Semnal de alarmă. Afecţiune care face ravagii printre femei, ignorată din cauza pandemiei de COVID-19 / VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Doina Popescu trage un semnal de alarmă    Sursa SJU Buzău
Medicul Doina Popescu trage un semnal de alarmă    Sursa SJU Buzău

Din cauza pandemiei, în ultimii doi ani, doar trei femei din judeţul Buzău au efectuat teste pentru depistarea cancerului de col uterin. România se situează pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte rata mortalităţii în rândul femeilor provocată de această afecţiune.

Un semnal de alarmă este tras de medicul Doina Popescu, coordonatorul Programului Naţional de Screening din Spitalul Judeţean Buzău. Motivele sunt diverse, dar toate au legătură cu pandemia de COVID-19.

”Medicii de familie sunt efectiv copleşiţi de numărul de pacienţi care trebuie verificaţi, urmăriţi, cei cu COVID-19, deci trebuie să facă faţă multor provocări şi unui volum de muncă fantastic. Atunci, nu au mai putut informa femeile despre utilitatea acestei investigaţii. Apoi, femeile nu s-au mai dus să-şi facă investigaţia şi din cauza fricii de a nu contracta virusul. Concluzia este că în aceşti doi ani, nu au mai fost investigate femeile”, declară dr. Doina Popescu, coordonator program de screening SJU Buzău.

Medicul Doina Popescu spune că, în ciuda temerilor de a contracta COVID-19, femeile ar trebui să îşi învingă teama şi să facă testul Papanicolau. 

„Această investigaţie le poate salva viaţa, pentru că, în cadrul Programului de screening, am depistat femei cu modificări la nivel celular care nu se ştiau bolnave cu nimic. Nici nu aveau cum. Simptomatologia nu există decât în cazul în care cancerul este deja într-o fază avansată. De la o modificare microscopică celulară până la un cancer invaziv trec ani; femeile ar trebui să fie educate, să fie informate, ca să meargă periodic la medicul de familie, măcar o dată pe an, să-şi ceară o trimitere pentru un consult ginecologic”, transmite dr. Doina Popescu, coordonator program de screening SJU Buzău. 

Pentru ca acest program să iasă din impas, este nevoie şi de o implicare mai mare a medicilor de familie. În acelaşi timp, specialiştii spun că femeile ar trebui să fie mult mai preocupate de sănătatea lor.

”Dacă stai de vorbă cu femeia, îţi spune că nu are niciun fel de durere, niciun fel de modificare, nu are nimic şi, atunci, screeningul înseamnă testarea unui număr cât mai mare de femei pentru o anumită boală sau patologie, ca să vezi modificările ce apar până se să ajungă în stadiul de cancer clinic manifest. S-a ajuns la acest screening în întreaga lume deoarece cancerul de col uterin a devenit o problemă de sănătate publică la nivel mondial”, spune medicul buzoian.

În judeţul Buzău, programul naţional de depistare a cancerului de col uterin a demarat în 2013, iar de atunci şi până în 2020, peste 6.500 de femei au beneficiat gratuit de teste. 

De aproape două decenii, cancerul de col uterin a devenit o problemă de sănătate publică, la nivel mondial. Este a doua cauză de deces prin cancer la femei, în lume, iar în Europa, este a şasea cauză de deces. 

România este a treia ţară din Europa în ceea ce priveşte rata mortalităţii în rândul femeilor din cauza cancerului de col uterin.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite