Sediul Finanţelor Publice Buzău, cea mai urâtă clădire din centrul municipiului, în opinia celor mai mulţi buzoieni

Sediul Finanţelor Publice Buzău, cea mai urâtă clădire din centrul municipiului, în opinia celor mai mulţi buzoieni

Clădirea Finanţelor Publice Buzău

Trei din cinci buzoieni consideră că cea mai urâtă clădire din centrul municipiului este sediul local al Direcţiei Finanţelor Publice, sau ”corabia”, aşa cum mai este cunoscută printre localnici. Faţada din mai multe culori, forma pătrăţoasă şi mărimea exagerată sunt ”minusurile” care ies în evidenţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Clădirea Direcţiei de Finanţe din Buzău se află în centrul oraşului, în zona băncilor şi este una dintre cele mai impunătoare, atât ca suprafaţă ocupată la nivelul solului, cât şi ca înălţime. Aceasta se evidenţiază printre celelalte clădiri din centru  atât prin mărime, cât şi prin cromatică. Este o clădire modernă, în formă de corabie, placată cu gresie, de culoare galbenă şi roşie.
 
Clădirea Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Buzău este înconjurată de construcţii moderne, majoritatea fiind sedii de bănci, proiectate şi ridicate după Revoluţie. 
 
Tocmai contrastul cu celelalte imobile din vecinătate generează aprecierile negative, spun specialiştii.  „Atunci când s-a construit această clădire, nu s-a ţinut deloc cont de ceea ce este în jur. Volumul acesteia este grandoman şi este o clădire inestetică, mai ales din punct de vedere cromatic. Nici ideea placării cu gresie nu a fost o soluţie tocmai bună. Clar, nu este deloc artistică", ne-a declarat Bogdan Lefter, artist plastic din generaţia tânără. 
 
Sediul finanţelor publice din Buzău a fost proiectat la sfârşitul anilor '80, însă construcţia sa a fost terminată după Revoluţie. A fost respectat cu stricteţe proiectul iniţial. Clădirea Direcţiei de Finanţe Buzău se poate observa uşor de către trecători şi de obicei atrage atenţia prin forma sa de vas de apă.
 
„E clar cea mai urâtă clădire din centru, sau nu neapărat urâtă, cât nepotrivită, cam ca nuca în perete. E mare şi are o formă aiurea, nici pătrată, nici rotundă. Cred că pentru vremea aceea părea ceva deosebit”, ne-a spus Mihai Toader, un buzoian de 58 de ani.
 
Buzoienii mai nominalizează printre clădirile mai puţin arătoase ale oraşului Sala Sporturilor, sediul Spitalului Judeţean Buzău şi chiar clădirea Prefecturii, pe care le cataloghează drept ”comuniste”. Cea mai urâtă construcţie din Buzău este însă, în opinia unanimă a buzoienilor, palatul clanului Vanghele, de lângă autogara de la Piaţa Săracă, un colos din beton care dă impresia că ”năvăleşte” spre stradă.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările