Invenţie a lui Henri Coandă, pusă în practică de elevii Colegiului Tehnic Buzău. Este vorba despre o instalaţie de desalinizare a apei de mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru luni le-au trebuit elevilor şi profesorilor unui colegiu buzoian să pună în aplicare un proiect al marelui savant român Henri Coandă. Este vorba despre o instalaţie de desalinizare a apei de mare, prin distilare. Au avut model o fotografie a proiectului.

Dispozitivul a fost realizat în laboratoarele şcolii, de elevi ai Colegiului Tehnic Buzău, coordonaţi de profesorul Nicolae Toader. 

”Cu ajutorul copiilor am realizat o instalaţie care să imite, dacă nu exact, instalaţia lui Coandă, măcar spiritul în care a gândit-o Coandă. A fost făcută exclusiv în laboratoarele şcolii iar la el am început să lucrăm din ianuarie 2015”, a declarat profesorul Nicolae Toader.

Instalaţia de desalinizare a apei de mare foloseşte exclusiv energia solară, prototip apărut într-o revistă din Franţa în anul 1953. 

Pentru că proiectul a rămas închis în arhivele lui Coandă, elevii şi profesorul coordonator care au pus în practică instalaţia au fost nevoiţi să se folosească doar de fotografii pentru a realiza dispozitivul.  

Instalaţia este independentă energetic, este foarte uşor de montat şi de demontat. Într-o zi însorită, instalaţia poate produce până la 500 de litri de apă distilată. Poate fi folosită în orice zonă unde este nevoie de apă potabilă.

”Cu ajutorul unei pompe se introduce apa într-un tub asupra căruia este concentrată lumina solară, cu ajutorul oglinzilor parabolice. În aproximativ 25 de minute de soare normal, de vară, apa ajunge la fierbere apoi aburii ies pe la capătul tubului, intră într-un condensor şi în partea de jos se obţine apa distilată”, a explicat profesorul Toader.

Instalaţia a fost prezentată cadrelor didactice din liceu dar şi oaspeţilor veniţi din cinci ţări la finalizarea proiectului “Comenius” pe care Colegiul Tehnic îl derulează din 2013. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite