„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Sursa smeeni.com

Natura a creat adevărate minuni în apropierea Buzăului, aşa cum este şi „Lacul cu Butuci” sau „Puţul cu butuci”, un ochi de apă cu multă vegetaţie şi faună asemenea unei delte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este o zonă inundabilă, la aproximativ doi kilometri distanţă de satul Bălaia, comuna Smeeni, unde în urmă cu zeci de ani se afla un lac natural, alimentat de izvoare subterane şi precipitaţii. 
 
Aici se află un paradis al multor specii de păsări şi peşti din zona de câmpie a judeţului Buzău.
 
”Din cauza secetei care afectează cea mai mare parte din Bărăgan, acest lac a secat în proporţie de 90 %, ici-colo mai zărind-se câte o porţiune de apă înconjurată de vegetaţie specifică bălţilor”, scrie Răzvan Nicula, în publicaţia locală smeeni.com. 
 
 
Din bătrâni, scrie Răzvan Nicula, se bănuieşte că acest lac ar avea proprietăţi terapeutice, precum cel din Amara, judeţul Ialomiţa.
 
Apa se întindea pe zeci de hectare, izvorând pur si simplu din pământ sau strângându-se din ploi. În unele locuri, depăşea şi doi metri. 
 
Zeci de specii de peşti dar şi păsări sălbatice, precum gâşte, raţe, lişiţe, pelicani, până la berze şi lebede, completează peisajul specific unei delte.
 
”În anii 88-89, acest loc ar fi trebuit să devină o staţiune datorită efectelor terapeutice ale nămolului din zonă, dar această staţiune nu s-a putut realiza din cauza problemelor cu revoluţia şi mai apoi cu seceta ce a afectat zona. Acum locul este unul pustiu dar pe vremuri călduroase îmi place să mă duc acolo pentru simfonia pe care mi-o oferă păsărelele şi liniştea zonei”, scrie Sevastian-Valentin Lupu, un tânăr din Smeeni.
 
Zona se află acum în administrarea Primăriei din comuna Gherăseni, care încearcă de câţiva ani buni să o reamenajeze şi să-i dea o destinaţie turistică.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările