VIDEO Demonstraţie de călcat rufe ca în urmă cu o sută de ani, la Muzeul Judeţean Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fierul de călcat constituie vedeta unei expoziţii găzduite de Muzeul Judeţean de Istorie Buzău. Cele mai multe exponate, unele vechi de peste 300 de ani, fac parte din colecţia personală a unui buzoian, Răzvan Leşevschi. Vernisajul ineditei expoziţii a avut loc, miercuri, în prezenţa unui public numeros.

Piesele expuse la Muzeul Judeţean Buzău fac parte din colecţia personală a buzoianului Răzvan Leşevschi, dar aparţin şi colecţiilor Muzeului Judeţean Buzău şi Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia. Unele dintre exponate au o vechime de peste 300 de ani, ceea ce le face foarte valoroase. 

La vernisajul expoziţiei, Răzvan Leşevschi a dezvăluit cum a început să colecţioneze fiare de călcat.

Fierul de călcat este un instrument casnic care a cunoscut o evoluţie uimitoare de-a lungul vremii. Primii care au înţeles importanţa lui au fost chinezii care, în primă fază, au folosit pentru netezirea hainelor bucaţi de metal încins sau chiar un fel de polonice cu apă fierbinte.

De la bucăţile de metal încins, folosite de chinezi în antichitate, şi până la fierul de călcat electric, preţiosul obiect a parcurs diferite etape de dezvoltare. Perfecţionarea fiarelor de calcat, de la cele mai rudimentare forme folosite acum 2000 de ani, la cele cu diferiţi combustibili şi, ulterior, la primele fiare de călcat alimentate de curentul electric poate fi sesizata si în expoziţia de la Buzău. 

La vernisaj, cei prezenţi au putut vedea cu se călcau rufele în urmă cu o sută de ani. Expoziţia “Fierul de călcat. Istoric, utilitate, rafinament” va putea fi admirată la Muzeul Judeţean Buzău, de astăzi până pe data de 16 aprilie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite