La ce trebuie să fii atent când îţi cumperi apartament. „Sunt mai indicate clădirile din BCA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărarea unui apartament trebuie tratată cu interes maxim, ne sfătuiesc specialiştii imobiliari. Deşi par aspecte nesemnificative, poziţionarea apartamentului în bloc, etajul şi vecinii sunt criterii importante în alegerea locuinţei perfecte.

Alegerea apartamentului trebuie să fie un proces bine gândit, iar când plecăm să negociem preţul tranzacţiei, e bine să avem în vedere un set de criterii bine fixate, de la care să nu abdicăm foarte uşor. 

În cazul apartamentului la bloc, căutăm aspectele cele mai evidente aspecte, spune Cătălin Stan, administratorul unei agenţii imobiliare din Buzău. Vedem dacă este sau nu decomandat, dacă are unul sau două grupuri sanitare, câte balcoane are, cât de mare e bucătăria, cu ce îmbunătăţiri îl lasă vânzătorul. 

Apartamentul pe care ni-l alegem trebuie să îndeplinească însă mult mai multe condiţii pentru a fi declarată locuinţa ideală, spune administratorul agenţiei imobiliare. 

Poziţionarea apartamentului în bloc, etajul, sunt aspecte care par nesemnificative la început, mai ales atunci când punem în balanţă preţul şi bugetul pe care ni-l permitem. Vom realiza mai târziu că locuinţa necesită investiţii în plus, pentru că nu am ţinut cont, la timp, de un amănunt precum cel al vechimii blocului. 

”Sunt de evitat clădirile vechi, cu bulină roşie, deoarece îşi pierd valoarea rapid şi apare nesiguranţa privind rezistenţa la cutremure. Un bloc vechi devine mai costisitor deoarece necesită întreţineri mai multe, la suprastructură, dar şi la subsol, unde degradarea îşi spune cuvântul”, spune Cătălin Stan.

Imagine indisponibilă

Foarte important este materialul din care este construit blocul. Zidurile sunt cele care fac ca un apartament să fie rezistent, atât la cutremure, cât şi la transferul de temperatură între exterior şi interior. Este, totodată, izolator fonic.

”Sunt mai indicate clădirile construite cu BCA decât cele din plăci prefabricate. Apartamentul cu pereţi din BCA este mult mai economic decât cel cu perete din placă, deoarece este mai rezistent termic, lasă mai greu să piardă căldura. Blocurile din BCA sunt practic impermeabile, iar pereţii lor au capacitatea de a respira, astfel că se reduce riscul apariţiei condensului”, spune administratorul agenţiei Consentino.

Apartamentele de la etajele intermediare sunt mai economice, spune specialistul. Parterul este potrivit pentru bătrâni sau familii cu bolnavi, însă prezintă unele dezavantaje, cum ar fi umiditatea excesivă provenită de la subsol. 

”La blocurile turn, etajele trei şi patru sunt şi ele foarte căutate de clienţi, iar de la etajul cinci încep să scadă uşor la preţ. Ultimul etaj are avantajul că nu deranjează nimeni deasupra, însă are dezavantajul plafonului prin care iarna se pierde uşor temperatura interioară, iar vara acumulează căldură excesivă”, spune Cătălin Stan.

Apartamentele aflate pe colţ sunt mai puţin economice, decât cele care au mai puţini pereţi exteriori. De asemenea, dacă stăm într-un apartament extrem de umbrit, atât de copaci, cât şi de alte blocuri mai înalte, pe care le avem în vecinătate, plătim mai mult pentru iluminatul încăperilor. 

image

E bine de ştiut care este diferenţa între apartamentul din blocurile cu patru etaje şi cele turn. 

”În cele mici nu există mirosul degajat de ghena care la blocurile turn mai vechi este interioară. Criza locurilor de parcare nu este la fel de mare ca în cazul locatarilor din blocurile înalte. Când ai mai puţine apartamente pe coloană, te costă mai puţin eventualele reparaţii în bloc, iar la blocurile turn mai apar cheltuielile cu întreţinerea liftului”, spune Cătălin Stan.

Administratorul Consentino ne mai sfătuieşte ca înainte să cumpărăm apartamentul pe care am pus ochii să ne interesăm la asociaţia de proprietari despre istoricul apartamentului, dar şi despre vecini. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite