Se scumpeşte energia termică livrată buzoienilor racordaţi la sistemul centralizat

Se scumpeşte energia termică livrată buzoienilor racordaţi la sistemul centralizat

Arhivă

Buzoienii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor plăti, iarna aceasta, 448,95 lei pentru o gigacalorie, faţă de 300 de lei, cât au plătit anul trecut. Proiectul de hotărâre prin care preţul gigacaloriei a fost majorat cu 52% faţă de anul trecut a stârnit discuţii aprinse în şedinţa Consiliului Local Municipal Buzău.

Ştiri pe aceeaşi temă


Unii consilieri muncipali au atras atenţia că scumpirea agentului termic ar fi rezultatul pierderilor mari din reţea pe care le înregistrează noua societate de termoficare a oraşului, RAM Termo Verde.

„ANRE a spus foarte clar că aceste creşteri sunt, în mare măsură,  în urma deficienţelor sau în urma pierderilor pe care le are sistemul centralizat. Respectiv, CT7 ŞI CT4 funcţionează cu pierderi de 60%, pierderi uriaşe, spun eu, care cauzează aceste măriri”, a afirmat IRINEL CÎRSTEA, consilier local USR-Plus.

Giani Matei, directorul RAM Termo Verde, a admis să noua regie de termoficare din Buzău se află într-o situaţie dificilă.

„Pentru o mai bună clarificare a ceea ce înseamnă aceste noi tarife, am făcut o simulare pe luna noiembrie, plecând de la datele din noiembrie 2020. Deci, în noiembrie 2020, gazul ne-a costat 807.000 de lei, anul acesta o să ne coste 1,6 milioane de lei. Energia electrică a fost 159.000 de lei, acum o să coste 227.000 de lei. Luând în calcul noile valori, veniturile pe care estimăm că le vom avea în noiembrie, vor fi undeva la 2.130.000 de lei, iar cele trei mari cheltuieli ale RAM Termo Verde, gaze naturale, energie electrică şi fondul de salarii înseamnă 2.140.000 de lei. Deci, cu actualele tarife, suntem la limita de supravieţuire. Sper să ieşim din iarnă”, a declarat Giani Matei, directorul RAM Termo Verde.

În discuţii a intervenit şi primarul Buzăului, Constantin Toma. Edilul a dat asigurări că indiferent de situaţia în care se află RAM Termo Verde, buzoienii nu vor avea de suferit în această iarnă iar agentul termic va fi furnizat fără întrerupere.

Primarul Constantin Toma a dat exemplul municipiului Focşani, unde oamenii racordaţi la sistemul centralizat primesc apă caldă şi căldură cu program, ca în ultimii ani de comunism, spunând că Buzăul nu va fi într-o asemenea situaţie în aceasta iarnă.

”La Buzău, toate şcolile au centrale individuale, super moderne, vrem să extindem sistemul, să mergem pe biomasă, dar este foarte important că avem un sistem, atât cât a rămas funcţional, dăm apă caldă şi căldură oamenilor. La Focşani se dă căldură ca pe vremea lui Ceauşescu, un pic dimineaţa şi seara un pic. Hai să plecăm de la o realitate, toate şcolile, grădiniţele au căldură la Buzău şi oamenii sunt într-o situaţie mult, mult mai bună decât este în România acum”, a spus primarul Buzăului, Constantin Toma.

La finalul dezbaterilor, proiectul de hotărâre privind noile tarife practicate de RAM Termo Verde a fost adoptat de consilierii locali municipali, cu 18 voturi pentru, 4 abţineri şi un vor împotrivă. Astfel, buzoienii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor plăti, iarna aceasta, 448,95 lei pentru o gigacalorie, faţă de 300 de lei, cât au plătit anul trecut.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările