Pandemia schimbă mentalităţi. Iniţiativa unică a unui primar de comună pentru salvarea de vieţi omeneşti

Pandemia schimbă mentalităţi. Iniţiativa unică a unui primar de comună pentru salvarea de vieţi omeneşti

Foto primăria Murgeşti

Murgeşti este prima comună din România în care există un defibrilator extern automat, destinat publicului. De câteva zile, pe faţada primăriei buzoiene există un echipament funcţional care poate ajuta la salvarea unei vieţi în caz de stop cardio-respirator.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Investiţia în dispozitivul medical s-a ridicat la 10.000 lei, din bugetul localităţii. Defibrilatoarele externe sunt complet automate, au o greutate de 3 kilograme şi pot fi folosite cu uşurinţă inclusiv de persoanele fără pregătire de specialitate. 
 
Primarul comunei buzoiene a decis să ia această măsură pentru a împiedica producerea unor tragedii ca cea înregistrată la Râmnicu Sărat, săptămâna trecută, când un taximetrist a murit pe stradă, în timp ce martorii sunau disperaţi să vină ambulanţa. 
 
”Acum, mai mult ca oricând, e cazul să investim în viaţa semenilor nostri. Din păcate, am avut un caz nefericit la Râmnicu Sărat, care ne-a dovedit cât de important este să beneficiem de mijloacele necesare salvării de vieţi omeneşti”, a declarat Ionel Negraru, primarul Comunei Murgeşti.
 
 
Defibrilatorul a fost montat pe faţada Primăriei şi are un acumulator care va rezista opt ani. 
 
Instructajul localnicilor cu privire la utilizarea acestui aparat în situaţii de urgenţă, pentru salvarea unei vieţi când persoana se află în stop-cardiorespirator, se va face după ridicarea restricţiilor privind distanţarea socială.
 
”După trecerea acestei situaţii de criză, vom iniţia serii de cât mai multe persoane în utilizarea acestui dispozitiv. Utilizatorii sunt ghidaţi, în limba română, asupra paşilor care trebuie urmaţi pentru salvarea unei vieţi, desi aparatul, în mod automat, stabileşte intensitatea curentului care trebuie descărcat în funcţie de greutatea şi vârsta pacientului”, explică primarul. 
 
 
Reprezentanţii producătorului s-au deplasat la faţa locului pentru a-i instrui pe angajaţii primăriei să ofere ajutor în caz de înec sau stop cardio-respirator dar să le vorbească şi despre modalitatea simplă de intervenţie cu defibrilatorul automat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: