Parteneriat cu o regiune viticolă spaniolă, pentru promovarea comunităţilor din jurul dealului Istriţa

Parteneriat cu o regiune viticolă spaniolă, pentru promovarea comunităţilor din jurul dealului Istriţa

Arhivă

Camerele de comerţ din Buzău şi Rioja, o regiune viticolă spaniolă cunoscută în toată lumea, au încheiat un parteneriat care vizează dezvoltarea zonei Pietroasele şi promovarea potenţialului acesteia peste graniţe.

Ştiri pe aceeaşi temă


Este vorba despre o înfrăţire care presupune schimburi de experienţă, îmbunătăţirea soiurilor viţei de viei, proiecte de îmbunătăţire a cramelor şi proiecte pentru promovarea şi dezvoltarea zonei viticole străbătută de Drumul Vinului, o zonă care până acum a rămas într-un con de umbră, fără a fi pusă în valoare, în ciuda potenţialului imens.

Drumul Vinului străbate podgoria Dealu Mare, pe teritoriul administrativ al judeţului Buzău, fără a fi însă într-o conexiune cu şoseaua similară din Prahova şi fără să fi intrat într-un program de promovare de când a fost modernizat.

Străbate zona turistică din jurul dealului Istriţa, prima formă înaltă de relief pe care o întâlneşte vasta Câmpie Română către Carpaţii de Curbură şi care deţine o salbă complexă de obiective de vizitat. 

Cele mai multe atracţii sunt pe raza comunei Pietroasele, localitatea din România cu una dintre cele mai mari densităţi de vestigii istorice pe metru pătrat. Acest aspect poate fi explicat prin faptul că zona a fost locuită timp de şase milenii. Pe raza localităţii a fost descoperit tezaurul “Cloşca cu puii de aur”.
 
Din 1971, tezaurul este expus la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi este compus din 12 piese cu o greutate totală de 19,820 kg de aur.

Tot la Pietroasele se află ruinele unei foste aşezări de pe vremea romanilor. Timp de patru decenii s-au facut cercetari arheologice la Termele cu hipocaust de la Pietroasele. Se află la circa 400 de metri de zidul unui castru roman, construit la porunca împăratului Constantin cel Mare între anii 324-330 d.H..

La poalele dealului Istriţa se pot face degustări de vin în crama Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasele. Crama de la Pietroasele a funcţionat mult timp ca una dintre cele mai înzestrate din ţară. 

Colecţia de vinuri începută în 1940 numără în prezent aproape o sută de mii de sticle, cele mai vechi din anii `40. Vinoteca mai are pe rafturile sale vinuri din anii `50, `60, `70 ai secolului trecut. 
 
La Rioja este cea mai mică regiune din Spania continentală, marginita de Navarra, Castilia si Leon şi Aragon. Una dintre cele mai importante zone viticole din Europa, are o reputaţie mai mare decât suprafaţa terenurilor sale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările