VIDEO Ce cred fermierii buzoieni despre exporturile de ovine în Orientul Mijlociu

VIDEO Ce cred fermierii buzoieni despre exporturile de ovine în Orientul Mijlociu

România poate exporta carne de oaie şi ovine vii către Orientul Mijlociu, în urma deschiderii pieţei de export pentru ovine, a anuntat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR). Vestea deblocării pieţei nu-i impresionează deloc pe micii crescători de ovine din Buzău.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
* Ei spun că intermediarii care vor colecta oi pentru Iran sigur vor impune preturi mici.
 
Discuţiile dintre oamenii de afaceri români si companiile din Iran interesate de o astfel de colaborare se află intr-un stadiu foarte avansat, iar în termen de şase luni, agenţii economici din România vor trimite la export în Iran un efectiv de aproximativ 800.000 ovine. 
 
Micii crescători de ovine asteaptă dintr-un moment în altul samsari care să negocieze cumpărarea de miei şi oi.
 
Buzoianca Ioana Toma are la ferma sa din Cilibia peste 500 de ovine, efectiv din care ar fi dispusă să vândă măcar jumătate. Crede ca deschiderea exporturilor spre Orientul Mijlociu este avantajoasa pentru samsari, pentru cei care fac tranzacţiile. 
 
Chiar dacă preţurile de vânzare în Iran sunt bune, intermediarii negociază dur şi coboară mult preţurile.
 
”Degeaba încep să exporte dacă nouă ne dau acelaşi pret pe miel. De exemplu acum pe la Constanta, din ce se aude, e 7 lei, iar când vine să ţi-l ia de acasă îţi dă 5 lei, nici mai mult nici mai puţin. Pentru alţii e bun exportul, dar pentru noi care muncim nu e bine. S-a plătit prost”, susţine Iona Toma, crescător de ovine.
 
Ioana Toma spune că ar trebui să existe puncte de colectare, cu reprezentanţi ai importatorilor de faţă, pentru a fi avantajos şi pentru crescatorii mici.
 
”În carcasă 10 lei sau în viu măcar 8. Dar ei, pe o oaie întreagă, îţi dau cinci lei. 30 de lei a dat cineva pe o oaie, rusinos. Ar trebui sa fie undeva nişte puncte de colectare, cu nişte reprezentanţi de acolo, şi cineva să îţi dea preţul care trebuie. Dacă e 9 lei, 9 lei să ne dea, 10 lei. Ei vin si ne jecmănesc, chiar dacă acolo cu 30 de lei se vinde în viu”, spune Ioana Toma.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările