Începe restaurarea Palatului Prefecturii. 6 milioane de euro vor fi investiţi pentru refacerea monumentului istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 6 milioane de euro va investi Consiliul Judeţean(CJ) Călăraşi din fonduri proprii pentru restaurarea Palatului Prefecturii, clădire monument istoric, nerenovată şi care se degradează pe zi de trece. Lucrările vor începe peste o lună.

Clădirea de patrimoniu, construită în 1895,  riscă să se deterioreze pentru că nu sunt bani pentru întreţinerea reparaţiilor făcute deja, iar aripa de nord se află într-o stare avansată de degradare. Aripa de sud, în care funcţionează Prefectura, a fost reabilitată în 2008 cu bani de la Banca Mondială.

Până acum au fost cheltuiţi banii de la Banca Mondială, 4.033.700 de lei, cu aceştia fiind efectuate lucrările de consolidare ale clădirii.

„Sediul Prefecturii e în faza de licitaţie. Urmează că într-o lună să finalizăm acest proces, iar câştigătorul să se apuce de treabă. Proiectul va fi susţinut din fonduri proprii. A fost destul de dificil pentru că aici am avut de-a face cu arhitecţii specializaţi pe monumente istorice care sunt destul de puţini în ţară. Am identificat o firmă care a putut gira, să spun aşa, Studiul de Fezabilitate şi Proiectul Tehnic”, a explicat Vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi.

Se degradează pe zi ce trece

Ultima solicitare pentru  alocarea de fonduri a fost făcută în luna septembrie 2012. În  documentul semnat de Consiliul Judeţean şi de Prefectură era menţionat faptul că mai sunt necesari 12,6 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucţie. Autorităţile călărăşene au solicitat, la acea vreme, alocarea sumei de 6,3 milioane de lei din Fondul de  rezervă al  Guvernului, pentru finalizarea modernizării şi consolidării  clădirii, pentru a nu fi periclitate lucrări executate până la acel moment.

De atunci şi până în prezent, Guvernul nu a  dat niciun ban şi lucrările, deja executate, se degradează pe zi ce trece. Clădirea a fost construită de arhitectul italian G. D. Ciconi în anul 1895. Proiectul construcţiei a fost întocmit de inginerul Socolescu, iar lucrarea în care intră şi locuinţa prefectului, astăzi sediul Institutului FORDOC, a costat 488.825 de lei. Suprafaţa construită a clădirii este de 2.517,63 metri pătraţi şi avea la data recepţiei, 21 ianuarie 1989, 58 de camere.

„Obiectivul general al proiectului este dedicat îmbunătăţirii utilizării durabile a patrimoniului cultural construit, recuperării funcţionale a unor spaţii care, în prezent, sunt abandonate”, a explicat Marinela Voivozeanu, purtător de cuvânt al CJ Călăraşi.

Proiectul constă în restaurarea şi refuncţionalizarea corpului central construit pe două niveluri, o idee inovativă care păstrează arhitectura specifică perioadei secolului al XIX-lea îmbinată cu tehnologia modernă a secolului XXI.

 Potrivit proiectului, aripa estică va fi restaurată, astfel încât să poată satisface exigenţele unui centru expoziţional permanent şi/sau itinerant. De asemenea, vor fi restaurate toate faţadele, astfel încât să se redea monumentalitatea şi specificul arhitectural a construcţiei. La interior vor avea loc lucrări complexe de refacere a branşamentelor şi racordurilor de utilităţi, reabilitare alei şi fond plantat. Nu vor fi trecute cu vederea nici componentele artistice ale monumentului de arhitectură care vor fi refăcute, redându-se astfel pe de-o parte imaginea urbană şi reprezentabilitatea spaţiilor interioare cu decoraţii.

Monumentala clădire, construită în 2 ani

Istoricul Nicolae Ţiripan, care a cercetat documentele vremii, a descoperit că monumentala clădire aflată în ruină a fost realizată în doar 2 ani, după ce 5 ani au fost înghiţiţi de birocraţie cu realizarea licitaţiilor şi realizarea proiectului de construire. Piatra de temelie a clădirii a fost pusă pe 11 iunie 1895, iar recepţia provizorie a lucrării s-a făcut pe 30 noiembrie 1896, investiţia ridicându-se la aproximativ 400.000 de lei.

De-a lungul timpului, povesteşte istoricul, clădirea a suferit unele modificări şi reparaţii, dar cea mai importantă lucrare s-a executat în anii 1957-1958. În acea perioadă, din cauza crăpăturilor serioase de la parter până la cornişe, s-a întocmit un proiect de reparaţii capitale şi consolidare a clădirii în valoare de 828.000 lei.

După desfiinţarea regiunii Ialomiţa, în anul 1952, clădirea a adăpostit Sfatul popular al raionului Călăraşi, care ocupa toată partea dreaptă, iar aripa stângă era ocupată de Tribunalul Popular al raionului Călăraşi, Notariatul de Stat şi Colegiul de Avocaţi. Odată cu noua reorganizare administrativă din anul 1968 şi reînfiinţarea judeţului Ialomiţa, dar de această dată cu reşedinţa la Slobozia, Palatul Administrativ a găzduit instituţiile de partid şi administrative ale municipiului Călăraşi, iar după  înfiinţarea judeţului Călăraşi, în ianuarie 1981, acesta devine sediul Consiliului Popular al judeţului Călăraşi(aripa din dreapta) şi Comitetul Judeţean P.C.R.(aripa din stânga).

Perioada imediat următoare evenimentelor din decembrie 1989 producând schimbări în sistemul administrativ românesc, Palatul Administrativ şi-a schimbat locatarii, aici funcţionând Prefectura judeţului Călăraşi şi, pentru o scurtă perioadă, Consiliul Judeţean Călăraşi.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite