Cei care au de suferit sunt cetăţenii, deorece insectele atacă neîncetat.

Declanşată la 18 iunie 2010, dezinsecţia ar fi trebuit finalizată la 22 iunie 2010, dar pentru că a plouat, Primăria a întrerupt operaţiunile de stârpire a ţânţarilor. „Pe 22 iunie 2010 ar fi trebuit să facem ultima stropire, dar din cauza condiţiilor meteo am amânat acest lucru. Până în prezent a fost împrăştiată substanţa în mai multe zone din oraş. Sperăm să reuşim să scăpăm, până la urmă, de ţânţari“, a declarat viceprimarul Nicolae Cuţăr.


Autorităţile spun că şi-au făcut datoria ca la carte, rămâne însă de văzut dacă insectele vor dispărea. În mai multe zone din oraş, în câte două reprize, dimineaţa de la 5.00 şi până la 8.00 şi seara, după orele 20,00, s-a dat cu insecticid. Până la această dată, punctele vizate au fost: parcul Dumbrava, centrul administrativ, cartierul Mircea-Vodă, zonele Orizont şi 5 Călăraşi.


A doua etapă, în vizor


Deşi tratamentul ar fi trebuit să aibă continuitate - nu să fie întrerupt cum s-a întâmplat acum din cauza ploilor - autorităţile spun că vor trece peste 21 de zile la cea de-a doua etapă de dezinsecţie. Având în vedere temperaturile deosebit de ridicate, dar şi creşterea debitului braţului Borcea - condiţii prielnice de înmulţire a ţânţarilor, Primăria a considerat că este important să înceapă dezinsecţia.

Pentru că atacul roiurilor de ţânţari este o stare de urgenţă, autorităţile au trecut la achiziţionarea insecticidului, deşi licitaţia este suspendată. SC Steak House SRL, din localitatea ialomiţeană Amara, este firma care şi anul trecut a asigurat dezinsecţia pe raza oraşului. Societatea din Amara a livrat Primăriei Călăraşi, săptămâna trecută, 2.400 litri de insecticid în butoaie de 200 de litri.


Substanţa rezistă

„Tratamentul este eficient şi are efect maxim. Chiar dacă plouă, iar substanţa a fost deja împrăştiată, nu este nicio problemă, pentru că este uleioasă, rezistă la apă. Noi am recomdant deja Primăriei Călăraşi să treacă la a doua etapă de dezinsecţie peste 14 zile, deoarece ploile, iar apoi căldura excesivă, vor determina înmulţirea insectelor“, a precizat Viorel Mihai, director la SC Steak House SRL.


Al a mai spus că doar la finalul tratamentului se vor vedea rezultatele. Viorel Mihai a dat asigurări că nu are importanţă dacă dezinsecţia este întreruptă câteva zile, cum s-a întâmplat acum, din cauza ploilor, pentru că efectul insecticidului nu dispare.

Nemulţumiri


Cu toate acestea, locuitorii de pe malul Borcei nu se arată încântaţi de eficienţa tratamentelor aplicate tânţarilor. Oamenii spun că insectele sunt la fel de multe şi atacă organizat, imediat cum se lasă seara. Nici dimineaţa cetăţenii nu sunt scutiţi de înţepăturile nesuferiţilor ţânţari. „Mai avem puţină răbdare să vedem dacă tratamentul ăsta rezolvă ceva. Suntem terorizaţi noi, oameni în toată firea, ce să mai spun de copii?“, a precizat Duţu Neagu, în vârstă de 49 de ani, agent de pază.

Chiar dacă insectele au adus la exasperare locuitorii, Direcţia de Sănătate Publică nu a înregistrat îmbolnăviri cauzate de acestea. „Boli infecţioase asociate înţepăturilor de ţânţari nu au fost depistate la nivelul judeţului, nici la copii, dar nici la adulţi“, a declarat de Camelia Truică, medic epidemiolog, şeful Direcţiei de Sănătate Publică.




Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite