VIDEO Tricolor de 150 de metri, simbol al unirii Basarabiei cu România, desfăşurat pe străzile oraşului Buzău

VIDEO Tricolor de 150 de metri, simbol al unirii Basarabiei cu România, desfăşurat pe străzile oraşului Buzău

Unirea Republicii Moldova cu România este tema unei campanii de sensibilizare a opiniei publice, pe care un grup de ONG-uri o organizează în aceste zile, în oraşe de pe ambele maluri ale Prutului. Un drapel tricolor, lung de 150 de metri, croit la Chişinău, este plimbat timp de câteva ore pe străzile marilor oraşe, iar în acest weekend s-a aflat la Buzău, unde zeci de persoane au venit să atingă stindardul.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Tricolorul de 150 metri lungime şi 4,5 metri lăţime a fost adus la Buzău de filiala locală a "Platformei Unioniste Acţiunea 2012", o coaliţie de peste o sută de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România. 
 
Drapelul a fost desfăşurat şi plimbat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, spre admiraţia a zeci de buzoieni aflaţi la promenadă. ”E o ocazie unică. Grigore Vieru acum zece ani că în copilărie visul lui era să petreacă concediul în străinătate, la Bucureşti. Acum, zicem şi noi că visul nostru e să petrecem concediul în ţară, la Chişinău. Sperăm să apucăm ziua aceea”, a spus Aurelian Manu, pensionar din Buzău.
 
Pentru confecţionarea Tricolorului de 675 de metri pătraţi s-au folosit 1.350 de metri liniari de material, steagul fiind cusut de croitorese din capitala Republicii Moldova, Chişinău. ”Iniţial a avut 300 de metri, dar bucata asta are 150 de metri iar cele două bucăţi se vor reuni la Chişinău, într-o acţiune de sensibilizare a opiniei publice de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat Constantin Boiangiu, membru ONG.
 
Organizatorii din Buzău ai manifestării pro-unire spun că vor avea mult de luptat cu mentalitatea celor din Republica Moldova, care în proporţie foarte mare îşi doresc un stat independent. ”Puţini sunt orientaţi spre Rusia, o minoritate sunt pentru unirea cu România dar majoritatea sunt pentru statalitate. În special tinerii sunt favorabili unirii, poate şi pentru că mulţi au studiat în România”, ne-a spus Marius Cocioran, membru ONG.
 
Evenimentul se înscrie în cadrul campaniei „Lunile Tricolorului”, care se desfăşoară în perioada 12 august – 12 octombrie, şi are ca scop promovarea unităţii naţionale, printr-o serie de acţiuni derulate pe ambele maluri ale Prutului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările